Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Από το Ταμείο Ανάκαμψης τελικά το νέο θέατρο στο Μον Ρεπό

Μον Ρεπό
23 Nov 2022 / 10:24

Ενημέρωση από τον Υφ. Πολιτισμού στον Στέφανο Γκίκα - Τζάννε: Ούτε ένα ευρώ επιβάρυνση για τον Δήμο

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αλλάζουν τα σχέδια για τη χρηματοδότηση αντικατάστασης του θεάτρου του Μον Ρεπό, η οποία ούτε και φέτος το καλοκαίρι κατάφερε να προχωρήσει, αφήνοντας το νησί για μια ακόμα χρονιά χωρίς θερινό χώρο παραστάσεων.

Το αρχικό πλάνο προέβλεπε τη χρηματοδότηση να την αναλάβει το ΔΗΠΕΘΕ και μάλιστα η επιχορήγησή του από τον προϋπολογισμό του Δήμου είχε εγκριθεί τον περασμένο Ιούνιο από το δημοτικό συμβούλιο

Στο μεταξύ προέκυψε η επίσκεψη του Υφυπουργού Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη και η ενημέρωσή του για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος του πολιτισμού στην Κέρκυρα. 

Ετσι χθες, συνάντηση με τον Υφυπουργό Πολιτισμού, είχε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, κατά την οποία έγινε ανασκόπηση των ζητημάτων που συζητήθηκαν κατά την επίσκεψη του Υφυπουργού στην Κέρκυρα, τον περασμένο Αύγουστο.


 
Ο κ. Γιατρομανωλάκης ενημέρωσε τον Βουλευτή ότι εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση για την εξ ολοκλήρου κατασκευή νέου θεάτρου στο Μον Ρεπό. Το έργο εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τις 200.000 Ευρώ, ενώ Φορέας υλοποίησης θα είναι ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.

Τζάννε: Αρχές του χρόνου ο διαγωνισμός

Όπως δηλώνει στην "Ε" η Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Παναγιώτα Τζάννε, η τότε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αφορούσε μόνον την πρόθεση επιχορήγησης του ΔΗΠΕΘΕ. «Ο Δήμος κατέληξε στην εναλλακτική του Ταμείου Ανάκαμψης, εφόσον υπήρχε η δυνατότητα, προτιμώντας να αξιοποιήσει αυτό το κονδύλι των 200.000 ευρώ με άλλο τρόπο». Πρόσθεσε επίσης ότι η μελέτη για το νέο θέατρο είναι έτοιμη, το τεχνικό δελτίο έχει σταλεί στο Υπουργείο και έχει δρομολογηθεί η αξιολόγηση για την έγκρισή του από το ΚΑΣ.

«Περί τα τέλη του χρόνου ή αρχές Γενάρη, ευελπιστούμε να βγει στο αέρα ο Διεθνής Διαγωνισμός. Από τη στιγμή που θα προκύψει ανάδοχος, το ξήλωμα του ξύλινου θεάτρου και το στήσιμο της καινούργιας μεταλλικής κατασκευής είναι ζήτημα το πολύ δύο εβδομάδων». 

Σε ανάρτησή της σημειώνει: «Άλλη μία τεράστια επιτυχία της Δημάρχου Μερόπης Υδραίου. Η εξασφάλιση της χρηματοδότησης για την απομάκρυνση της παλιάς ξύλινης εξέδρας στο θεατράκι του Μον Ρεπό και η κατασκευή ενός ολοκαίνουργιου θεατρου στην ίδια θέση με χρήματα από το ταμείο ανάκαμψης! Ούτε ένα ευρώ δεν επιβαρύνεται ο Δημότης. Συγχαρητήρια στη Διεύθυνση Προγραμματισμού, στις Τεχνικές Υπηρεσίες και στο ΔΗΠΕΘΕ για την άψογη συνεργασία».

Τα άλλα θέματα που συζητήθηκαν με τον Στέφανο Γκίκα

Σε ότι αφορά στο Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης που βρίσκεται στην Κάτω Κορακιάνα, ο Υφυπουργός σημείωσε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες μελέτες και η επισκευή – αναμόρφωση των κτιρίων θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
 
Σε συνέχεια των συζητήσεων που έγιναν στην Κέρκυρα, ο Στέφανος Γκίκας κατέθεσε και επίσημα την πρόταση για την θέσπιση «Τέλους Πολιτισμού» ως αυτόνομο φόρο σταθερής κλίμακας ή ως τμήμα του «Φόρου Διαμονής» που επιβάλλεται σε διαμένοντες σε ξενοδοχεία ή επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα, ανά ημερήσια χρήση.
 
Ο Βουλευτής προτείνει, τα εισπραχθέντα ποσά κάθε Περιφερειακής Ενότητας να αξιοποιούνται για την συντήρηση μνημείων και την τακτική ενίσχυση των τοπικών Πολιτιστικών Φορέων που έχουν καταχωρηθεί στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
 
Ο κ. Γκίκας υπογράμμισε ότι με αυτό τον τρόπο θα εξασφαλιστούν πρόσθετοι πόροι για την χρηματοδότηση εργασιών συντήρησης, επισκευής ή αξιοποίησης μνημείων, που αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν σήμερα οι ΟΤΑ και το Υπουργείο Πολιτισμού. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα πρόσθετης ενίσχυσης Πολιτιστικών Φορέων.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ