Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στην πρώτη γραμμή το ζήτημα της κατά παρέκκλιση δόμησης

Κατά παρέκκλιση δόμηση
24 Nov 2022 / 12:15

Μιλούν στην «Ε» για το θέμα ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων Ν. Μουζακίτης και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας Γ. Κοντός

ΚΕΡΚΥΡΑ. Πεδίο διαλόγου έχει ανοίξει το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί αναφορικά με τα κατά παρέκκλιση οικοδομήσιμα οικόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίου και δεν έχουν λάβει οικοδομικές άδειες με ημερομηνία ορόσημο την 9η Δεκεμβρίου.

Μάλιστα μετά την θύελλα αντιδράσεων που προκλήθηκε, το Υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε τελικά ότι θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση τις επόμενες μέρες με την οποία θα δοθεί παράταση σε όσους πολίτες υποβάλλουν ένα απλό αίτημα , έως τις 9 Δεκεμβρίου, για την έκδοση βεβαίωσης όρων δόμησης σε οικόπεδα μικρότερα των 4 στρεμμάτων.

Επί του θέματος μιλούν στην «Ε» ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, μηχανολόγος μηχανικός Νίκος Μουζακίτης αλλά και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω Γιάννης Κοντός.

Νίκος Μουζακίτης, Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Ι.Ν, πολιτικός μηχανικός: «Υπαρκτά τα τοπικά προβλήματα»

Σύμφωνα με το Ν. 4759/2020, στις 9 Δεκεμβρίου καταργείται η κατά παρέκκλιση δόμηση στις εκτός σχεδίου περιοχές, με αποτέλεσμα χιλιάδες ιδιοκτήτες να κινδυνεύουν να χάσουν το δικαίωμα δόμησης στις περιουσίες τους. Συμμερίζομαι πλήρως την αγωνία των ιδιοκτητών, καθώς πολλοί εξ αυτών, ενώ έχουν υποβάλλει φακέλους δεν έχουν λάβει την προέγκριση δόμησης, ενώ παράλληλα, ελλοχεύει ο υποβιβασμός της αξίας της ακίνητης περιουσίας τους.

Τα πρακτικά προβλήματα, ιδιαίτερα σε τοπικό επίπεδο όπου ο κλήρος γης είναι μικρός, είναι επίσης υπαρκτά, καθότι δεν έχουν τελεσφορήσει τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια και δεν έχουν ξεκινήσει καν –σε κάποιες περιοχές- οι δηλώσεις Κτηματολογίου.

Παράλληλα, οι έκτακτες συνθήκες που βιώνει η Ευρώπη (ενεργειακή κρίση και υπέρμετρη αύξηση τιμών), πρέπει να αναγνωριστούν ως ένας καθοριστικός παράγοντας για την παράταση της ισχύος της κατά παρέκκλιση δόμησης σε εκτός σχεδίου περιοχές.


Γιάννης Μ. Κοντός, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, Πρόεδρος του ΔΣΚ: Οι προτεινόμενες λύσεις δεν προσφέρουν επίλυση του θέματος


Ο Δικηγορικός Σύλλογος Κέρκυρας ήταν ο πρώτος που ανέδειξε το ζήτημα της επικείμενης κατάργησης (στις 9/12) των κατά παρέκκλιση οικοδομικών αδειών (για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα, κάτω των 4 στρ.) και των κινδύνων που αυτή εγκυμονεί.

Η διετής περίοδος χάριτος του Νόμου 2020-2022, ήταν μέσα στην πανδημία, υπήρξαν και υπάρχουν προβλήματα έλλειψης τίτλων, χαρακτηρισμένων δασικών εκτάσεων, χρονοβόρων προϋποθέσεων κλπ, που δεν επέτρεψαν την αξιοποίηση του χρόνου αυτού.

Με την κατάργηση των αδειών αυτών, οικόπεδα που έχουν φορολογηθεί για οικοδομήσιμα, θα καταστούν χωράφια, η αξία τους καταρρακώνεται, ενώ η αγορά ακινήτων θα στρεβλωθεί εντελώς, αφού οι αξίες της γης και της κατοικίας, θα εκτιναχθούν ακόμα περισσότερο, όταν ήδη στην Κέρκυρα είναι πολύ ψηλά.

Ο Υφυπουργός κ. Ταγάρας έδειξε απρόθυμος για την παράταση την οποίαν όλη η Ελλάδα ζητάει και το μόνο που προσέφερε είναι να μπορούν να κατατίθενται αιτήματα έκδοσης αδειών έως τις 09/12, για να κατοχυρώνεται η μελλοντική έκδοση άδειας, με την προσκόμιση των δικαιολογητικών.

Δεν θεωρώ τη λύση αυτή ως την πλέον κατάλληλη. Και είναι μια λύση εντελώς ανεπαρκής. Επίσης ανέφερε ότι την άνοιξη θα εκδοθούν 300 προεδρικά διατάγματα για να θεσπιστούν τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια, όταν από το 2020 δεν έχει γίνει κάτι σοβαρό επ’ αυτού. Επίσης είναι πολύ πιθανή η διεξαγωγή εθνικών εκλογών την άνοιξη και ο κάθε σόφρων άνθρωπος αναρωτιέται, πως ταυτόχρονα θα εκδίδονται 300 Π.Δ;

Επίσης όλο αυτό το μεσοδιάστημα πως θα καλυφθεί; Έχω την εντύπωση ότι οι προτεινόμενες λύσεις δεν προσφέρουν επίλυση του θέματος και επιμένω ότι η μόνη σοβαρή αντιμετώπιση τη δεδομένη στιγμή είναι η παράταση του παρόντος καθεστώτος στις οικοδομικές άδειες αυτές, έως ότου θεσπιστούν τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ