Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Διαλόγου συνέχεια για την εκτός σχεδίου δόμηση

Κατά παρέκκλιση
28 Nov 2022 / 08:50

Μιλούν στην «Ε» το μέλος της Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ, οικονομολόγος Κώστας Παυλίδης και ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και το ΣτΕ και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πρώτα η Κέρκυρα» Γιώργος Καλούδης

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στην πρώτη γραμμή εξακολουθεί και παραμένει το ζήτημα της κατά παρέκκλισης δόμησης σε οικόπεδα εκτός σχεδίου και κάτω των 4 στρεμμάτων. Επί του θέματος τοποθετούνται στο διάλογο που έχει ανοίξει η «Ε» με πρόσωπα της Κέρκυρας, το μέλος της Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ, οικονομολόγος Κώστας Παυλίδης και ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και το ΣτΕ και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πρώτα η Κέρκυρα» Γιώργος Καλούδης.
 
Κώστας Παυλίδης, μέλος Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής του Τμήματος Τουρισμού Κ.Ε, οικονομολόγος, σύμβουλος ανάπτυξης: «Απαιτείται μία γενναία παράταση της υφιστάμενης θεσμικής κατάστασης»

Η προς θεσμοθέτηση νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης για την Εκτός  Σχεδίου Δόμηση με την αποδοχή της αίτησης για έκδοση οικοδομικής άδειας ή για την προέγκριση αυτής ή ακόμα και για την έκδοση βεβαίωσης όρων δόμησης δίνει δυστυχώς μία μερική ανακούφιση στο οξυμένο πρόβλημα των πολιτών με την κατάργηση των κατά παρέκκλιση οικοδομήσιμων ακινήτων.

Είναι μία ελλιπής λύση διότι απαιτεί απαραίτητα να αποδεικνύεται η προϋφιστάμενη κατάσταση ενός οικοπέδουαπό τους τίτλους ιδιοκτησίας. Πολλές φορές όμως αυτό, ιδιαίτερα στην αγροτική επαρχία, δεν είναι εφικτό από τους τελευταίους τίτλους ιδιοκτησίας αν δεν ανατρέξεις σε παλαιότερα συμβόλαια αγοραπωλησίας ή σε παλαιότερες διαθήκες και γονικές παροχές ή δωρεές, αφού η διαδικασία της χρησικτησίας και της έλλειψης τίτλων  ήταν συνήθης πρακτική τις περασμένες δεκαετίες.

Επομένως η ανάγκη ανάκτησης εγγράφων από τα αρμόδια Υποθηκοφυλακεία δεν αποφεύγεται στις περισσότερες των περιπτώσεων. Υποθηκοφυλακεία ήδη σε απόγνωση λόγω φόρτου εργασιών και έλλειψης προσωπικού. Η χρονική περίοδος των επόμενων 8 εργάσιμων ημερών μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 9ης Δεκεμβρίου δεν είναι επαρκής για την ολοκλήρωση της πληρότητας του φακέλου της αίτησης.

Η διετία χάριτος 2020-2022 μέσα στην πανδημία και τα προβλήματα με τους δασικούς χάρτες δεν μπόρεσε να είναι αναποτελεσματική παράλληλα με την αθέτηση της δέσμευσης από την κρατική εξουσία να έχει θεσπίσει τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια από το 2020.

Σήμερα απαιτείται μία γενναία παράταση της υφιστάμενης θεσμικής κατάστασης μέχρι να κατατεθούν τα 300 Προεδρικά Διατάγματα θέσπισης των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων.
Η ανάλγητη κυβερνητική συμπεριφορά και απραξία μπροστά στον άμεσο κίνδυνο να απαξιωθούν και να χαθούν  οι περιουσίες μεγάλης μερίδας συμπολιτών μας και η οικονομική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών πρέπει να σταματήσει άμεσα.
 


Γιώργος Καλούδης, δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και το ΣτΕ, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης   «Πρώτα η Κέρκυρα»: Εδώ και δεκαετίες έπρεπε να είχαν  ολοκληρωθεί η επέκταση του σχέδιου πόλης της Κέρκυρας
 
Η κυβέρνηση Ν.Δ. με τον Ν.4759/2020 ψήφισε τον τοπικό σχεδιασμό, όμως δεν τον εφάρμοσε. Ο λόγος που σήμερα καταργεί  την οικοδόμηση σε 2 στρέμματα και τη κατά παρέκκλιση είναι για να ρίξει ραγδαία την αξία γης ώστε στη βάση των πελατειακών σχέσεων να μπορούν μεγάλες εταιρείες-κοράκια να την αγοράσουν αντί πινακίου φακής! Κάνει «πολιτική» για τα οργανωμένα καταπλεονεκτικά συμφέροντα σε βάρος της κοινωνίας των πολιτών(ΙΚΟΣ-Ερημίτη κ.α.).

Η λελογισμένη οικοδόμηση σε εμβαδόν δύο (2)  στρεμμάτων με τη προϋπόθεση των καλαίσθητων  οικοδομών που θα σέβονται το φυσικό περιβάλλον και τη παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Κέρκυρας είναι αναγκαία. Εδώ και δεκαετίες έπρεπε να είχαν  ολοκληρωθεί η επέκταση του σχέδιου πόλης της Κέρκυρας και οι πολεοδομικές εφαρμογές (Καθολικές Καλόγριες,Παγκρατέικα, Κωτσέλα, Κανόνι).Ήδη το πρόβλημα για τη στέγαση των φοιτητών του Ιόνιου Πανεπιστήμιου είναι εκρηκτικό χωρίς καμία έγνοια από τη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Γιατί όμως δεν γίνονται στη Κέρκυρα αυτά που γίνονται στην άλλη Ελλάδα;

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ