Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Λαϊκή Συσπείρωση για τον προϋπολογισμό του Δήμου Νότιας Κέρκυρας

Λαϊκή Συσπείρωση
24 Ιανουαρίου 2023 / 14:48

«Καταψηφίσαμε τον προϋπολογισμό, γιατί σε αυτόν αποτυπώνεται η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, θα στηρίξουμε όμως κάθε έργο, το οποίο βελτιώνει τη ζωή του λαού της Νότιας Κέρκυρας»

Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του Δ. Νότιας Κέρκυρας την Τετάρτη 18 Γενάρη 2023.
Ο προϋπολογισμός είναι το βασικό εργαλείο με το οποίο ο δήμος θα ασκήσει την όποια πολιτική και θα προσφέρει τις αντίστοιχες υπηρεσίες στους δημότες του. Οι προϋπολογισμοί συντάσσονται με βάση τις κυβερνητικές κατευθύνσεις.
Κάθε δημοτική ομάδα κρίνει τον προϋπολογισμό με βάση τη δική της αντίληψη και τις δικές της προτεραιότητες για τις λαϊκές ανάγκες.

Κάποιοι μιλούν γενικά για την ανάγκη “έργων”. Η Λαϊκή Συσπείρωση, χωρίς να απορρίπτει εξ αρχής το οποιοδήποτε έργο, προτάσσει εκείνα τα οποία ο λαός συναντά στην καθημερινότητά του και διαμορφώνουν την ποιότητα ζωής του.
Ιεραρχούμε τις ανάγκες. Δεν τις τσουβαλιάζουμε. Και ο φετινός προϋπολογισμός είναι μακριά από τις πραγματικές, σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.
Η κρατική χρηματοδότηση, για αυτές, δεν καλύπτει ούτε τη μεταβολή του πληθωρισμού. Δεν φθάνει να καλύψει τη λειτουργία και τις θεσμοθετημένες αρμοδιότητες του δήμου.

Αυτό αναπόφευκτα θα σπρώχνει τη δημοτική αρχή να αναζητήσει πόρους από άλλες πηγές. Ποιές; Από το λαό ξανά;

Εκτός και αν βγει στο δρόμο της διεκδίκησης, με το λαό στο πλάι της, κάτι που δεν έκανε στα τρία και πλέον χρόνια. Δεν είναι μέρος της πολιτικής της. Το προσωπικό του δήμου δεν είναι επαρκές ώστε να υπηρετεί τις σημερινές ανάγκες. Ούτε φαίνεται στον ορίζοντα ενίσχυσή του με μόνιμο προσωπικό. Η δημοτική αρχή καταφεύγει σε ιδιώτες. Υλοποιώντας τις κυβερνητικές κατευθύνσεις, προσλαμβάνει κατά διαστήματα συμβασιούχους. Ανακυκλώνει την ανεργία, αλλά βολεύεται κιόλας γιατί δημιουργεί εκλογική πελατεία.

Έτσι καθυστερούν δραματικά, τα όποια χρηματοδοτούμενα έργα, που συσσωρεύονται από χρόνο σε χρόνο. Φαίνεται και από το μέγεθος του προϋπολογισμού. Μηχανήματα απαραίτητα για την καθημερινή λειτουργία του μηχανισμού του δήμου, δεν υπάρχουν, οι προβλέψεις του προϋπολογισμού είναι ελάχιστες, πολύ πίσω από τις σημερινές ανάγκες. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε συσσωρεύονται και συμφωνήσαμε όλοι, ότι απαιτούν γενναία χρηματοδότηση για να περιοριστούν. Όμως ούτε ο φετινός τελευταίος προϋπολογισμός τα αγγίζει.
 
Π.χ. ΣΧΟΛΕΙΑ-ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ
Όλα έχουν προβλήματα. Πολλά είναι επικίνδυνα ή ακατάλληλα. Όμως και η φετινή χρηματοδότηση, ίδια με πέρυσι, είναι συμβολική, για επισκευαστικά. Το ίδιο και για τα λειτουργικά έξοδα, παρά το πολύ αυξημένο κόστος ενέργειας, πετρελαίου κλπ.

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ
Δεν υπάρχει μία της προκοπής σε όλο το δήμο. «Θα φτιάξουν τέσσερις» με χρηματοδότηση από το πράσινο ταμείο. Για τα υπόλοιπα χωριά πότε; Ίσως με κάποια άλλη φιλανθρωπία. Τα παιδιά που θα παίζουν; Στις αλάνες όπως 50-60 χρόνια, ή στις επικίνδυνες παιδικές χαρές, όπου υπάρχουν;

ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ
Κάθε χρόνο πλέον πνιγόμαστε. Στη Μεσογγή, Λίνια, Αϊ Γιώργη κλπ. Όλος ο δήμος κινδυνεύει, από πλημμυρικά φαινόμενα. Στον φετινό προϋπολογισμό δεν υπάρχει δεκάρα επί πλέον, εκτός μιας παλιάς (2018) πολύ περιορισμένης.

ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Δίνουν και για το 2023 το ετήσιο συμβολικό ποσό, που δεν φθάνει ούτε για τα χόρτα στους κεντρικούς δρόμους.

ΓΙΑ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ
Δεν γίνεται καμία συζήτηση.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
Σε όλα τα χωριά χρειάζονται χώροι άθλησης και ψυχαγωγίας. Είναι πολυτέλεια; Τους δίνει η κυβέρνηση 3.300.000 για ψηφιακή αναβάθμιση, για ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, για κοινόχρηστα ποδήλατα. Αυτές είναι οι επείγουσες λαϊκές ανάγκες; Λύσαμε όλα τα υπόλοιπα;

Το μόνο θετικό που προστέθηκε σε αυτόν τον προϋπολογισμό, είναι η χρηματοδότηση της αγροτικής οδοποιίας.

Δεν θα φθάσουν τα χρήματα. Ποιος ξέρει πότε θα υλοποιηθεί το έργο, αλλά και πως θα υλοποιηθεί, αφού ένα προηγούμενο μικρό έργο αγροτικής οδοποιίας, έγινε με μεγάλη προχειρότητα και μέρος του καταστράφηκε.

Ο Δήμαρχος υπερηφανεύτηκε ότι «έφερε» λεφτά στο δήμο, κάτι που, όπως είπε, αποδεικνύει «ο μεγάλος» προϋπολογισμός.

Αφού λοιπόν «έφερε λεφτά» ας χρηματοδοτήσει τα έργα για τις επείγουσες λαϊκές ανάγκες! Π.χ μία ακόμα τάξη για το νηπιαγωγείο Νεοχωρίου και για τις Αργυράδες, ας φτιάξει τα σχολεία του δήμου, ας κάνει αντιπλημμυρικά κλπ.

Εκτός αν τα αντικαταστήσει με τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα ή τα ποδήλατα.
-        Η Λαϊκή Συσπείρωση ανέδειξε ότι οι βασικές χρηματοδοτήσεις γίνονται με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό. Υπηρετούν την πολιτική στήριξης του κεφαλαίου και όχι τις λαϊκές ανάγκες.
-        Ανέδειξε την ανάγκη ο δήμος να έχει επαρκές μόνιμο προσωπικό, ώστε να μπορούν να υπηρετούν τις σημερινές ανάγκες.
-        Προτείναμε να επανεξεταστεί και να αλλάξει η τιμολογιακή πολιτική, σε ότι αφορά τα ανταποδοτικά τέλη.
-        Δεν είναι δίκαιο να πληρώνουν με την ίδια τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο οι εργαζόμενοι, οι φτωχοί, οι ευπαθείς ομάδες από τη μια μεριά με τους ξενοδόχους, τους μεγάλους επιχειρηματίες κλπ από την άλλη.
-        Καταθέσαμε προτάσεις, οι οποίες πρέπει να είναι οδηγός δράσης, για να υπηρετήσουμε το λαό της Νότιας Κέρκυρας και τις ανάγκες του.

Καταψηφίσαμε τον προϋπολογισμό, γιατί σε αυτόν αποτυπώνεται η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, θα στηρίξουμε όμως κάθε έργο, το οποίο προβλέπεται στον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα, το οποίο βελτιώνει τη ζωή του λαού της Νότιας Κέρκυρας.
1.      Διεκδικούμε την απόδοση των θεσμοθετημένων πόρων.
2.      Ιδιαίτερο βάρος στην εκπαίδευση. Για σύγχρονα σχολεία – νηπιαγωγεία – βρεφονηπιακούς.
3.      Μέτρα για την πολιτική προστασία – πυροπροστασία – αντιπλημμυρικά – αντισεισμική προστασία.
4.      Παιδικές χαρές παντού – ελεύθεροι χώροι – χώροι εκδηλώσεων.
5.      Ουσιαστική στήριξη του Αθλητισμού πολιτισμού.
6.      Στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης – υποδομές.
7.      Αλλαγή συντελεστών για τα δημοτικά τέλη, με βάση την κοινωνική κατηγορία – εισόδημα (άνεργοι, άποροι, ΑΜΕΑ, πολύτεκνοι, μικροί επαγγελματίες, ξενοδοχεία, Αλυσίδες Σ/Μ, μεγάλες επιχειρήσεις).
8.      Ξεχωριστός πολύ χαμηλός συντελεστής για κοινωφελείς μη κερδοσκοπικούς συλλόγους – ιδρύματα.
9.      Κατάργηση του τέλους ταφής.

Διεκδικούμε τη σταδιακή κατάργηση των τελών για καθαριότητα – ηλεκτροφωτισμό. Να καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.