Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στα χωριά της ομογένειας της Αλβανίας ο πρωθυπουργός μέσω Κέρκυρας

Κυριάκος Μητσοτάκης
21 Δεκεμβρίου 2022 / 10:51

Μαζί του και ο βουλευτής Κέρκυρας Στέφανος Γκίκας - Επισκέψεις στη Χιμάρα, τη Λειβαδιά και τη Δερβιτσάνη

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στην νότια Αλβανία μέσω Κέρκυρας μεταβαίνει το πρωί της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να επισκεφθεί περιοχές της που ζουν δεκάδες χιλιάδες ομογενείς.

Το πρωθυπουργικό αεροσκάφος αναμένεται να προσγειωθεί στις 9 το πρωί στο αεροδρόμιο «Ι. Καποδίστριας», και εν συνεχεία ο κ. Μητσοτάκης θα επιβιβαστεί σε ελικόπτερο της πολεμικής αεροπορίας που θα βρίσκεται από σήμερα το απόγευμα στο νησί, προκειμένου να τον μεταφέρει στα μειονοτικά χωριά.

Ο πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από τους κυβερνητικούς βουλευτές, Κέρκυρας Στέφανο Γκίκα και Θεσπρωτίας Βασίλη Γιόγιακα, ενώ η επιστροφή του θα γίνει μέσω Ιωαννίνων. Ο κ. Μητσοτάκης δεν θα έχει συνάντηση με τους αυτοδιοικητικούς της Κέρκυρας, όπως επιβιβεβαίωσε στην "Ε" η Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα, αναφέροντας ότι επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο νησί θα γίνει σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί.

Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την καρδιά της Βορείου Ηπείρου, τη Χιμάρα, όπου υπάρχει σημαντική παρουσία της ελληνικής μειονότητας. Μάλιστα με αφορμή την ιστορική επίσκεψη του πρωθυπουργού οργανώνεται η μεταφορά Βορειοηπειρωτών από την Αθήνα στην Χιμάρα από την Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας Ομόνοια Χιμάρας.

Όπως τόνισε στην «Ε» ο κ. Γκίκας ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί επίσης το χωριό Λειβαδιά και την κωμόπολη Δερβιτσάνη, τα οποία κατοικούνται από την ελληνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην ελληνική εθνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου είχε προγραμματιστεί να γίνει νωρίτερα, κατά την παραμονή του στην Αλβανία, στις αρχές Δεκεμβρίου, ωστόσο αναβλήθηκε, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Τα θέματα που απασχολούν τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου αφορούν μεταξύ άλλων το περιουσιακό, την απαλλοτρίωση δηλαδή των μειονοτικών περιουσιών από το αλβανικό κράτος.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά  μετά το 1991 που Έλληνας Πρωθυπουργός επισκέπτεται την ελληνική μειονότητα της Αλβανίας. Τότε είχε γίνει επίσκεψη από τον Κωνσταντινό Μητσοτάκη στα χωριά της Χιμάρας, Λειβαδιάς και Δερβιτσάνης.

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Αλβανία, θα έχει, όπως δήλωσε στην "Ε" ο Στέφανος Γκίκας, σκοπό να επιβεβαιώσει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο πλευρό της ελληνικής μειονότητας και ότι διασφαλίζει όλα τα δικαιώματα που προβλέπονται από τις Ευρωπαϊκες Συνθήκες για τους ομογενείς. 

Σήμερα στην Αλβανία και ο Δένδιας 

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, πραγματοποιεί σήμερα επίσκεψη στην Αλβανία (Τίρανα), όπου θα συναντήσει την Υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας, Olta Xhaçka.

Oι δύο Υπουργοί Εξωτερικών θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση και, στη συνέχεια, θα λάβουν χώρα διευρυμένες συνομιλίες. Θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις προς τον Τύπο περί ώρα Ελλάδας 11:10. Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, Edi Rama, θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του Υπουργού Εξωτερικών.

Οι συζητήσεις αναμένεται να εστιάσουν στην πορεία των διμερών σχέσεων σε ευρύ φάσμα τομέων, σε τρέχουσες διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, όπως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και σε θέματα σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Κατά την παραμονή του στα Τίρανα, ο Υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί το Αρσάκειο Ελληνοαλβανικό Κολλέγιο, καθώς και το Αλβανοαμερικανικό σχολείο «Πρωταγωνιστές», το οποίο λειτουργεί υπό το ίδρυμα «Πνοή Αγάπης» της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, επισκέφθηκε την Αλβανία τον Οκτώβριο του 2020 και τον Μάιο του 2022, ενώ η Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Olta Xhaçka, επισκέφθηκε την Ελλάδα στις αρχές Δεκεμβρίου.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ - ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ