Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών εκπέμπει S.O.S.

Παναγιώτης Μουρούζης
16 Nov 2022 / 09:58

Με τη μεταστέγαση του 4ου Λυκείου στο καινούργιο κτήριο, μένει "άστεγο" το ΕΚΦΕ

Γράφει ο Παναγιώτης Μουρούζης

Το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.)  Κέρκυρας εδώ και 24 χρόνια συστεγαζόταν με το 4ο Λύκειο, καταλαμβάνοντας χώρο 300m2 στο ημιυπόγειο του κτηρίου.  Πρόσφατα το 4ο Λύκειο μετακόμισε σε νέο κτήριο και με τη μεταστέγασή του προέκυψε πρόβλημα στέγασης του Ε.Κ.Φ.Ε. Κι αυτό, όχι γιατί στο νέο κτήριο δεν υπάρχουν χώροι διαθέσιμοι να το φιλοξενήσουν (χώροι υπάρχουν και μάλιστα είχαν από πέρσι προκαθοριστεί με τη σύμφωνη γνώμη του Διευθυντή του 4ου Λυκείου), αλλά γιατί ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας έχει άλλα σχέδια για τους χώρους αυτούς.
 
Η απόφαση της μη μεταφοράς του Κέντρου στο νέο κτήριο του 4ου Λυκείου, ίσως και να οφείλεται στη διαμάχη αρμοδιοτήτων μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας, αφού τα σχολεία στεγάζονται με μέριμνα του Δήμου, ενώ η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας στεγάζεται με μέριμνα της Περιφέρειας, μολονότι με το νόμο 68278/Γ7/6-7-2006 ειδικά τα Ε.Κ.Φ.Ε στεγάζονται σε κατάλληλο χώρο σχολείου Β/θμιας Εκ/σης, ο οποίος καθορίζεται με Υπουργική απόφαση ύστερα από εισήγηση των οικείων Διευθυντών Β/θμιας. Σημειωτέον ότι η συντριπτική πλειοψηφία των 78 Ε.Κ.Φ.Ε.  της χώρας μας στεγάζονται  σε σχολεία Β/θμιας.  
 
Γιατί όμως θα πρέπει άμεσα να λυθεί το στεγαστικό πρόβλημα του Ε.Κ.Φ.Ε. Κέρκυρας και ποιο είναι το έργο του όλα αυτά τα χρόνια  λειτουργίας του;

Το έργο του Ε.Κ.Φ.Ε. Κέρκυρας είναι  γνωστό σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα του Νομού μας.  Σε τοπικό επίπεδο το Ε.Κ.Φ.Ε. Κέρκυρας, μέσω του τέως Υπευθύνου του Μουρούζη Παναγιώτη,  ανέλαβε και έφερε σε πέρας ένα κολοσσιαίο έργο για την εκπαίδευση, το  έργο της διαμόρφωσης του χώρου και της προμήθειας εξοπλισμού Εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών σε όλα τα Λύκεια της Κέρκυρας,  με κόστος  που υπερέβαινε τα 100.000€ για το καθένα. Ο τέως Υπεύθυνος του Κέντρου, Υπεύθυνος τότε και για όλη την Περιφέρεια του Ιονίου, δημιούργησε εργαστήρια Φ.Ε. σε όλα τα Ιόνια νησιά και η εργασία του αυτή αναγνωρίστηκε εγγράφως και από τους δύο Περιφερειακούς Διευθυντές της περιόδου υλοποίησης του έργου.

Το έργο του Ε.Κ.Φ.Ε. συνεχίστηκε με τη δημιουργία εκ του μηδενός και τη διαρκή προμήθεια εξοπλισμού για το ίδιο το Κέντρο, ώστε τελικά να έχουμε σήμερα ένα  Ε.Κ.Φ.Ε. πλήρως εξοπλισμένο με εξοπλισμό αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.
Όλα αυτά τα χρόνια το Ε.Κ.Φ.Ε. στήριξε τη λειτουργία  όλων των σχολικών εργαστηρίων με τη διοργάνωση τακτικών επιμορφωτικών συναντήσεων των καθηγητών ΠΕ04 του νομού, με την επίσκεψη σε σχολεία αλλά και την υποδοχή σχολείων στο χώρο του ΕΚ.Φ.Ε., με την επισκευή οργάνων και συσκευών όλων των εργαστηρίων, καθώς και με την προμήθεια κάθε χρόνο των απαραίτητων αναλώσιμων για όλα τα εργαστήρια του νομού.

Επίσης, διοργάνωνε πλήθος δράσεων, όπως διαγωνισμούς πειραμάτων στο Γυμνάσιο και το Λύκειο, και συμμετείχε με ομάδες μαθητών σε Πανελλήνιους και Πανευρωπαϊκούς διαγωνισμούς, ανοίγοντας το δρόμο σε Κερκυραίους μαθητές που σήμερα έχουν πλέον διαπρέψει διεθνώς. Διοργάνωνε πλήθος διαλέξεων, εκθέσεων και άλλων δράσεων, όπως τα MasterClasses σε συνεργασία με το CERN το Ε.Μ.Π., το Πανεπιστήμιο Αθηνών,  Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων.

Σε πανελλήνιο επίπεδο το Ε.Κ.Φ.Ε. Κέρκυρας πρωτοπορούσε, αφού ήταν ένα από τα πρώτα Ε.Κ.Φ.Ε. που δημιουργήθηκαν στην πατρίδα μας και με παρεμβάσεις του τέως Υπευθύνου του συνέβαλε, ώστε τα Ε.Κ.Φ.Ε. να γίνουν ο πλέον πετυχημένος θεσμός της εκπαίδευσης, όπως αναγνωρίζει όλος ο κλάδος ΠΕ04 της χώρας μας και όπως έχουν ομολογήσει αρκετοί Υπουργοί Παιδείας. Η αναγνώριση πανελλαδικώς του ρόλου του Ε.Κ.Φ.Ε. Κέρκυρας, δηλώνεται και από το γεγονός της εκλογής του τέως  Υπευθύνου του στη θέση του Αντιπροέδρου και μέχρι πρόσφατα σε αυτήν του Προέδρου του επιστημονικού σωματείου ΠΑΝΕΚΦΕ που εκφράζει όλα τα Ε.Κ.Φ.Ε. της χώρας.

Κι όμως δυστυχώς, παρά την τεράστια προσφορά του, το Ε.Κ.Φ.Ε. Κέρκυρας έφτασε σήμερα στο σημείο να είναι ορφανό από στέγη, διότι τόσο ο  Δήμος Κέρκυρας όσο και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων δεν μπορούν να δώσουν συγκεκριμένη απάντηση και λύση για το κτηριακό, αλλά μεταθέτουν, ως συνήθως, την ευθύνη ο ένας στον άλλον.

Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας διέταξε την αποθήκευση όλων των επίπλων, των οργάνων και των συσκευών του Ε.Κ.Φ.Ε., με αποτέλεσμα  να υπάρχει πλέον μεγάλος κίνδυνος απώλειας και καταστροφής του εξοπλισμού, αλλά ταυτόχρονα να χάνεται σε μεγάλο μέρος η δυνατότητα όλων των προαναφερομένων δράσεων του Κέντρου.  

- Επειδή δεν είναι δυνατόν από τη μία να δημιουργούμε ένα νέο και σύγχρονο σχολείο (4ο Λύκειο) μετά από προσπάθειες 20 χρόνων,  κι από την άλλη ταυτόχρονα να καταστρέφουμε ένα ιστορικό Εργαστηριακό Κέντρο με τόσο μεγάλη τοπική και πανελλήνια δράση,

- επειδή δεν είναι δυνατόν να επιστρέφουμε σε μια μεσαιωνική αντίληψη ότι η πειραματική εκπαίδευση δε χρειάζεται, ενώ την ίδια ακριβώς στιγμή η αναγκαιότητά της επιβεβαιώνεται με την εισαγωγή των δεξιοτήτων στο ελληνικό σχολείο,

- επειδή η καταστροφή είναι πάντα πολύ πιο εύκολη από τη δημιουργία,

- επειδή τη συγκεκριμένη εξέλιξη, μη εύρεσης στέγης για το Ε.Κ.Φ.Ε., με ό,τι αυτή συνεπάγεται,  τη λογαριάζω βέβαια ως προσωπική απώλεια-ήττα, αλλά πρωτίστως ως απώλεια-ήττα για όλη την εκπαιδευτική κοινότητα της Κέρκυρας,

για όλους τους παραπάνω λόγους, καλώ τους Υπευθύνους του Δήμου και της Περιφέρειας να δώσουν άμεσα λύση, αλλά και όλη την εκπαιδευτική κοινότητα και όλους τους πολίτες του νησιού μας να πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση. 
 
Μουρούζης Παναγιώτης
Τέως Υπεύθυνος Ε.Κ.Φ.Ε. Κέρκυρας
Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός