Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Tatta Steel Chess Tournament – Το Wimbledon του Σκακιού - Δηλώστε συμμετοχή

Tatta Steel Chess Tournament
16 Nov 2022 / 17:11
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επικοινωνήσουν στο mail: [email protected] με τη Φαίη Λύχνου

ΠΑΞΟΙ. To Διεθνές Τουρνουά Σκακιού Tatta Steel Chess Tournament θεωρείται το Wimbledon του Σκακιού διεθνώς. Το 2023 θα διανύσει την 85η διοργάνωσή του.
Προσελκύει κάθε χρόνο μερικούς από τους σπουδαιότερους σκακιστές του κόσμου μαζί με χιλιάδες ερασιτέχνες παίχτες καθώς και θεατές - λάτρεις των παρτίδων είτε σε ζωντανό χρόνο είτε μέσω διαδικτυακών συνδέσεων.

Στη διάρκεια της πλούσιας διαδρομής του έχει φιλοξενήσει μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα στην ιστορία του σκακιού. Οι επισκέπτες του τουρνουά υπήρξαν μάρτυρες της ανόδου και κυριαρχίας παιχτών όπως ο Δανός Magnus Carlsen, ο Ινδός Viswanathan Anand και ο Ρώσσος Gary Kasparov αλλά και οι Max Euwe, Tigran Petrosian, Jan Timman, Anatoly Karpov, Vladimir Kramnik, Viswanathan Anand.

Διοργανωτής του Τουρνουά είναι η Βιομηχανία Χάλυβα «Τάτα», μια από τις ηγέτιδες βιομηχανίες στον χώρο παγκοσμίως, που εδρεύει λίγο έξω από το Wijk aan Zee. Παράγει χάλυβα στην Ολλανδία, στην Αγγλία και διαθέτει εργοστάσια σε όλη την Ευρώπη αγγίζοντας ετησίως την παραγωγή 34 εκατομμυρίων τόνων χάλυβα.

Το 2023 το τουρνουά θα διεξαχθεί για 55η φορά στο Ολλανδικό παραθαλάσσιο θέρετρο του Wijk aan Zee, ένα από τα καλύτερα κρυμμένα μυστικά των ακτών της Βόρειας Θάλασσας. Η μικρή επαρχιακή αυτή πόλη, που απέχει οδικώς μόλις 15’ από το Άμστερνταμ, προσφέρει τη μεγαλύτερη αμμουδιά της Ολλανδίας συνορεύοντας με το προστατευόμενο πάρκο θινών και αμμόλοφων του Noord Holland.

Θεωρείται παράδεισος για τους kite surfers και γενικά για τους λάτρεις των θαλάσσιων εναλλακτικών σπορ αλλά και για όσους αγαπούν το περπάτημα ή το ποδήλατο στην παραλία. Πρόκειται για μια καλά οργανωμένη μικρή επαρχιακή κωμόπολη με ποιοτικούς χώρους εστίασης και διαμονής, όπου συχνά οργανώνονται αυθόρμητες συναυλίες ενώ οι κάτοικοι είναι ιδιαίτερα φιλόξενοι και δραστήριοι.

Το 2023 το Τουρνουά θα πραγματοποιηθεί από τις 13 ως τις 29 Ιανουαρίου και εκτός από το Μάστερς και τον διαγωνισμό Challengers θα φιλοξενήσει και έναν διαγωνισμό «Week-end τριών γύρων», έναν διαγωνισμό «Weekday τριών γύρων» κι έναν διαγωνισμό εννέα γύρων για τους ερασιτέχνες σκακιστές.

Στα πλαίσια των δράσεων για τους ερασιτέχνες οι διοργανωτές σε συνεργασία με τον Οργανισμό των Πολιτιστικών Χωριών προσκαλεί σκακιστές από όλα τα Χωριά – Μέλη των Πολιτιστικών Χωριών της Ευρώπης, περήφανο μέλος του οποίου είναι κι ο Δήμος Παξών από το 1999. Παξινοί σκακιστές συμμετείχαν αρκετές φορές τα χρόνια πριν την πανδημία αποκομίζοντας υπέροχες εμπειρίες κι αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις.

Σε αυτό το επιμέρους τουρνουά σκακιού των Πολιτιστικών Χωριών μπορούν να συμμετέχουν σκακιστές κάθε ηλικίας, που είναι κάτοικοι των Χωριών – Μελών του Οργανισμού των Πολιτιστικών Χωριών. Ο Οργανισμός τους προσφέρει πλήρη φιλοξενία στο Wijk aan Zee ενώ οι διοργανωτές του Τουρνουά τους προσφέρουν τη δυνατότητα να παίξουν σκάκι και να έρθουν σε επαφή με σκακιστές του επίσημου Τουρνουά στο θρυλικό Moriaan, όπου διεξάγονται οι επίσημοι αγώνες. Είναι ευπρόσδεκτοι ερασιτέχνες σκακιστές από τους Παξούς και την Κέρκυρα, που να μην είναι αρχάριοι.  
 
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επικοινωνήσουν στο mail: [email protected] με τη Φαίη Λύχνου.
.

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.