Τρίτη 23.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πώς να γράψετε ένα καλό βιογραφικό

advertorial
23 Δεκεμβρίου 2022 / 16:09

Η αγορά εργασίας έχει μετατραπεί σε πολύ περίπλοκη υπόθεση στις μέρες μας.

 Πολλοί θα χαρακτήριζαν την αναζήτηση μίας θέσης εργασίας ως… πόλεμο, αφού ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος. Ωστόσο, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι μπορείτε να ξεχωρίσετε και να καταφέρετε να πάρετε εκείνη την πολυπόθητη θέση που αναζητάτε. Ένα καλό βιογραφικό είναι το… όπλο σας σε αυτή τη μάχη, αυτό που μπορεί να κάνει τη διαφορά και να σας δώσει προβάδισμα για τη θέση.
Αντιγραφή HTML Αντιγραφή κειμένου

Αρχικά, το βιογραφικό είναι αυτό που θα σας οδηγήσει σε μία συνέντευξη, η οποία είναι και το πρώτο βήμα για την επίτευξη μίας συνεργασίας. Το βιογραφικό είναι η πρώτη εικόνα που έχει ο εκάστοτε εργοδότης για εσάς, την προσωπικότητα, τις ικανότητές σας. Πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο αντιπροσωπευτικό και να μπορεί να μεταφέρει όσα στοιχεία ενδιαφέρουν άμεσα και ξεκάθαρα. Εταιρείες ή υπεύθυνοι ανθρώπινου δυναμικού που έχουν δεκάδες ή εκατοντάδες βιογραφικά για μία θέση δεν θα αφιερώσουν πολύ χρόνο για να διαβάσουν αναλυτικά τα χαρακτηριστικά του κάθε υποψηφίου. Θα ξεχωρίσουν εκείνα που είναι πιο σαφή ως προς τις δεξιότητες και μεταφέρουν πιο πρακτικά τα απαραίτητα στοιχεία που αναζητά ο εργοδότης.

Γενικότερα, υπάρχουν μερικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει το βιογραφικό σας για να εκτιμηθεί από έναν εργοδότη και να μην μπει στο… συρτάρι μαζί με τόσα άλλα που του περνούν αδιάφορα:

Καθαρό και οργανωμένο

Αν το παραδίδεται σε φυσική μορφή, προφανώς και πρέπει να είναι κυριολεκτικά καθαρό, χωρίς λεκέδες και βρωμιές. Αν το στέλνετε ψηφιακά, πρέπει να αποφύγετε τα περιττά στοιχεία, τους περιττούς πίνακες και την περίπλοκη επεξεργασία. Απλές και κομψές προσθήκες με χαμηλού προφίλ γράμματα είναι αρκετά για να περάσετε την πληροφορία που θέλετε χωρίς να κουράσετε το μάτι του αναγνώστη. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πρότυπα βιογραφικών για να φτιάξετε το απαραίτητο αυτό έγγραφο χωρίς να σας “βγουν τα μάτια”. Απλά θα συμπληρώσετε τα στοιχεία και τις πληροφορίες σας και η πλατφόρμα θα αναλάβει τα υπόλοιπα.

Ξεκάθαρη μεταφορά της πληροφορίας

Μπορεί εσείς να είστε ειδικός στο αντικείμενό σας, όμως αυτός που θα σας προσλάβει ίσως να μην είναι. Γι’ αυτό και χρειάζεται εσάς, άλλωστε! Καλό θα ήταν να μην εμβαθύνετε σε εξεζητημένες πληροφορίες και στοιχεία που μπορεί να είναι ακατανόητα για τον αναγνώστη. Παράλληλα, δεν χρειάζεται να είστε υπεραναλυτικοί σε ότι αφορά τις ικανότητες και την εμπειρία σας. Τα βασικά στοιχεία αρκούν. Διευκρινήσεις, αν χρειάζονται, θα σας ζητηθούν στη συνέχεια.
Προσαρμοσμένο στην θέση εργασίας

Πολλοί νομίζουν ότι είναι “κλεψιά”, όμως είναι αρκετά έξυπνο να προσαρμόζετε το βιογραφικό σας στην εκάστοτε θέση εργασίας. Από τη στιγμή που γράφετε αλήθειες, βεβαίως. Η εμπειρία σας ως γραφίστα για παράδειγμα θα περάσει αδιάφορη σε ένα βιογραφικό για μία θέση μπαρίστα. Εκεί μπορείτε να την αναφέρετε σε μία γραμμή. Αν κάνετε αίτηση όμως για μία δουλειά σε γραφιστικό γραφειο, οφείλετε να είστε πολύ πιο αναλυτικοί. Σε μία σχετική πλατφόρμα όπως το https://www.cvmaker.com.gr μπορείτε να αποθηκεύσετε το βιογραφικό σας και να το αλλάζετε κατά βούληση ανάλογα με την περίσταση και τη θέση εργασίας που σας ενδιαφέρει.

Επισυνάψτε φωτογραφία

Υπάρχει διχογνωμία σε ότι αφορά την φωτογραφία στα βιογραφικά και το κατά πόσον είναι απαραίτητη. Όπως αποδεικνύεται, πάντως, έχετε πολλά περισσότερα να χάσετε αν δεν βάλετε τη φωτογραφία σας, σε σχέση με αν την επισυνάψετε στο βιογραφικό σας. Οι εργοδότες θέλουν να έχουν εικόνα εκείνου που ίσως επιλέξουν για συνεργάτη τους για τα επόμενα χρόνια. Η απόκρυψή της δείχνει ότι ίσως κάτι θέλετε να κρύψετε, ίσως και ότι δεν μπορείτε να κάνετε την προβλεπόμενη επεξεργασία για να την βάλετε στο αρχείο.