Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πουλημένος: Το φάντασμα του «Φοίνικα» στο κτίριο Γιαλλινά

κτίριο Γιαλλινά
09 Δεκεμβρίου 2022 / 16:41

Επιβάλλεται η δημοτική αρχή να δώσει άμεσα απαντήσεις στα εύλογα ερωτήματα που γεννώνται για την τύχη του έργου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με αφορμή τις τελευταίες δυσμενείς εξελίξεις σε σχέση με την εργολαβία στο ιστορικό κτήριο του Ιδρύματος Γιαλλινά, ο Στέφανος Πουλημένος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ένα ακόμη έργο κτηριακής υποδομής στον τομέα του πολιτισμού, αυτό της αποκατάστασης και επανάχρησης του ιστορικού κτηρίου του Ιδρύματος Γιαλλινά στην πάνω πλατεία, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ με το ποσόν των 4,6 εκατ. ευρώ, μπαίνει σε περιπέτειες με νέες μεγάλες καθυστερήσεις, αν όχι κάτι χειρότερο, θυμίζοντας την τύχη του «στοιχειωμένου» έργου του ΦΟΙΝΙΚΑ.

‘Οπως έγινε γνωστό, η ανάδοχος εταιρεία ΕΛΙΚΑ ΑΤΕΕ δήλωσε πρόσφατα με δικαστικό επιμελητή, τη λύση της εργολαβίας, επικαλούμενη την πέραν του τριμήνου διακοπή εργασιών, χωρίς να συμβασιοποιηθεί με αντίστοιχη εξειδικευμένη εταιρεία, η υποχρεωτική από το νόμο, διάθεση των μπάζων που ήταν και η αφορμή της εμπλοκής.

Το υψηλό ποσοστό έκπτωσης άνω του 45% επί των τιμών τιμολογίου, χωρίς να κληθεί να το δικαιολογήσει ο ανάδοχος, που τελικά κατέφυγε στη λύση της εργολαβίας, ενόψει δυσκολιών υλοποίησης των συμβατικών του υποχρεώσεων, εκτιμάται πως είναι η πραγματική αιτία της εμπλοκής.

Η δυσμενής αυτή εξέλιξη στην αποκατάσταση του σημαντικότατου για την πόλη έργου πολιτισμού, χωρίς συνέπειες στον ανάδοχο, ανοίγει ένα νέο κύκλο αβεβαιότητας.

Και τούτο καθώς οι επιλαχόντες στον μειοδοτικό διαγωνισμό έχουν επίσης καταθέσει προσφορές με έκπτωση άνω του 45%, γεγονός που εξακολουθεί να θέτει σε κίνδυνο την πορεία εκτέλεσης του έργου. Συμβαίνουν δε όλα αυτά στην εκπνοή του χρονικού πλαισίου του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ι.Ν. 2014 - 2020 του ΕΣΠΑ απ’ όπου χρηματοδοτείται το έργο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Έτσι έχοντας τα πράγματα, επιβάλλεται η δημοτική αρχή να δώσει άμεσα εξηγήσεις για τα ζητήματα που ανακύπτουν στον χειρισμό της υπόθεσης και απαντήσεις στα εύλογα ερωτήματα που γεννώνται για την τύχη του έργου.»

Σημείωση: Η φωτό του κτηρίου Γιαλλινά προέρχεται από σχετικό ρεπορτάζ της εφημ. «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ»