Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πορεία διαμαρτυρίας από εκπαιδευτικούς στο κέντρο της Κέρκυρας

ΕΛΜΕ
15 Δεκεμβρίου 2022 / 15:22

Ζητούν αύξηση των απολαβών τους μετά τις μειώσεις μισθών που έχουν φτάσει στο 60% τα τελευταία χρόνια

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στους δρόμους βγήκαν σήμερα το μεσημέρι δάσκαλοι και καθηγητές της Κέρκυρας, στο πλαίσιο των πανελλαδικών απεργιακών κινητοποιήσεων που προκήρυξαν τα τρία συνδικαλιστικά σωματεία των εκπαιδευτικών  (ΟΛΜΕ – ΔΟΕ – ΟΙΕΛΕ), διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στην πολιτική λιτότητας και στην αστυνομική καταστολή.
 
Το ραντεβού δόθηκε στις 12 το μεσημέρι στα Γενικά Λύκεια. Οι συγκεντρωμένοι κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.
 
Τι ζητούν

Οι εκπαιδευτικοί διαδήλωσαν κατά της συνεχιζόμενης ακρίβειας και απαίτησαν όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της τοπικής ΕΛΜΕ Αχιλλέας Καπετάνιος, 20% αύξηση των απολαβών τους αλλά και άμεση καταβολή του δώρου. Επιπλέον ζητούν την εξίσωση του ωραρίου των νηπιαγωγών και των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε ολιγοθέσια Δημοτικά με των υπολοίπων, ενώ ζήτησαν την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, απόδοση του ΜΚ 2016-2017 και αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 ευρώ ανά τέκνο.
 
Ο Πρόεδρος του ΣΕΠΕ Κέρκυρας Αντώνης Κουρσάρης κινούμενος σε παραπλήσιο μήκος κύματος, υπενθύμισε τις μειώσεις των μισθών των εκπαιδευτικών τα τελευταία χρόνια που έφτασαν το 60%,  την μη καταβολή δώρου Χριστουγέννων και Πάσχα από το 2011 και δήλωσε ότι απαιτούν την αύξηση των δαπανών για την παιδεία, την άμεση μονιμοποίηση των νεοδιόριστων δόκιμων εκπαιδευτικών που έχουν συμπληρώσει διετία και αυξήσεις των μισθών τους.
 
Ακόμη στηλίτευσαν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, αναφέροντας την κατάργηση θεμελιωδών ασφαλιστικών δικαιωμάτων, αντιτάχθηκαν στο ξεπούλημα της περιουσίας ΜΤΠΥ αλλά και τους νόμους Κατρούγκαλου και Χατζηδάκη. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης κατήγγειλαν την ελληνική εμπλοκή στον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, σε μία περίοδο που η παιδεία αντίθετα βιώνει μειωμένη χρηματοδότηση.
               
Τέλος, οι εκπαιδευτικοί τάχθηκαν ενάντια στην αστυνομική βία και αναφέρθηκαν συγκεκριμένα στην περίπτωση του 16χρονου που έχασε τη ζωή του από σφαίρα αστυνομικού, ενώ έκαναν αναφορά και στον μαθητή από τις Σέρρες, που σκοτώθηκε μετά από έκρηξη καυστήρα στο σχολείο του, ενώ δύο συμμαθητές του τραυματίστηκαν.
 
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ