Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στον διαδικτυακό αέρα, η διάδοχος της «Ταραντέλα»

PIERA DEL BANDO
02 Ιανουαρίου 2023 / 17:51
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Περιοδικόν διά την διάπλασιν κορασίδων και παίδων εντός και εκτός Κερκύρας. Η νέα απόπειρα εμπρησμού των (φιλ)ήσυχων κερκυραϊκών ημερονυκτίων διαχειρός Μήτσου του Λεβέντη

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η προέλευση του τίτλου: Στη θέση του σημερινού Β’ και Γ’ δημοτικού σχολείου στην πλατεία Δημαρχείου, κατά το παρελθόν υπήρχε το Βαϊλάτο το οποίο κατεδαφίστηκε το 1931 για να χτιστούν τα σχολεία. Λίγο πιο κάτω υπάρχει εντειχισμένη η επιγραφή «1698 Piera del Bando», δηλαδή, πέτρα της προκήρυξης, της ανακοίνωσης. Κατά την ενετοκρατία, εκεί στεκόταν ο κήρυκας και εκφωνούσε τις διάφορες ανακοινώσεις, αφού πρώτα ειδοποιούσε με τη σάλπιγγά του. Ο κήρυκας αντικαθιστούσε στις περισσότερες πόλεις τον τύπο, ανακοινώνοντας τα νέα. Στο σημείο αυτό τοιχοκολλούνταν και διάφορες ανακοινώσεις.

Διαβάζουμε στο κύριο άρθρο που τιτλοφορείται, Η Αναγέννηση! To editorial της σελίδας που βγήκε στο πεζοδρόμια της κορφιάτικης πληροφόρησης με πλούσια ύλη μια ώρα πρίν να κλείσει το εικοσιδυό:

Η καθημερινή ηλεκτρονική εφημερίδα “Ταραντέλα Καριέρα τσι Κέρκυρας” κυκλοφόρησε από το 2013 έως τον Αύγουστο του 2021, όταν και “κατέβηκε” από το φουμπού, σβήστηκαν τα αναρτημένα αρχεία της, κι αποβλήθηκαν ακόμη ως και οι κωδικοί των διαχειριστών της.

Η δεύτερη προσπάθεια που έγινε για την επανέκδοσή της με τον ίδιο τίτλο, μετά από μια εβδομάδα αντιμετώπισε νέα διαγραφή μετά από ζωή 2 ημερών.

Όταν πραγματοποιήθηκε η στημένη αισχρή της “εκτέλεση” άγγιζε τους 18.000 ακόλουθους ενώ υπήρξαν δημοσιεύσεις που ξεπέρασαν σε απήχηση τα 200.000 ανοίγματα.

Αυτά τα χρόνια δίχως την συνδρομή κανενός επαγγελματία γραφιά, δίχως διαφημίσεις ή συνδρομές κάναμε την πλάκα μας, εμείς και οι αναγνώστες μας, διασκεδάσαμε αφάνταστα και γελάσαμε μέχρι δακρύων ρίχνοντας το κύριο βάρος στο σχολιασμό της κορφιάτικης καθημερινότητας και ιστορίας.

Βρήκαμε το κουράγιο να ξαναμαζέψουμε την παλιά παρέα και να βρούμε κι ενισχύσεις από ντόπια πρόθυμα νέα ταλέντα.

Και φτιάξαμε μια ιστοσελίδα που θα συνεχίσει την παράδοση της Ταραντέλας, “στεγάζοντας” παράλληλα και τα όσα από τα διασωθέντα κείμενα συντακτών, συνεργατών και φίλων, της παλιάς μας προσπάθειας – ένα αρχείο που θα ενισχύεται συνέχεια επειδή το ψάξιμο στα αποκαΐδια απαιτεί πολύ χρόνο.

Η ονομασία που διαλέξαμε -Piera Del Bando- είναι βενετσιάνικη και αφορά το πέτρινο βάθρο όπου ο τελάλης ανακοίνωνε τις διακηρύξεις της Ενετικής Αρχής.

Υπάρχει εντοιχισμένη πέτρα που καθορίζει το σημείο της στην πόλη μας ανεβαίνοντας την Δημάρχου Κόλλα δεξιά προς το Δεύτερο Δημοτικό όπου υπήρχε το Βαϊλάτο, η κατοικία του Βάιλου.

Το φόντο είναι από χαρακτικό του κορυφαίου χαράκτη Νικόλαου Βεντούρα που απεικονίζει το παλαιό φρούριο της Κέρκυρας.

Η εικόνα του βάθρου είναι αυτή της Piera del bando στην Πλατεία του Αγίου Μάρκου στη Βενετία, η οποία διασώζεται ακόμα…

https://pieradelbando.gr/

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.