Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κινητοποιήσεις ενάντια στο ν/σ για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη

Δευτεροβάθμια Περίθαλψη
30 Nov 2022 / 10:25

Αντιδράσεις από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα - Στάσεις εργασίας και απεργιακή συγκέντρωση στο Νοσοκομείο στις 12 το μεσημέρι

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αντιδρά η ιατρική κοινότητα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, στηρίζοντας τις κινητοποιήσεις που έχει προκηρύξει η ΟΕΝΓΕ την Πέμπτη 1/12.

Τα σωματεία των δημόσιων μονάδων υγείας, ο Ιατρικός Σύλλογος Κέρκυρας, η ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας, έχουν εκδόσει ανακοινώσεις που καταγγέλλουν το σχέδιο νόμου για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη και ειδικά το άρθρο που καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών που είναι η βασική σχέση εργασίας τους στα  δημόσια νοσοκομεία και τους δίνει τη δυνατότητα να ασκούν ιδιωτικό έργο

Η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει στάση εργασίας από τις  12 - 3 μμ και ταυτόχρονα καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Νοσοκομείο στις 12 το μεσημέρι, ζητώντας την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου: «Αυτή η πολιτική  ιδιωτικοποιεί πλήρως τα δημόσια νοσοκομεία, μετατρέπει την υγεία του λαού σε ακόμα πιο ακριβό εμπόρευμα και προνόμιο για λίγους και καταδικάζει τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού σε ακόμα πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας».

Η ΕΓΕΣΥΚ

«Απαιτούμε να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο έκτρωμα! Τόσο η ΟΕΝΓΕ και οι Ενώσεις μέλη της με ομόφωνες αποφάσεις, όσο και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και οι Ιατρικοί Σύλλογοι μέλη του ΠΙΣ, έχουν ταχθεί δημόσια και ξεκάθαρα ενάντια στο νομοσχέδιο. Ισχνή μειοψηφία μέσα τον ιατρικό κλάδο είναι η κ. Γκάγκα και οι μετρημένοι στα δάχτυλα τους ενός χεριού υποστηρικτές της. 

Οι αντιδράσεις των νοσοκομειακών γιατρών και συνολικά των υγειονομικών είναι για να μπορεί να έχει πραγματική πρόσβαση ο λαός στα δημόσια νοσοκομεία, πράγμα το οποίο καταργείται από το νομοσχέδιο του υπουργείου. Ο αγώνας και οι κινητοποιήσεις είναι για να μπορούν ανεξάρτητα από το εισόδημα τους να απολαμβάνουν σύγχρονες, απολύτως δωρεάν υπηρεσίες υγείας οι ασθενείς και να μη στέλνονται ευθέως ή δια της πλάγιας οδού στους επιχειρηματίες της υγείας».

Η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στον Ψυχιατρικό Τομέα του Νοσοκομείου Κέρκυρας αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το νομοσχέδιο αυτό βαζει  με μερική απασχόληση  τους ιδιώτες γιατρούς στα νοσοκομεία, κάτι που θα οδηγήσει σε επικίνδυνες νοσηλείες των ασθενών και αλίευση πελατείας για τα ιδιωτικά τους ιατρεία και κλινικές.

Σε συνδυασμό με την έναρξη των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων και την επέκταση των επί πληρωμή  απογευματινών ιατρείων, πλέον η ΠΡΟΣΒΑΣΗ στα νοσοκομεία για δωρεάν υπηρεσίες υγείας για την  πλειοψηφία  των ασθενών, θα γίνει απαγορευτική, παρόλο που έχουν χρυσοπληρώσει την υγεία τους μέσα από την φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές τους.

Νομιμοποιείται έτσι το παράνομο και καταδικαστέο «φακελάκι» και πλέον «ηθικά» και «έντιμα» θα πρέπει ο ασθενής  να πληρώσει για να βρει την υγειά του.
Κερδισμένοι θα είναι μόνο  οι μεγαλοκλινικάρχες, τα ιδιωτικά κοράκια της υγείας και οι μεγαλογιατροί, ενώ η πλειοψηφία τον γιατρών θα συνεχίσει να εργάζεται με χειρότερους όρους μισθολογικούς, εργασιακούς και επιστημονικούς».

Το Εργατικό Κέντρο

Το Εργατικό Κέντρο καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στην κινητοποίηση της Πέμπτης στο Νοσοκομείο, στέλνοντας ένα αποφασιστικό μήνυμα στην Κυβέρνηση. Για τον λόγο αυτό, έχει προκηρύξει στάση εργασίας, για την Πέμπτη, 1 Δεκέμβρη, από 11:30 έως 16:00, ώστε να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι που θέλουν να λάβουν μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση.

Η ΕΛΜΕ Κέρκυρας, στηρίζει τις κινητοποιήσεις ενώ σε ανακοίνωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων:  «Αντί να στελεχωθούν τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας με όλο το απαραίτητο προσωπικό , με όλο το σύγχρονο εξοπλισμό για να καλύπτουν τις ανάγκες των ασθενών, η κυβέρνηση βαθαίνει την ιδιωτική- επιχειρηματική λειτουργία των νοσοκομείων, κλείνοντας την πόρτα σε όποιον δεν έχει να πληρώσει. Αντί να δώσει στους υγειονομικούς αξιοπρεπείς μισθούς , τους σπρώχνει να συμπληρώνουν το εισόδημα τους από τις πληρωμές των ασθενών».

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ