Τρίτη 16.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ερώτηση Άντζελας Ρίγγα για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος ανακύκλωσης

Άντζελα Ρίγγα
15 Δεκεμβρίου 2022 / 11:24

Τι απάντησαν ο Γιάννης Σερεμέτης και η Μερόπη Υδραίου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ερώτηση για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος «Καθαρή Κέρκυρα» της δημοτικής Αρχής, έκανε στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η σύμβουλος της «Φωνής» Αντζελα Ρίγγα, στο πλαίσιο του δημοτικού ελέγχου.

Η ερώτηση
 
Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο καθαριότητας του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας κ. Κόκκαλη στο δήμο της λειτουργούν 160 πράσινες γωνίες.

Στον δήμο Κεντρικής Κέρκυρας η μόνη πράσινη γωνία που λειτουργεί είναι η πράσινη γωνιά των Λιαπαδων. Τον Νοέμβριο του 2022 οι συλλεγόμενες ποσότητες που συλλέχθηκαν ήταν 100 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί,πλαστικά, μέταλλα) πολύ υψηλής καθαρότητας και επομένως ψηλής εμπορικής αξίας. Τα υλικά αυτά εκτράπηκαν από το σύστημα δημοτικής διαχείρισης, δεν κατέληξαν στα σύμμεικτα, άρα ο δήμος έχει ΑΜΕΣΟ όφελος λόγω εξοικονόμησης σε μεταφορικά κόστη σε Κοζάνη 100 τόνοι Χ 200€/τόνος = 20.000 €. Μία σοφή δημοτική αρχή, θα έπρεπε να ευχαριστήσουν δημόσια όλους τους εθελοντές της πράσινης γωνίας ανακύκλωσης Λιαπάδων για αυτή τους τη συνεισφορά, αλλά και τους συμπολίτες μας που χρησιμοποιούν την πράσινη γωνία για να πηγαίνουν τα ανακυκλώσιμα τους.

Το συνολικό κοινωνικό όφελος ξεπερνά τα 400€/τόνο, θα μπορούσε δηλαδή να αυτοχρηματοδοτηθεί και να αναπτυχθεί η προσπάθεια, και να προκύψει πολύ σύντομα τεράστιο περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό όφελος.
Εγκρίναμε τη μεταφορά στην Κοζάνη με την προϋπόθεση ότι θα γίνονταν βήματα προς την ανακύκλωση.

Μέχρι σήμερα χρεώνεται ο δήμος μας περισσότερο από από 400€/τονο, δηλαδή έχει διπλασιαστεί το κόστος για τη διαχείριση των απορριμμάτων τα τελευταία 3 χρόνια.

Πού βρίσκεται το σχέδιο της δημοτικής αρχής "Καθαρή Κέρκυρα" όσον αφορά την ανακύκλωση που αφορά το χαρτί, το πλαστικό και το μέταλλο με ανοιχτούς τους μπλε κάδους, όπως επίσης και τα προγράμματα ΕΣΠΑ που έληγαν τον Ιούνιο του 2020;

Οι απαντήσεις Σερεμέτη - Υδραίου

«Ολες οι υποδομές ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή, γίνονται από τον Δήμο μας με τα μέσα και τη χρηματοδότηση που μας παρέχει το κράτος. Όλα τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, του Φιλόδημου και του Αντ. Τρίτσης έχουν απορροφηθεί, ωστόσο οι συγκεκριμένες διαδικασίες παίρνουν πολύ χρόνο και επιπλέον μεσολάβησε και η περίοδος του covid, που ακόμα και τα εργοστάσια κατασκευής αμαξωμάτων είχαν σταματήσει» απάντησε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γιάννης Σερεμέτης. 

Επιπλέον η Δήμαρχος Μερόπη Υδραίου πρόσθεσε: «Όλες οι γωνιές που αναφέρετε για το Δήμο Βόρειας Κέρκυρας, είναι εθελοντικές πρωτοβουλίες, δεν είναι ενταγμένες στο επίσημο θεσμικό πλαίσιο του Δήμου. Είναι πολύ καλές οι εθελοντικές πρωτοβουλίες αλλά δεν πρόκειται για το επίσημο δημοτικό δίκτυο».  

Με την τοποθέτηση Υδραίου ωστόσο διαφώνησε ο Σπύρος Νεράντζης, τονίζοντας ότι η διαλογή στην πηγή στη Βόρεια Κέρκυρα γίνεται με μέσα, μηχανήματα και κάδους του Δήμου, και ο εθελοντισμός λειτουργεί μόνον υποστηρικτικά. 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ