Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συλλαλητήριο για τη Δημόσια Υγεία στην Κέρκυρα ζητά ο Χ. Μπούκας

Χρυσόστομος Μπούκας
27 Nov 2022 / 13:48

«Το μήνυμα πρέπει να είναι πολύ δυνατό και ο αγώνας σκληρός και συνεχής, ώστε να μη μπορέσουν να περάσουν καταστροφικά μέτρα κατεδάφισης της δημόσιας υγείας»

Σύσσωμη η αντιπολίτευση του Δήμου Κερκυραίων, προ μηνών είχε ζητήσει να διεξαχθεί συζήτηση στο Δημοτικό μας Συμβούλιο για τα θέματα Υγείας και την ανησυχητική κατάσταση  που επικρατεί στο Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας του Νομού.
Μετά από αναβολές, η συζήτηση αυτή έγινε την 11/11/2022.
Ορίστηκα εισηγητής του θέματος. Προ της συζητήσεως του θέματος, κοινοποίησα σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους την εισήγηση και το προτεινόμενο ψήφισμα.

Εκτιμώ ότι έγινε μια πολύ παραγωγική συζήτηση, αναδείχθηκαν τα προβλήματα και το ψήφισμα εμπλουτίστηκε με αξιόλογες προτάσεις που αναδείχθηκαν από τον διάλογο.

Δεν διατυπώθηκε καμία απολύτως αμφισβήτηση ή αντίρρηση.

Το ψήφισμα είναι ένα σημαντικό πολιτικό κείμενο που περιλαμβάνει τις παραμέτρους:

1ον. Διατρανώνει την βούληση της στήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), την σημαντική ενίσχυσή του με οικονομικούς πόρους, την στελέχωσή του σε ανθρώπινο δυναμικό,  την διαρκή βελτίωσή του σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και τη συντήρηση των δομών του.

2ον. Διατυπώνει θεσμικές προτάσεις για την απρόσκοπτη λειτουργία του και την άμεση διόρθωση δυσλειτουργιών που ενδεχομένως προκύπτουν.

3ον. Επισημαίνει πολιτικά λάθη που γίνονται στην λογική να περισώσουμε ό,τι μπορεί να περισωθεί, έστω και αν η λειτουργία Τμημάτων και Κλινικών του Νοσοκομείου υποβαθμίζονται στο όριο της πιθανής αναστολής λειτουργίας σημαντικών πυλώνων του Νοσοκομείου.

4ον. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει και δικαιούται να αναλάβει ενεργό ρόλο στη λειτουργία και διοίκηση των μονάδων υγείας στο Νομό.

5ον. Παρέμβαση στο κεντρικό κράτος, ώστε να παραχωρηθούν θεσμικές αρμοδιότητες και ανάλογοι θεσμοθετημένοι πόροι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, να επιτελέσει το σημαντικό της ρόλο στα θέματα υγείας του Νομού.

6ον. Έγινε σοβαρός διάλογος και υπήρξε ο ανάλογος προβληματισμός για ανταποδοτικά μέτρα σε μια τοπική οικονομία (αύξηση κόστους ζωής και εποχικότητα οικονομίας) που είναι άκρως αποτρεπτική στην στελέχωση πυρήνων της κοινωνικής μας ζωής και της ανάπτυξης (υγεία, παιδεία) με κίνδυνο να αφυδατωθούν ή και να καταρρεύσουν πυλώνες του τόπου μας (Τομέας Υγείας, Α! βάθμια, Β! βάθμια παιδεία και Πανεπιστήμιο).

7ον. Θεσμικές προτάσεις ανταποδοτικές, προς την κεντρική εξουσία, ώστε να υπάρχει ικανή βοήθεια σε υγειονομικούς και εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον τόπο μας.

8ον. Άμεση ενίσχυση του Νοσοκομείου μας με πόρους, ανθρώπινο δυναμικό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

9ον. Διαπιστώθηκε η αλαζονεία και αυταρχικότητα της διορισμένης διοίκησης, που αντί να συμπαραταχθεί με τους εργαζόμενους, να ιεραρχήσουν όλοι μαζί τις απόλυτες ανάγκες ομαλής λειτουργίας του Νοσοκομείου και να διεκδικήσουν άμεσα όσα χρειάζονται, υπήρξε απόλυτα αποδομητική και καταστροφική. Ένορκες Διοικητικές εξετάσεις (ΕΔΕ), «εντέλλεστε» και ποινές για μην εμφανίζονται -δήθεν-  τα προβλήματα.

10ον. Οι συνέπειες των ασύδοτων ενεργειών της διορισμένης διοίκησης, είχε σαν καταστροφικό αποτέλεσμα την παραίτηση πολλών, ικανών και έμπειρων γιατρών από το Νοσοκομείο με πιθανό αποτέλεσμα τον ορατό κίνδυνο των συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη υγειονομικής φροντίδας.

11ον. Υπάρχει ανάγκη άμεσης αντικατάστασης της διορισμένης διοίκησης με συμμετοχή στη διοίκηση εκπροσώπου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για έναν προγραμματισμό όλων των εργαζομένων του Νοσοκομείου, υποβοηθούμενη από πολιτικούς και κοινωνικούς εκπροσώπους, ώστε να διεκδικηθούν τουλάχιστον οι άμεσες ανάγκες λειτουργίας του Νοσοκομείου.

12ον. Εκφράστηκε η ευγνωμοσύνη στους εργαζόμενους στον τομέα υγείας του Νομού, όχι μόνο στην κρίση της πανδημίας, αλλά και όσα προσφέρουν με υπεράνθρωπες προσπάθειες, πέρα από τα ανεκτά όρια της ανθρώπινης αντοχής.

Αυτή η συζήτηση έγινε στο Δημοτικό μας Συμβούλιο, αυτές τις προτάσεις εμπεριέχει το τελικό ψήφισμα, το οποίο δυστυχώς κατακερμάτισαν λογικές του παραλόγου, προσωπικά και στενά κομματικά συμφέροντα.

Η κυβέρνηση προχωράει στον αντίποδα αυτών των κοινωνικών κατακτήσεων και αγώνων, δυναμιτίζοντας την πεμπτουσία της ίδρυσης και λειτουργίας του ΕΣΥ, με τα όποια προβλήματα, ιδιωτικοποιώντας εν πολλοίς το σύστημα  με μερική απασχόληση ιατρών και ιδιωτικό έργο στα δημόσια Νοσοκομεία.

Οι συνέπειες αυτών των σχεδιασμών θα φανούν άμεσα και θα έχουν καταστροφικά αποτελέσματα στην υγεία όλων πολιτών, ιδιαίτερα όμως στην μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, τους κοινωνικά και οικονομικά ασθενέστερους.

ΚΑΛΩ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ, ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΝΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΟΥΝ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ  
καλώντας όλους τους κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς του τόπου (βουλευτές, περιφέρεια, δημάρχους, κόμματα, επιστημονικούς συλλόγους, επαγγελματικούς φορείς, συνδικαλιστές όλων των επαγγελμάτων), αλλά ιδιαίτερα όλους του πολίτες που θα δώσουν τη δυναμική του δίκαιου και ιερού αυτού αγώνα:

Δημόσια δωρεάν υγεία υψηλού επιπέδου για όλους, γενναία χρηματοδότηση, στελέχωση των δομών υγείας, σύγχρονος εξοπλισμός των Νοσοκομείων και συντήρηση των κτιριακών δομών της δημόσιας υγείας. Να δοθεί θεσμικός ρόλος με τους αντίστοιχους πόρους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αυτή είναι η πεμπτουσία της πολιτικής στο χώρο της δημόσιας υγείας.
Οι πολιτικοί και οι εκπρόσωποι φορέων να ανοίξουν το δρόμο στον Λαό, τους ηλικιωμένους, τους ανήμπορους, τον πατέρα και τη μητέρα με τα παιδιά τους, τους μαθητές, τους έμπορους και καταστηματάρχες, τους επιστήμονες και εργάτες, όλοι παρόντες και δυναμικά, για τη διεκδίκηση του απόλυτου αγαθού της υγείας, της ίδιας της ζωής.

Κανένας δεν μπορεί και δεν πρέπει να λείψει από αυτόν τον αγώνα. Καμία απουσία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί.

Το μήνυμα πρέπει να είναι πολύ δυνατό και ο αγώνας σκληρός και συνεχής, ώστε να μη μπορέσουν να περάσουν καταστροφικά μέτρα κατεδάφισης της δημόσιας υγείας.

Έτσι μετριέται το πολιτικό μπόι στην ιστορία.
Κέρκυρα 26/11/2022
Μπούκας Χρυσόστομος
ΚΕΡΚΥΡΑΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ