Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πάνω από 2 εκατ. ευρώ οι οφειλές των ΟΤΑ Κέρκυρας στον ΦΟΔΣΑ

ΦΟΔΣΑ
16 Nov 2022 / 10:42

Ρόδη Κράτσα: Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν θα εγκρίνει προϋπολογισμούς δήμων αν δεν είναι εγγεγραμμένες και οι υποχρεώσεις για τον ΦΟΔΣΑ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς τον ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων καλεί τους δήμους της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων να τακτοποιήσουν άμεσα η Πρόεδρος του Διαβαθμικού Φορέα Ρόδη Κράτσα. Οι οφειλές πάντως ανέρχονται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ, καθώς  τα ανεξόφλητα ποσά ξεπερνούν τα 2 εκατ. ευρώ από τους ΟΤΑ της Κέρκυρας, όπως και στον δήμο Ζακύνθου.

«Δεν νοείται οι ΦΟΔΣΑ να μην έχουν την κατάλληλα επάρκεια, διαχειριστική, οικονομική, διοικητική για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που η νέα στρατηγική τους εναποθέτει. Δεν είναι μόνο διαδικαστικό ότι οι δήμοι πρέπει να καταβάλουν τη συμμετοχή τους είναι και απαραίτητο για να λειτουργήσουμε αποτελεσματικά προς όφελος όλων των δήμων και όλων των πολιτών. Το Υπουργείο θα το κάνει σαφές και προς του δήμους  για τη συνεπή τους συμπεριφορά, διότι δεν μπορούν διαφορετικά να λειτουργήσουν οι ΦΟΔΣΑ, οι οποίοι έχουν μπροστά τους αυτό το μεγάλο έργο», τόνισε η κ. Κράτσα στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε χθες στην παλιά νομαρχία της Κέρκυρας.

Νομοθετική ρύθμιση

Όπως είπε, έχει ζητηθεί από το Υπουργείο να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για τις επιβαρύνσεις που έχουν οι ΦΟΔΣΑ σήμερα, κατά το πρότυπο με τα ληξιπρόθεσμα χρέη των δήμων. «Οι εταίροι πρέπει να καταβάλλουν τις υποχρεώσεις τους για λόγους διαχειριστικούς και επιχειρησιακής ετοιμότητας. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν θα εγκρίνει προϋπολογισμούς δήμων αν δεν είναι εγγεγραμμένες και οι υποχρεώσεις για τον ΦΟΔΣΑ. Υπάρχει και περίπτωση δήμων που δεν εγγράφουν τις υποχρεώσεις αυτές που σημαίνει πόσο το έχουν ξεχάσει κι αυτοί και το δημοτικό συμβούλιο. Υπάρχουν και δήμοι που δεν εκτελούν αυτή τη συλλογική απόφαση», διευκρίνισε η ίδια, ενώ επιφυλάχθηκε να αναφερθεί αναλυτικά με συγκεντρωτικά στοιχεία σε επόμενο χρόνο.

Σύμφωνα με την κ. Κράτσα, οι οφειλές των ΟΤΑ Κέρκυρας ξεπερνούν τα 2 εκατ. ευρώ, ενώ 2,3 εκατ. ευρώ ανέρχονται εκείνες από τον δήμο Ζακύνθου. Όπως μάλιστα τόνισε, αν οι δήμοι δεν τακτοποιήσουν τις οφειλές τους θα παρουσιαστεί σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας του ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων. Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι το γεγονός, ότι λόγω της οικονομικής αδυναμίας ζητήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών να ενισχυθεί με μόλις 11 άτομα, ενώ την ίδια στιγμή η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αιτήθηκε προσλήψεις 70 ατόμων.

Δεν υπάρχει  «πισωγύρισμα»

Όσον αφορά πάντως τη λειτουργία των ΦΟΔΣΑ, η κ. Κράτσα επισήμανε ότι δεν υπάρχει «πισωγύρισμα», επισημαίνοντας ότι αποδείχθηκε πως η συμμετοχή του Β’ βαθμού αυτοδιοίκησης έβαλε την υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων σε ένα άλμα στρατηγικής και αποτελεσματικότητας.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ