Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αίτημα 8 δημοτικών συμβούλων για συνταγματική ανασυγκρότηση των επιτροπών

ΣτΕ
09 Δεκεμβρίου 2022 / 12:58

«θα ασκήσουμε κάθε νόμιμο δικαίωμά μας, έναντι οποιασδήποτε απόφασης από τούδε και στο εξής, μέχρι την αποκατάσταση των νομίμων συνθέσεών τους»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μετά την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματική τη συγκρότηση των επιτροπών Οικονομικών και Ποιότητας Ζωής
  1. Την Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων και Πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου κ. Μερόπη Υδραίου.
  2. Τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη της Οικονομικής Επιτροπής  του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.
  3. Τον Πρόεδρο, τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.
Κοινοποίηση προς: Τους Δημοτικούς Συμβούλους του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.

ΑΙΤΗΣΗ- ΔΗΛΩΣΗ
1) Κώστα Γρηγοριάδη
2) Μαρίας Δρυ
3) Γιώργου Καρύδη
4) Χρυσόστομου Μπούκα
5) Σπύρου Νεράντζη
6) Άντζελας Ρίγγα
7) Φανής Τσιμπούλη.
8) Γιάννη Τριανταφυλλούδη
Δημοτικών Συμβούλων του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.


κ. Δήμαρχε και Πρόεδρε της Οικονομικής Επιτροπής,
κ. Πρόεδρε της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής,
κ. κ. Μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.
 
Όπως ήδη έχει καταστεί γνωστό με την υπ΄αριθμόν 2377/2-12-2022 Απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας η  οποία δημοσιεύθηκε στις 2-12-2022 με ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα του Ανώτατου Ακυρωτικού της χώρας μας, κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι διατάξεις συγκρότησης της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής των Δήμων που θεσπίστηκαν με τους ν. 4623/2019 και 4625/2019, δεδομένου ότι αφορούν  την  δημοτική περίοδο που διανύεται μετά τις εκλογές της 26ης Μαΐου και της 2ας Ιουνίου 2019.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις των παραπάνω νόμων αλλοίωσαν την βούληση των εκλογέων που ψήφισαν στις δημοτικές εκλογές της 26ης  Μαΐου και 2ας Ιουνίου  2019.

Κι αυτό γιατί  με τις διατάξεις αυτών των νόμων θεσπίσθηκαν αλλαγές στον τρόπο συγκρότησης της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής των δήμων, προκειμένου στα όργανα αυτά να υπάρχει πλειοψηφία της παρατάξεως του δημάρχου.

Οι εν λόγω διατάξεις κατά το μέρος που καταλαμβάνουν την αμέσως επομένη των δημοτικών εκλογών περίοδο μετέβαλαν εκ των υστέρων το πλαίσιο ασκήσεως του κατοχυρωμένου  στο Σύνταγμα δικαιώματος εκλογής των αρχών των Ο.Τ.Α. Τούτο δε έλαβε χώρα, διότι η εκφρασθείσα θέληση των εκλογέων είχε διαμορφωθεί κατά συνεκτίμηση, εκτός των άλλων, και του ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα κατά τις εκλογές αυτές νομοθεσία, οι αποφάσεις που αφορούν σημαντικές αρμοδιότητες του δήμου, όπως αυτές που προαναφέρθηκαν και που αφορούν ζητήματα που κατ’ εξοχήν συνάπτονται με την κατοχυρωμένη στο άρθρο 102 παρ. 2 του Συντάγματος οικονομική αυτοτέλεια των Ο.Τ.Α., θα λαμβάνονται από το δημοτικό συμβούλιο, όργανο διοικήσεως του δήμου με άμεση δημοκρατική νομιμοποίηση, απαιτουμένων ενδεχομένως ευρύτερων συναινέσεων για την επίτευξη πλειοψηφίας και από δημοτικούς συμβούλους που δεν εξελέγησαν με τον συνδυασμό του Δημάρχου.

Εξ άλλου, κατά τον χρόνο ψηφίσεως των σχετικών διατάξεων, δεν είχε δοκιμαστεί στην πράξη η εφαρμογή του συστήματος της απλής αναλογικής που είχε εισαχθεί με τον ν. 4555/2018 στη διοίκηση των δήμων, προκειμένου να δικαιολογείται από επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος, αναγόμενους στην ομαλή λειτουργία αυτών, η τόσο σοβαρή και έντονη επέμβαση του νομοθέτη στη θέληση των εκλογέων, με την εφαρμογή των επίδικων ρυθμίσεων και κατά την τρέχουσα δημοτική περίοδο. Για τους λόγους αυτούς, οι προαναφερθείσες ρυθμίσεις, καθ’ ό μέρος καταλαμβάνουν τη δημοτική περίοδο που διανύεται μετά τις εκλογές, έρχονται σε αντίθεση με τις διατάξεις των άρθρων 5 παρ. 1, 52 και 102 παρ. 2 του Συντάγματος.

Κατά συνέπεια  τόσο η Οικονομική Επιτροπή  όσο και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου μας, πρέπει πλέον να ανασυσταθούν  σύμφωνα με τα οριζόμενα  στον ν. 3852/2010, όπως ισχύει.

Συγκεκριμένα οι Επιτροπές θα πρέπει πλέον να συγκροτηθούν με βάση τα ποσοστά και τον αριθμό των συμβούλων που εξέλεξε κάθε Παράταξη την πρώτη Κυριακή των δημοτικών εκλογών (26 Μαΐου 2019).  

Μέχρι την συνταγματική ανασυγκρότησή τους οι Επιτροπές πρέπει να αναστείλουν τη λειτουργία τους, να παύσουν να συνεδριάζουν και να λαμβάνουν αποφάσεις με αντισυνταγματική και παράνομη σύνθεση.  Ταυτόχρονα τα θέματα αρμοδιότητάς τους να έρχονται προς συζήτηση και λήψη απόφασης στο αρμόδιο δημοκρατικό και συνταγματικά νόμιμο όργανο, το Δημοτικό Συμβούλιο.

Οφείλετε επομένως ως Δήμαρχος  και ως Δημοτική Αρχή να αναλάβετε πρωτοβουλία για την ανασύνθεση των συλλογικών οργάνων του Δήμου μας  και προς τούτο να προγραμματισθεί συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ανάδειξη των νέων συνθέσεων  της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής ποιότητας Ζωής .

Δηλώνουμε ότι θα ασκήσουμε κάθε νόμιμο δικαίωμά μας, έναντι οιασδήποτε αποφάσεως ληφθεί από τούδε και στο εξής, από την Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, μέχρι την αποκατάσταση των νομίμων συνθέσεών τους, σύμφωνα με την με αριθμό 2377/2022 απόφαση της Ολομέλειας του Σ.τ.Ε.

Κέρκυρα 8 Δεκεμβρίου 2022
 
ΟΙ ΑΙΤΟΥΝΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΛΟΥΝΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
1) Κώστας Γρηγοριάδης
2)Μαρία Δρυ
3) Γιώργος Καρύδης
4) Χρυσόστομος Μπούκας
5)Σπύρος Νεράντζης
6) Άντζελα Ρίγγα
7) Φανή Τσιμπούλη.
8) Γιάννης Τριανταφυλλούδης