Τρίτη 23.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η αθέατη πλευρά της κοσμοπολίτικης Κέρκυρας

ΣΥΣΣΙΤΙΑ
25 Nov 2022 / 08:56

Εκατοντάδες συμπολίτες μας αναζητούν βοήθεια στις κοινωνικές δομές και στην Εκκλησία

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η ενεργειακή κρίση και οι αυξήσεις των τιμών σε βασικά αγαθά σπρώχνουν σταθερά συμπολίτες μας σε κοινωνικές δομές των ΟΤΑ και της Εκκλησίας, προκειμένου να αναζητήσουν ένα ζεστό πιάτο φαγητό, δέματα με τρόφιμα  και είδη πρώτης ανάγκης.

Η Κέρκυρα του κοσμοπολιτισμού δεν έχει μόνο αυτή την πλευρά αλλά και μια αθέατη. Εκατοντάδες συμπολίτες μας που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες υποχρεώσεις «χτυπούν» την πόρτα κοινωνικών δομών και της Μητρόπολης για βοήθεια.
 
Αν και η ζήτηση σε σχέση με την περίοδο της πανδημίας δεν είναι εκείνου του μεγέθους, ωστόσο ο αριθμός όσων ζητούν βοήθεια παραμένει σταθερός.
  
Όπως αναφέρει ο υπεύθυνος Διαχείρισης Δομών και Διευθύνων Σύμβουλος του Κοι.Σ.Π.Ε. «Νέοι Ορίζοντες»  Θανάσης Παπαβλασόπουλος οι ωφελούμενοι από το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Συσσίτιο ανέρχονται συνολικά στους 340. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία πρόκειται για άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και ακολουθούν άποροι, άνεργοι οικογένειες με πολλά παιδιά αλλά και εργαζόμενοι που το εισόδημά τους δεν φτάνει για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες.
 
Επέστρεψαν
 
Μάλιστα παρότι ένα 10% των ωφελουμένων του συσσιτίου κατάφερε να βρει δουλειά το καλοκαίρι και να  απαγκιστρωθεί από την κοινωνική παροχή, ωστόσο με τη λήξη της τουριστικής περιόδου, ένα 5% αυτών επέστρεψε και πάλι στο συσσίτιο με το υπόλοιπο ποσοστό να συμπληρώνεται από νέες εγγραφές μακροχρόνιων κυρίως ανέργων.
 
«Ένα 10 % των ωφελουμένων του συσσιτίου έφυγε το καλοκαίρι, γιατί βρήκε δουλειά. Το 5% ωστόσο επέστρεψε, ενώ το άλλο ποσοστό που δεν γύρισε, βελτίωσε το εισόδημά του και δεν έρχεται πλέον στο συσσίτιο», εξήγησε ο κ. Παπαβλασόπουλος.
 
Ενόψει πάντως των εορτών τα αιτήματα για βοήθεια αναμένεται να αυξηθούν, όπως διευκρινίζει.  «Πάντα τις εορταστικές περιόδους αυξάνονται όσοι ζητούν βοήθεια κατά 10%. Τα πακέτα τροφίμων που διανέμουμε Χριστούγεννα και Πάσχα  είναι πιο ενισχυμένα για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν», ανέφερε ο ίδιος.
 
Μειώθηκαν οι χορηγίες

Κι ενώ το κοινωνικό έργο που επιτελούν οι δομές του Κοινωνικού Παντοπωλείου και του Συσσιτίου στην πόλη και στην περιφέρεια (Βορρά & Νότιο/Μωραΐτικα) ως αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και του ΚΟΙ.Σ.ΠΕ. «Νέοι Ορίζοντες», αναγνωρίζεται, ωστόσο σοβαρό ζήτημα έχει ανακύψει με τις χορηγίες σε τρόφιμα και άλλα είδη για διάθεση σε συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη.
 
Σύμφωνα με τον κ. Παπαβλασόπουλο 2.500 – 3.000 τεμάχια διανέμονται κάθε μήνα, ωστόσο η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση έχουν λειτουργήσει αποτρεπτικά για αρκετούς ιδιώτες και επιχειρήσεις που στήριζαν με δωρεές το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Μέσω αυτού 200 οικογένειες σε όλη τη γεωγραφική περιφέρεια του νησιού λαμβάνουν δυο φορές το μήνα δέματα με τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης
 
«Υπάρχει σημαντική μείωση των χορηγιών , λόγω των αυξήσεων που υπάρχουν στην ενέργεια και στα τρόφιμα. Η συμμετοχή από τους πολίτες που ενίσχυαν τα καλάθια αλληλεγγύης στα σουπερ μαρκετ έχει μειωθεί κατά 20%. Κάποια μεγάλα ξενοδοχεία έχουν βοηθήσει όμως έχουμε ζήτημα με την συγκέντρωση των τροφίμων. Τα παίρνουμε με πολύ μεγάλη δυσκολία και με ανάλωση δικών μας πόρων», σχολίασε ο ίδιος.  
 
Στη Μητρόπολη
 
Σταθερός παραμένει και ο αριθμός όσων αναζητούν ένα ζεστό πιάτο φαγητό στα τρία συσσίτια της Μητρόπολης Κερκύρας Παξών και Διαποντίων Νήσων. 130 – 140 άτομα περίπου περνούν το κατώφλι των συσσιτίων, ενώ άλλες 300 οικογένειες υποστηρίζονται μέσω των τεσσάρων Κοινωνικών Παντοπωλείων της (Πόλη,Σιδάρι, Λευκίμμη, Κανάλια) με πακέτα τροφίμων.  
 
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ