Τρίτη 16.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επιχειρηματικό Πάρκο Κέρκυρας: Σε αναζήτηση υποψήφιων οικοπέδων

Επιχειρηματικό Πάρκο
14 Nov 2022 / 10:25

Αναζητούνται οικόπεδα 100 - 200 στρεμμάτων εντός των ορίων του Δήμου Κ. Κέρκυρας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Πρόσω ολοταχώς για την δημιουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου Κέρκυρας βάζει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων υλοποιώντας ένα όραμα που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του αείμνηστου Αντιπεριφερειάρχη Σάκη Τσούκα.

Ήδη στον «αέρα» βρίσκεται από την Πέμπτη 10/11 η εκδήλωση ενδιαφέροντος για την εξασφάλιση γης για την εγκατάσταση Επιχειρηματικού Πάρκου στην Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας, όπως επίσης και η υποβολή προσφορών για την επικαιροποίηση της αρχικής μελέτης με τίτλο «Τεχνικοοικονομική Μελέτη Βιωσιμότητας & Σύστασης: Εταιρίας Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου Κέρκυρας ΑΕ».

Πρόκειται ουσιαστικά για τα πρώτα δυο πολύ σημαντικά βήματα, προκειμένου το όραμα να αρχίσει να παίρνει σιγά σιγά «σάρκα και οστά». Τα δυο θέματα απασχόλησαν μάλιστα τις πρόσφατες συνεδριάσεις του ΔΣ της Εταιρεία Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου Κέρκυρας ΑΕ (ΕΑΝΕΠ ΚΕΡΚΥΡΑΣ), στο πλαίσιο των οποίων άναψε το «πράσινο» φως για να εκκινηθούν οι διαδικασίες.

Αναζήτηση γης

Ειδικότερα η ΕΑΝΕΠ Κέρκυρας καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες γης, εμβαδού από 100 έως 200 στρέμματα, τα οποία βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων να εκδηλώσουν ενδιαφέρον, καταθέτοντας σχετικό φάκελο δικαιολογητικών με τα απαιτούμενα έγγραφα το αργότερο μέχρι την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου (3 μ.μ.).

Όπως σημειώνεται στην πρόσκληση, η προσφερόμενη γη που επιθυμούν να την εκποιήσουν (πωλήσουν) ή να τη διαθέσουν με οποιοδήποτε άλλο τρόπο για τη δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου στην ΠΕ Κέρκυρας, θα πρέπει να αποτελείται από ένα ή περισσότερα τμήματα συνεχόμενα μεταξύ τους, τα οποία θα εμφανίζουν τελικά μια ενιαία έκταση. Εν συνεχεία όσοι προκριθούν από τη διαδικασία, θα κληθούν εντός 30 ημερών να συμμετέχουν σε επόμενο στάδιο, κατά το οποίο θα καθοριστεί ο τρόπος συναλλαγής και η όλη διαδικασία για την απόκτηση ακινήτου από την ΕΑΝΕΠ Κέρκυρας ΑΕ.

Παράλληλα

Πρόκειται στη ουσία για μια παράλληλη διαδικασία, καθώς από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή είχαν βρεθεί δυο οικοπεδικοί χώροι για την δημιουργία του επιχειρηματικού πάρκου. Ο ένας στις Αλυκές του Ποταμού, κοντά στο ξενοδοχείο Κοντόκαλι, 130 περίπου στρεμμάτων, ο οποίος ωστόσο κρίθηκε ακατάλληλος από τη σημερινή διοίκηση της Εταιρείας. Ο άλλος είναι στην περιοχή των Γουβιών (κοντά στην υπεραγορά Diellas), 170 στρεμμάτων. Ωστόσο έχει βάρη, καθώς είναι υποθηκευμένο στην τράπεζα Πειραιώς.

Όπως είχε τονίσει ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Πρόεδρος της ΕΑΝΕΠ Κέρκυρας ΑΕ Σπύρος Ιωάννου σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στην «Ε» στις 14 Σεπτεμβρίου, η Εταιρεία δεν είχε αποκλείσει τη δυνατότητα εξεύρεσης και άλλων οικοπέδων για το σκοπό αυτό, όπερ και έπραξε με την πρόσκληση ενδιαφέροντος που δημοσιεύθηκε στις 10/11.

«Θέλουμε να δώσουμε ακόμη μια ευκαιρία και να αξιολογήσουμε και νέα οικόπεδα. Η μελέτη καταλληλότητας των υποψηφίων γηπέδων-ακινήτων θα γίνει από τον τεχνικό σύμβουλο που θα αναλάβει την επικαιροποίηση της οικονομικοτεχνικής μελέτης σκοπιμότητας και βιωσιμότητας της ΕΑΝΕΚ ΑΕ και για τον οποίο έχει βγει πρόσκληση υποβολής προσφορών», επισήμανε στην «Ε» ο κ. Ιωάννου.

Πρόσθεσε πάντως πως σε περίπτωση που δεν υπάρξει ενδιαφέρον από ιδιοκτήτες γης θα προχωρήσουν με αυτά που έχουν τώρα στα χέρια τους. «Αν τελικά επιλεγεί το οικόπεδο των 170 στρεμμάτων, θα συζητήσουμε με την ιδιοκτήτρια εταιρεία και την Τράπεζα Πειραιώς για να βρεθεί μια λύση για να απελευθερωθεί η έκταση από το βάρος», διευκρίνισε ο ίδιος.

Τεχνικός σύμβουλος

Παράλληλα η ΕΑΝΕΠ ΑΕ «τρέχει» τον διαγωνισμό για την επικαιροποίηση της αρχικής μελέτης έτους 2018 με τίτλο «Τεχνικοοικονομική Μελέτη Βιωσιμότητας και Σύστασης: Εταιρίας Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου Κέρκυρας ΑΕ». Η επικαιροποίησή της αποτελεί μάλιστα προαιπαιτούμενο, προκειμένου το Δημοτικό Συμβούλιο Κ. Κέρκυρας να λάβει απόφαση συμμετοχής του Δήμου στην ΕΑΝΕΠ με μετοχικό Κεφάλαιο περίπου 6.700 ευρώ.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν την προσφορά τους μέχρι και την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022. Οι προς ανάθεση υπηρεσίες αφορούν στην παροχή συμβουλευτικών/μελετητικών υπηρεσιών, οι οποίες θα λάβουν ενδεικτικά υπόψη τους το υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο, τις τρέχουσες τιμές γης, εργασιών, μελετών και αμοιβές προσωπικού, τις σημερινές συνθήκες και ανάγκες αγοράς και την προσφορά γης στην Κέρκυρα.

Αναλυτική ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης του Επιχειρηματικού Πάρκου Κέρκυρας αλλά και για τη δημοσίευση των δυο αυτών προσκλήσεων θα γίνει την Τρίτη 15 Νοεμβρίου σε συνέντευξη Τύπου που θα δοθεί στις 12 μμ, στην παλιά νομαρχία από την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα και τον Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Σπύρο Ιωάννου.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ