Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι τοπικές κουζίνες θερμαίνουν την οικονομία της φιλοξενίας

Corfu Food & Wine Festival
02 Δεκεμβρίου 2022 / 15:14

Το Corfu Food & Wine Festival θα διεξαχθεί τον Μάιο και το Corfu Beer Festival τον Οκτώβριο

ΚΕΡΚΥΡΑ. Από τη στιγμή που ο συναισθηματικός τουρισμός αναδείχθηκε ως το επόμενο σκαλοπάτι του βιωματικού, το κριτήριο των τεσσάρων αισθήσεων ανάγεται ως το κύριο κριτήριο επιλογής του επόμενου προορισμού των ταξιδιών εμπειρίας. Οι ψυχολόγοι κάνουν λόγο για τη σημασία της δημιουργίας εμπειριών με μια αίσθηση χαράς και ένα ευχάριστο συναίσθημα που θα παραμείνει στη μνήμη του ατόμου.

Όλοι θυμούνται πού έφαγαν καλύτερα στα ταξίδια τους και σίγουρα οι περισσότεροι έχουν στα κινητά τους φωτογραφίες με σχετικό περιεχόμενο.

Αυτή η τάση προφανώς δεν έχει διαφύγει της προσοχής των stakeholders της τουριστικής οικονομίας που βλέπουν αύξηση εσόδων τελευταία από την επένδυση στον τομέα αυτό. Το παγκόσμιο οικονομικό αποτύπωμα του γαστρονομικού τουρισμού προβλέπεται μάλιστα να φτάσει τα 4.530,9 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ έως το 2032, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Future Market Insights (FMI).

Η FMI, ένας από τους κορυφαίους παρόχους προσαρμοσμένων αναφορών έρευνας αγοράς, υπογραμμίζει ότι η γαστρονομική αγορά εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει σχεδόν τα 977,3 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2022 και θα παρουσιάσει σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 16,6/100 κατά την δεκαετία 2022-2032.
Επιπλέον, η ερευνητική εταιρεία αναφέρει ότι η παγκόσμια γαστρονομική αγορά αναμένεται να επεκταθεί με αυξανόμενο αριθμό για τους λάτρεις του φαγητού που ταξιδεύουν για να μυηθούν στις τοπικές κουζίνες και τα τοπικά προϊόντα.

Σύμφωνα με την έκθεση, το τμήμα των φεστιβάλ φαγητού προηγείται όσον αφορά το μερίδιο αγοράς, καθώς οι εκδηλώσεις των φεστιβάλ φαγητού έχουν γίνει διαμορφωτές των τάσεων στον γαστρονομικό κόσμο.

Η προβλεπόμενη ανάπτυξη της αγοράς αποδίδεται σε διάφορους παράγοντες όπως η αύξηση του εισοδήματος των καταναλωτών και η διείσδυση των καναλιών μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε όλο τον κόσμο, μια σταδιακή πολιτιστική μετατόπιση από τα δυτικά προς τα ανατολικά.

Από τη Μεσόγειο μέχρι την Ασία, αναπτύσσεται μια κορυφαία περιοχή που καλύπτει την αγορά του γαστρονομικού τουρισμού, παρέχοντας στους ταξιδιώτες περισσότερες ευκαιρίες για να γνωρίσουν τις παραδόσεις γύρω από τον τοπικισμό της κουλτούρας του φαγητού ως βιώσιμη τουριστική επιλογή, ενισχύοντας την προτίμηση των τοπικών προϊόντων αντί να ακολουθεί τις παγκόσμιες τάσεις.

Επιπλέον, η Ευρώπη ως γαστρονομικός προορισμός αναμένεται να σημειώσει ανάπτυξη με CAGR 9,4% έως το 2032, με τις ΗΠΑ να αποτελούν μία από τις πιο δυναμικές αγορές κατά την περίοδο πρόβλεψης λόγω του μεγάλου αριθμού ολοκληρωμένων γαστρονομικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων που προσφέρει η Γηραιά Ήπειρος.
 
Η Κέρκυρα παρούσα στο γαστρονομικό χάρτη
 
Η Κέρκυρα έχει στραφεί στον τομέα αυτό τα τελευταία χρόνια με τα 5άστερα ξενοδοχεία και τα καλά εστιατόρια να επενδύουν σε παροχές υψηλής ποιότητας με επώνυμους σεφ και τοπικά προϊόντα. Επιπλέον ώθηση έχουν δώσει τόσο το Corfu Beer Festival όσο και το Corfu Food & Wine Festival διεθνοποιώντας τις εκδηλώσεις τους τόσο στις συμμετοχές όσο και στην προβολή.


Ειδικότερα το Corfu Food & Wine Festival με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, του Δήμου Κέρκυρας (ενιαίου παλιότερα, Κεντρικής σήμερα), του Ιονίου Πανεπιστημίου, όλων των φορέων του νησιού αλλά και με τη σημαντική στήριξη του ΕΟΤ, έχει φέρει στην Κέρκυρα τα τέσσερα τελευταία ενεργά χρόνια, δεκάδες δημοσιογράφους από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αναγνωρισμένους σεφ και σχολές Τουρισμού.

Πρόσφατα μάλιστα, το φεστιβάλ προβλήθηκε στην τουριστική έκθεση WTM με την προσωπική υποστήριξη της Δημάρχου Μερόπης Υδραίου και του Αντιδημάρχου Τουρισμού Πάνου Βαρούχα ενώ συμφωνήθηκε με τη διευθύντρια του ΕΟΤ στο Λονδίνο Ελένη Σκαρβέλη να οργανωθεί κδήλωση προβολής της τοπικής μας γαστρονομίας το επόμενο διάστημα.



Παράλληλα, οργανώνεται προβολή της Κέρκυρας ως γαστρονομικός προορισμός και στις ΗΠΑ. Η αμερικανική αγορά είναι στρατηγικός στόχος του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας, όπως άλλωστε δήλωσε η Δήμαρχος Μερόπη Υδραίου στη συνάντηση που είχε με την Ελληνοαμερικανίδα συγγραφέα και βραβευμένη τηλεοπτική παραγωγό Υβέτ Μάνεση κατά τη διάρκεια παρουσίας της στο  Corfu Food & Wine Festival, τον προηγούμενο Σεπτέμβριο.

Στο πλαίσιο υλοποίησης αυτού του στόχου συντονίζεται με την παρουσία του Αντιπροέδρου της Ένωσης Εστίασης Σπύρου Κατέχη στη Νέα Υόρκη αυτές τις μέρες, σχέδιο δράσεων με τη συνεργασία της Υβέτ Μάνεση και της Αϊρίν Μουρ, ταξιδιωτικής και γαστρονομικής συγγραφέα, φιλοξενούμενης του φεστιβάλ το 2019.

Ο τουρισμός το 2022 ήταν ενθουσιώδης και δυναμικός μετά από δύο πρωτόγνωρα χρόνια. Όμως ακόμα και φέτος υπήρχε μια αίσθηση αμφιβολίας για το αν τελείωσαν όλα. Το 2023 οι άνθρωποι θα ταξιδέψουν ξανά σε παρέες, θα θελήσουν να τσουγκρίσουν τα ποτήρια του και να μοιραστούν το φαγητό τους στο ίδιο τραπέζι με τους αγαπημένους τους. Όπως παλιά. Τα γαστρονομικά φεστιβάλ της Κέρκυρας προετοιμάζονται να υποδεχθούν και να φιλοξενήσουν τους επισκέπτες στα δύο άκρα της τουριστικής περιόδου. Το Corfu Food & Wine Festival θα διεξαχθεί τον Μάιο και το Corfu Beer Festival τον Οκτώβριο.