Τρίτη 16.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γαλιατσάτος: Γιατί το πρόγραμμα βοήθειας για απόρους δεν λειτουργεί στα νησιά μας;

ΤΕΒΑ
17 Nov 2022 / 16:31

Επερώτηση της ΑΝΑΣΑ προς την Περιφερειάρχη:

Γιατί το ΤΕΒΑ (Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για Απόρους) δεν λειτουργεί στα νησιά μας; Σοβαρότατες οι ευθύνες της περιφερειακής αρχής.
Προς κ. Περιφερειάρχη.

Το πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής, το οποίο χρηματοδοτείται από το ΤΕΒΑ (Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για Απόρους), υλοποιείται στα νησιά μας ήδη από το 2015, στηρίζοντας χιλιάδες συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη με τρόφιμα και βασικά είδη διαβίωσης.

Για τον σκοπό αυτό η ΠΙΝ/ΑΝΑΣΑ είχε ιδρύσει την Ιόνιο Συμμαχία για την φτώχεια στην οποία συμμετείχαν οι μητροπόλεις, οι δήμοι, η περιφέρεια, και πλείστοι άλλοι τοπικοί φορείς που δέχτηκαν να συμβάλλουν στο ευαίσθητο αυτό κοινωνικό έργο.
Μέχρι τα μέσα του 2021 η περιφερειακή σας αρχή διεκπεραίωνε τις δύο συμβάσεις διανομής τροφίμων και βασικών αγαθών ύψους 952.072,58 ευρώ που ως ΠΙΝ/ΑΝΑΣΑ είχαμε υπογράψει τον Μάρτιο του 2019.

Ενώ γνωρίζατε τα διοικητικά προβλήματα, καθώς και την απαίτηση της Διαχειριστικής Αρχής του ΤΕΒΑ για τήρηση των προθεσμιών, αργήσατε χαρακτηριστικά να προχωρήσετε σε νέο διαγωνισμό, ο οποίος τελικά ξεκίνησε την 28/12/2021.

Μέχρι σήμερα όμως, 11 μήνες μετά, δεν υπάρχει σύμβαση και οι συμπολίτες μας δικαιούχοι των αγαθών τα στερούνται, με δικιά σας ευθύνη, σε μια περίοδο μάλιστα που η ακρίβεια και ο πληθωρισμός κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την επιβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους.
ΕΠΕΡΩΤΑΤΑΙ η περιφερειάρχης:
  1. Σε ποια φάση βρίσκεται η διαγωνιστική διαδικασία και γιατί εμφανίζει τόσο μεγάλη καθυστέρηση;
  2. Έχουν τηρηθεί όλες οι τυπικές και νόμιμες διαδικασίες από την πλευρά της περιφερειακής αρχής;
  3. Πότε κατά την εκτίμηση σας θα ξεκινήσει εκ νέου η διανομή τροφίμων και βασικών αγαθών στους δικαιούχους;
Για την ΑΝΑΣΑ:
Θεόδωρος Γαλιατσάτος
περιφερειακός σύμβουλος
επικεφαλής ΑΝΑΣΑ
τ. περιφερειάρχης Ι.Ν.