Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Περιφερειακό Συμβούλιο Ι.Ν: Ομόφωνο «ναι» για το θέμα των παρεκκλίσεων στην εκτός σχεδίου δόμηση

Περιφερειακό Συμβούλιο
23 Nov 2022 / 09:05

Με ψήφισμα ζητάει την λήψη νομοθετικής ρύθμισης που να παρατείνει τη δυνατότητα αξιοποίησης τέτοιων οικοπέδων

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την αναγκαιότητα παράτασης της δυνατότητας οικοδόμησης των εκτός σχεδίου κατά παρέκκλιση οικοπέδων με νομοθετική ρύθμιση υποστηρίζει με ομόφωνο ψήφισμά του και το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων.

Ήδη πάντως, μετά τις διαστάσεις που πήρε το ζήτημα και τις παρεμβάσεις φορέων αλλά και πλήθους ερωτήσεων βουλευτών, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε, ότι πρόκειται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή για ψήφιση διάταξη, με την οποία θα επιλυθούν προβλήματα, τα οποία έχουν δημιουργηθεί σε όλη τη χώρα και στους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς, σχετικά με τις αλλαγές που έχει ήδη νομοθετήσει για την κατάργηση των παρεκκλίσεων στην εκτός σχεδίου δόμηση.

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Το θέμα έφερε προς συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης η Περιφερειακή Αρχή στη συνεδρίαση του Σαββάτου (19/11), προκειμένου να τοποθετηθεί το συλλογικό όργανο επί του ζητήματος μετά και από τις δυο επιστολές που έλαβε από το ΤΕΕ και από τον Δικηγορικό Σύλλογο Κέρκυρας.

Στην επιστολή που υπογράφουν έξι Πρόεδροι των νησιωτικών Περιφερειακών Τμημάτων του ΤΕΕ, επισημαίνονται τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και έχουν ως αποτέλεσμα μεταξύ άλλων την απορύθμιση της κτηματαγοράς με ορατό και άμεσο κίνδυνο να απαξιωθεί η περιουσία των πολιτών, ιδίως στη νησιωτική χώρα που ο κλήρος είναι παραδοσιακά μικρός.

«Το ΤΕΕ, ήδη από το στάδιο διαβούλευσης του νόμου αλλά και κατά την διάρκεια της διετίας αυτής, εξέφραζε τον προβληματισμό του για την δυνατότητα εκπόνησης και έγκρισης πολεοδομικών σχεδίων σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα εκτιμώντας ότι θα παρέλθει η διετία και θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα στην κτηματαγορά», τονίζεται μεταξύ άλλων στην επιστολή που απευθύνεται προς τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, τον Υπουργό Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκα και τον Υφυπουργό Χωροταξίας Ν. Ταγαρά, ζητώντας τη λήψη σχετικής νομοθετικής ρύθμισης.

Την κοινή επιστολή υπογράφουν οι Προέδροι των Τμημάτων Κέρκυρας Γ. Μεταλληνός, Ανατολικής Κρήτης Γ. Ταβερναράκης, Δυτικής Κρήτης Σπ. Σοφιανός, Δωδεκανήσου Α. Γιαννικουρής, Εύβοιας Κ. Λάππας και ΒΑ Αιγαίου Ε. Μανωλακέλλης.

Ψήφισμα

Μετά από συζήτηση το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων αποφάσισε ομόφωνα το ακόλουθο ψήφισμα: «Σας καλούμε , όπως προβείτε σε νομοθετική ρύθμιση που να παρατείνει τη δυνατότητα αξιοποίησης τέτοιων οικοπέδων τουλάχιστον μέχρι την έγκριση των ανά περιοχή Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων και την αναγνώριση των οδών και μάλιστα να το πράξετε άμεσα, ώστε να επέλθει η κανονικότητα στη ζωή των ιδιοκτητών, των επαγγελματιών του κλάδου αλλά και της αγοράς των ακινήτων».

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ