Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ομάδα Υγείας ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ διαλύει έμπρακτα τη δημόσια υγεία

Νοσοκομείο Κέρκυρας
25 Nov 2022 / 13:28

Η πραγματική αιτία της αποσάθρωσης του νοσοκομείου είναι η πολιτική της κυβέρνησης, που ο διοικητής εφαρμόζει ως ο πιο πιστός στρατιώτης

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η κοινωνία της Κέρκυρας παρακολουθεί άφωνη το τελευταίο διάστημα  το νοσοκομείο μας  να αποσυντίθεται. Οι παραιτήσεις ειδικευμένων γιατρών του νοσοκομείου, σαν ντόμινο διαδέχονται η μία την άλλη και έρχονται να προστεθούν στις παραιτήσεις των προηγούμενων μηνών, με συνέπεια ολόκληρα τμήματα να φτάνουν στα όρια της κατάρρευσης  (τελευταίο θύμα το Ακτινολογικό τμήμα).  Όσοι επί 3 χρόνια μας κατηγορούσαν ως ομάδα υγείας, ότι κινδυνολογούμε  και δυσφημούμε το έργο του διοικητή του ΓΝΚ, αλήθεια τι έχουν να πουν τώρα?

Μόνη τους ελπίδα πλέον για την κατηφόρα του νοσοκομείου μας, είναι να φορτώσουν την πλήρη αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής για την Υγεία στον διοικητή του νοσοκομείου. Παρά τη επίσημη γραμμή της ΝΔ, που φάνηκε και από το ψήφισμα της παράταξης Υδραίου στο δημοτικό συμβούλιο, που αρνήθηκε να ψηφίσει υπέρ της απομάκρυνσης του διοικητή, οι φωνές στο κυβερνών κόμμα έχουν φουντώσει  και ζητάνε έντονα ακόμα και μέσω του κόμματος, αλλά και με δημόσιες δηλώσεις στελεχών του, την αποπομπή του, ώστε να αποσυμπιεστεί το κλίμα δυσφορίας των Κερκυραίων.

Θα είμαστε οι τελευταίοι να πούμε πως για την κατάντια του ΓΝΚ  δε φταίει η Διοίκηση και ο Διοικητής του. Η πολιτική της τρομοκρατίας και των διώξεων μέσα στο νοσοκομείο, πολλές από τις οποίες οδήγησαν σε παραιτήσεις γιατρών ή στη μη ανανέωση συμβάσεων επικουρικών, των ποινών χωρίς να έχουν προηγηθεί ούτε οι στοιχειώδεις διαδικασίες (ΕΔΕ), οι απευθείας αναθέσεις σε ημέτερους (επιχειρησιακός σχεδιασμός με 18.000 ευρώ προ διετίας στον κομματικά υπεύθυνο του σχεδιασμού της ΝΔ), οι υπερκοστολογημένες απευθείας αναθέσεις όπως τα πρόσφατα 15.000 ευρω για 2 χέρια βάψιμο στη ΜΕΘ, οι προσλήψεις χωρίς την τήρηση διαδικασιών που έχουν  δημόσια καταγγελθεί (φαρμακοποιός), συνθέτουν ένα κλίμα ζόφου στο νοσηλευτικό ίδρυμα του νησιού μας.

Μια ματιά όμως αν ρίξουμε έξω  από το στενό κύκλο του νοσοκομείου μας, στην κεντρική πολιτική σκηνή, θα δούμε ότι πολιτική καταστολής σε όποιον αντιδρά, οι εκδικητικές απολύσεις σε όποιον ορθώσει ανάστημα, οι απευθείας αναθέσεις και το πλιάτσικο από τα  δικά τους παιδιά, οι προσλήψεων χωρίς αντικειμενικά κριτήρια, και η διαπλοκή είναι αυτό που χαρακτηρίζει συνολικά τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τα τελευταία 3 χρόνια.

Το νομοσχέδιο για το νέο ΕΣΥ, που κατατέθηκε  στη Βουλή, είναι το επιστέγασμα αυτής της αντίληψης. Μιας αντίληψης ΣΔΙΤ για  δημόσιο νοσοκομείο, στο οποίο θα μπαινοβγαίνουν ιδιώτες, που καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ.  Έτσι ώστε το σύστημα υγείας να μας θυμίζει την  δεκαετία του 60, όπου ο γιατρός αφού διεκπεραίωνε την τότε “υποχρέωση του ΙΚΑ”, έλεγε το αμίμητο, «περάστε από το ιατρείο μου το απόγευμα, γιατί εδώ δεν υπάρχει χρόνος..».

Μιας αντίληψης  απόλυτης διάλυσης της Δημόσιας Υγείας που δεν αφήνει τίποτα όρθιο και μας επιστρέφει σε πρωτόγνωρες  σκοτεινές εποχές , που ήδη η ιατρική κοινότητα έχει καταγγείλει.

Ας είναι λοιπόν σαφές και στον πιο αδαή, ότι  η αιτία της κατάρρευσης του νοσοκομείου Κέρκυρας, δεν θα λυθεί με καμία απομάκρυνση του διοικητή. Πιθανόν να αποφορτίσει προσωρινά το κλίμα που ο ίδιος επέτεινε με τις ακραίες αντιλήψεις περί διοίκησης που ακολούθησε. Η πραγματική όμως αιτία της  αποσάθρωσης και απαξίωσης του νοσοκομείου μας οφείλεται στην ασκούμενη από τη Νέα Δημοκρατία πολιτική. Μια πολιτική που απλά ο διοικητής της Κέρκυρας, εφαρμόζει με τον πιο σκληρό τρόπο, ως ο πιο πιστός στρατιώτης.

Η σύγκρουση για την υπεράσπιση του δημόσιου αγαθού της υγείας θα είναι σκληρή, αλλά πρέπει όλοι να την υπερασπιστούμε και να την κερδίσουμε!

Ομάδα Υγείας ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας
Κέρκυρα 25/11/2022