Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η γιορτή του animation «χτυπά» στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο

ANIMATION
01 Δεκεμβρίου 2022 / 11:12

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το Φεστιβάλ Ionian Contemporary Animation ICONA 2022 διοργανώνεται από το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας Πάνω από 1.300 υποβολές ταινιών. Επιλέχθηκαν 282 από 50 χώρες

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η γιορτή του animation «χτυπά» στην Κέρκυρα. Αιτία δεν είναι άλλο από το επιτυχημένο Φεστιβάλ Ionian Contemporary Animation ICONA 2022 που διοργανώνεται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά από το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου.
 
Με 18 χρόνια ζωής και πολλά δείγματα γραφής, το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας έχει καταφέρει να εδραιωθεί ως ένα από τα πιο δυναμικά Τμήματα πανελληνίως στον τομέα των οπτικοακουστικών μέσων. Αυτή τη φορά έρχεται να εντυπωσιάσει με την επιτυχημένη διοργάνωση που έχει καταστεί πλέον θεσμός για τους λάτρεις του είδους.
 
Για τέσσερις ημέρες, ξεκινώντας από σήμερα, 282 ταινίες, 141 ταινίες μικρού μήκους και 141 σπουδαστικές,  από 50 χώρες θα προβάλλονται διαδικτυακά και θα είναι διαθέσιμες παγκοσμίως, αποκλειστικά σε χρήστες που έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους και με τη χρήση κωδικού (δωρεάν εγγραφή μέσω Google, Facebook ή συνδρομή ICONA: https://iconafestival.eu/2022/en/registration/).
 
«Η ιδέα του Φεστιβάλ ξεκίνησε με αφορμή τη συμμετοχή μας σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίσαμε τη διοργάνωση ενός Φεστιβάλ animation με ισχυρό προσανατολισμό σε μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές. Το Φεστιβάλ έχει αγκαλιαστεί, οι συμμετοχές κάθε χρόνο έχουν ανοδική πορεία που σε συνδυασμό με την υψηλή ποιότητα των ταινιών μας δίνει χαρά και ικανοποίηση», ανέφερε στην «Ε» ο Πρόεδρος του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας Α. Γιαννακουλόπουλος.
 
Έδαφος για συνεργασίες
 
Σκοπός του Ionian Contemporary Animation Festival ICONA 2022 είναι η ανάδειξη των καλύτερων ταινιών animation από όλο τον κόσμο. Το φεστιβάλ έχει επίσης ως στόχο να διατηρήσει και να βοηθήσει στην ανάπτυξη της πολιτιστικής κληρονομιάς ταινιών animation, να συμβάλει στη δημιουργία νέων, να προσφέρει έδαφος για πιθανές διεθνείς συμπαραγωγές και να ενθαρρύνει το διάλογο μεταξύ επαγγελματιών, κινηματογραφιστών και κοινού.
 
Ξεπέρασαν τις 1.300 οι συμμετοχές
 
Κι αν κρίνει κανείς από τις συμμετοχές μπορεί εύκολα να αντιληφθεί την απήχηση που έχει η διοργάνωση τόσο σε επαγγελματίες όσο και σε σπουδαστές του είδους παγκοσμίως. Πάνω από 1.300 υποβολές ταινιών  αποδεικνύουν τη δυναμική παρουσία του Φεστιβάλ στο χώρο του animation.
 
Ωστόσο παρά και τον μεγάλο ανταγωνισμό, η Επιτροπή Επιλογής Ταινιών κατάφερε να φέρει εις πέρας την διαδικασία επιλογής των τελικών συμμετεχόντων, επιλέγοντας 282 ταινίες – 141 ταινίες μικρού μήκους και 141 σπουδαστικές - από 50 χώρες.
 
Και βραβεία κοινού
 
Οι προβολές του φεστιβάλ (το πρόγραμμα είναι αναρτημένο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://iconafestival.eu/) που περιλαμβάνει  τόσο επαγγελματικά όσο και φοιτητικά διαγωνιστικά μέρη, θα διεξαχθούν αποκλειστικά διαδικτυακά, από την 1 – 4 Δεκεμβρίου.

Η κορύφωση του Φεστιβάλ θα λάβει χώρα την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου στις 6 μ.μ. ώρα Ελλάδας με την τελετή ανακοίνωσης των βραβείων που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά με τη συμμετοχή των βραβευμένων δημιουργών και σκηνοθετών.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια μάλιστα των προβολών, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει ηλεκτρονικά προκειμένου να αναδειχθούν οι τέσσερις ταινίες ανά κατηγορία που θα λάβουν τα «βραβεία κοινού».
 
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ