Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μ. Ορφανουδάκης: Αναμένεται η κατακύρωση του μειοδότη για την παραλιακή της Γαρίτσας

ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΓΑΡΙΤΣΑΣ
02 Δεκεμβρίου 2022 / 09:26

Εφόσον οι διαδικασίες προχωρήσουν ομαλά αυτή τη φορά το έργο αναμένεται να ξεκινήσει πριν το καλοκαίρι, σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Τεχνικών Έργων

ΚΕΡΚΥΡΑ. Εν αναμονή της ολοκλήρωσης των διαδικασιών για την κατακύρωση του οριστικού αναδόχου του έργου για την αποκατάσταση της παραλιακής της Γαρίτσας βρίσκεται η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ενώ στο μεταξύ οι «πληγές» από το εργοστάσιο του Δεσύλλα μέχρι τον Ανεμόμυλο γίνονται ακόμη πιο βαθιές.
 
Η Οικονομική Επιτροπή, μετά το αίτημα του δευτέρου μειοδότη που ζητά να αιτιολογηθεί η οικονομική προσφορά του πρώτου, καθώς και οι δυο προτάσεις για έκπτωση στο έργο που έχει αρχικό προϋπολογισμό 995.000 ευρώ  βρίσκονται πολύ κοντά, έδωσε δεκαήμερη προθεσμία, προκειμένου οι συγκεκριμένοι να καταθέσουν τα σχετικά έγγραφα.
 
Η απόφαση του θεσμικού οργάνου ελήφθη την προηγούμενη εβδομάδα και εφόσον ολοκληρωθεί κι αυτή η διαδικασία αναμένεται τελικά να προκύψει ο οριστικός ανάδοχος του έργου για την αποκατάσταση του παραλιακού τείχους της Γαρίτσας και του πεζοδρομίου.
 
Θα ακολουθήσει ο προσυμβατικός έλεγχος στο Ελεγκτικό Συνέδριο και εφόσον αυτή τη φορά δεν υπάρχει αρνητική απάντηση, το έργο που διάγει περιπετειώδη βίο, θα μπορέσει επιτέλους να συμβασιοποιηθεί για να ξεκινήσει η εκτέλεσή του.
 
Σημειώνεται ότι το έργο αυτή τη φορά επαναδημοπρατήθηκε  με ανοιχτό διαγωνισμό, μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.Δ.Η.Σ.) για την επιλογή του αναδόχου.
 
Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία που επιλέχθηκε από την ΠΙΝ την προηγούμενη φορά με σύναψη δημόσιας σύμβασης με απευθείας ανάθεση με την διαδικασία της διαπραγμάτευσης εντάσσοντας το έργο στις περιπτώσεις «εκτάκτου ανάγκης», απορρίφθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο διότι δεν μπορούσε να θεωρηθεί το έργο ως κατεπείγον, αφού οι ζημιές προϋπήρχαν της θεομηνίας του Μπάλλου στις 14 Οκτωβρίου 2021.
 
«Η διαδικασία έχει προχωρήσει και αναμένεται η κατακύρωση του μειοδότη του έργου. Εφόσον οι διαδικασίες κυλήσουν χωρίς προβλήματα το έργο για την αποκατάσταση της παραλιακής της Γαρίτσας θα ξεκινήσει πριν το καλοκαίρι. Οι οικονομικές προσφορές έχουν ανοιχθεί, έχουμε προσωρινό μειοδότη και από τη στιγμή που ολοκληρωθεί η αιτιολόγηση των προσφορών και υπάρξει ο ριστικός ανάδοχος,  η σύμβαση θα σταλεί για προσυμβατικό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο», ανέφερε στην «Ε» ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Τεχνικών Έργων Μανώλης Ορφανουδάκης.
 
Επιδείνωση

Στο μεταξύ όμως η εικόνα της παραλιακής της Γαρίτσας από του Δεσύλλα μέχρι τον Ανεμόμυλο είναι ιδιαίτερα αποκαρδιωτική. Σε διάφορα σημεία παρατηρείται τμηματική κατάρρευση του πεζοδρομίου, που επιδεινώνεται και από τις καιρικές συνθήκες, οδηγώντας σε νέες υποχωρήσεις με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των διερχομένων.
 
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ