Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Έπιασαν τον Κερκυραίο βραβευμένο ρεπόρτερ, Ν. Πηλό, φορτώνοντάς του τον μισό Ποινικό Κώδικα!

ΠΗΛΟΣ
23 Nov 2022 / 18:40
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Ο Νίκος Πηλός έχει βραβευτεί για τη δουλειά του στα Προσφυγικά, όπου και πιάστηκε! Διαμαρτυρία από τον ΣΥΡΙΖΑ και την Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου.

ΑΘΗΝΑ. Την έντονη διαμαρτυρία δημοσιογραφικών φορέων και κομμάτων προκάλεσε η σύλληψη του βραβευμένου φωτορεπόρτερ Νίκου Πηλού, την Τρίτη στα Προσφυγικά της Λ. Αλεξάνδρας. Παρά την επίδειξη των επαγγελματικών του ταυτοτήτων, οι αστυνομικοί συνέλαβαν και προσήγαγαν βιαίως τον Νίκο, φορτώνοντας του δέκα αδικήματα σε δικογραφία, που τον οδηγούν σε δικάσιμη.

Ο Κερκυραίος φωτορεπόρτερ, που σημειωτέον έχει βραβευτεί για τη δουλειά του στα Προσφυγικά, την οποία και παρουσίασε στο περιθώριο της πρόσφατης έκθεσης της δουλειάς του στο «Άρτ καφέ» στην Κέρκυρα, βρέθηκε στην περιοχή την Τρίτη το απόγευμα. Παρακολουθούσε την εξέλιξη της συνέλευσης των κατοίκων όταν εισέβαλε η Αστυνομία. Επικράτησε ένταση, μάλιστα έγινε και χρήση χημικών από τις αστυνομικές δυνάμεις. Η μοναδική διέξοδος των συγκεντρωμένων, στην ταράτσα, όπου συνελήφθησαν μεταξύ αυτών και ο Ν. Πηλός. Οδηγήθηκε στο Τμήμα και κρατήθηκε επί επτά ώρες. Σχηματίσθηκε εναντίον του δικογραφία με τουλάχιστον δέκα αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα!

Η νέα αυτή εκδήλωση αστυνομικής βίας κατά δημοσιογράφου και παρά το γεγονός ότι έδειξε τουλάχιστον τρεις φορές στους αστυνομικούς τα έγγραφα που φανέρωναν τον επαγγελματικό λόγο για τον οποίον βρισκόταν εκεί ενώ είχε και τη φωτογραφική του μηχανή εμφανώς κατεβασμένη.

«Η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου καταδικάζει απερίφραστα την προσαγωγή και κράτηση για πάνω από τέσσερις ώρες ήδη του συναδέλφου μας και μέλος της Ένωσής μας Νίκου Πηλού. Ο φωτορεπόρτερ βρισκόταν στην περιοχή «Προσφυγικά» της Λεωφόρου Αλεξάνδρας για ρεπορτάζ, όταν έγινε επιχείρηση της αστυνομίας και προσήχθη, παρότι έκανε γνωστή την ιδιότητά του».

Ο ΣΥΡΙΖΑ

«Ο φωτορεπόρτερ Νίκος Πηλός κρατήθηκε επί ώρες στη ΓΑΔΑ χωρίς να του δοθεί το δικαίωμα της επικοινωνίας και χωρίς οι συνάδελφοί του να έχουν τρόπο να μάθουν τον λόγο της προσαγωγής του. Παρά την έντονη αντίδραση της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, ο φωτορεπόρτερ αποχώρησε από τη ΓΑΔΑ στις 2.00 το βράδυ και ενώ του είχαν φορτώσει τον μισό ποινικό κώδικα».

«Πρόκειται για ένα άκρως ανησυχητικό περιστατικό που έρχεται να προστεθεί σε πολλά άλλα τέτοια γεγονότα κατά δημοσιογράφων τα τελευταία χρόνια». Αυτή είναι η αντίληψη της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα ΜΜΕ που προσπαθεί να ελέγξει με κάθε τρόπο και σε κάθε επίπεδο με εκφοβισμό και απειλές τον Τύπο συνολικά και δημοσιογράφους που κάνουν τη δουλειά τους προσωπικά».

Ο Πάνος Χαρίτος

Την έντονη διαμαρτυρία του εξέφρασε με ανάρτησή του στο Twitter και ο δημοσιογράφος και πολεμικός ανταποκριτής, Πάνος Χαρίτος, ο οποίος επεσήμανε ότι με τον Νίκο Πήλο έχουν συναντηθεί σε δύσκολες πολεμικές αποστολές. «Σήμερα συνελήφθη στα προσφυγικά στην Αθήνα για αυτό που δεν συνελήφθη ποτέ πουθενά άλλου. Για την ιδιότητα του», σημειώνει ο Πάνος Χαρίτος.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.