Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Ανέκδοτο» οι λίστες εναλλακτικών φαρμάκων του Υπ. Υγείας, λένε οι Φαρμακοποιοί

Φαρμακευτικός Σύλλογος
11 Ιανουαρίου 2023 / 11:31

«Ο συντάκτης της εν λόγω λίστας είναι πολύ μακριά από την αγορά του φαρμάκου αφού πολλά απο τα εν λόγω σκευάσματα έχουν καταργηθεί»

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Μόνον ως αστείο μπορώ να εκλάβω την δημοσιοποίηση εκ μέρους του Υπ. Υγείας λίστας φαρμάκων σε έλλειψη και τί εναλλακτική του υπάρχει στην αγορά» επισημαίνει ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κέρκυρας Περικλής Ραράκος σε ανάρτησή του. 

Η δημοσίευση από το Υπουργείο Υγείας της λίστας εναλλακτικών φαρμάκων προκάλεσε τις σφοδρές αντιδράσεις του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κέρκυρας, ο οποίος τονίζει: «Ο συντάκτης της εν λόγω λίστας είναι πολύ μακριά από την αγορά του φαρμάκου αφού πολλά απο τα εν λόγω σκευάσματα έχουν καταργηθεί.
Παρουσιάζει λίστα φαρμάκων σε ένα μη εξοικειωμένο αναγνώστη ο οποίος δεν ξέρει πως να την μεταφράσει.

Προωθείται λίστα φαρμάκων προς πώληση εξισώνοντας τα με καταναλωτικά αγαθά (αν δεν βρεις ζάχαρη πάρε ζαχαρίνη).

Υπάρχει ναρκωτικό φάρμακο το οποίο φυσικά χρειάζεται συνταγή ιατρού για την χορήγηση του (άραγε θα πρέπει να ρωτήσουν το γιατρό ή φτάνει η λίστα για να το πάρουν).

Υποβαθμίζει ευθέως το επάγγελμα του φαρμακοποιού αφού οι γνώσεις υποκατάστασης ενός φαρμάκου περιλαμβάνονται στις σπουδές του.

Οι ελλείψεις δεν λύνονται με λίστες. Λύνονται με δραστικά νομοθετήματα και πράξεις όπως ο συνεχής έλεγχος των εξαγωγών των φαρμακαποθηκών,η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης και η καλλιέργεια πρόσφορου επιχειρηματικού εδάφους για επιχειρήσεις χονδρεμπορίου φαρμάκου αλλά και εταιρειών χωρίς την ανάγκη εξαγωγών».

Μιλώντας στην "Ε" ο αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κέρκυρας Αλέξανδρος Σταματάκος επισημαίνει ότι «είναι ντροπή να δημοσιεύονται τέτοιες λίστες, που δείχνουν ότι η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεν έχει συνειδητοποιήσει το πρόβλημα που δημιουργείται για τη δημόσια Υγεία.
Οι λίστες αυτές μπορεί να αποτελέσουν οδηγό για τους ασθενείς, οι οποίοι θα προσέρχονται στα φαρμακεία και θα ζητούν σκευάσματα που έχουν βγει από την κυκλοφορία εδώ και χρόνια, δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα».

Οι λίστες του Υπουργείου Υγείας που προκάλεσαν τις αντιδράσεις των Φαρμακοποιών
 







ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ - ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ