Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Windows

editorial
11 Nov 2022 / 15:48
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Η επινόηση της «κατά παρέκκλιση» είναι η μέθοδος καταστρατήγησης κάθε περιορισμού για την προστασία του περιβάλλοντος χώρου και το κυριολεκτικά συστηματικό εργαλείο για την ελαστικοποίηση των συνειδήσεων όλων μας.

H προβολή του αιτήματος της παράτασης της αδειοδότησης για την κατά παρέκκλιση δόμηση εκτός σχεδίου, θεωρείται φιλολαϊκή και πάντως θέση υπέρ της απρόσκοπτης συνέχισης της κατασκευαστικής δραστηριότητας. Η υπουργική πρόβλεψη για τη διετή περίοδο χάριτος πριν υπάρξουν επιτέλους πολεοδομικά σχέδια σε κάθε τόπο, βεβαίως και στην Κέρκυρα, εκπνέει δίχως να υπάρξουν βεβαίως τα Σχέδια.
Οι λόγοι που επικαλούνται οι κυβερνητικοί και που ενστερνίζεται ο τεχνικός κόσμος είναι προφανείς και πολλοί. Η υποστελέχωση των Υπηρεσιών, η κρίση, οι περιορισμοί της πανδημίας κοκ. Εξαιτίας όλων αυτών δεν προέκυψαν οι μελέτες, πολλές από τις οποίες μάλιστα δεν έχουν καν προκηρυχτεί. Άρα επιβάλλεται η παράταση άλλως πως θα ανακοπεί η κατασκευαστική δραστηριότητα, επηρεάζοντας αρνητικά την οικονομία και στην τοπική της διάσταση.
Επισημαίνεται απλώς (!) ότι όλο αυτό το αλαλούμ που βιώνεται π.χ. στην κατάχρηση της προφανώς κατά παρέκκλιση παρόδιας δόμησης, προέκυψε πάντοτε με τέτοιου είδους επικλήσεις. Κάπως έτσι κακοποιήθηκαν στην Κέρκυρα και οι δυο εθνικές οδοί, τόσο στου Βρυώνη όσο και στου Κοντόκαλη - Γουβιά!
Η επινόηση της «κατά παρέκκλιση» είναι η μέθοδος καταστρατήγησης κάθε περιορισμού για την προστασία του περιβάλλοντος χώρου και το κυριολεκτικά συστηματικό εργαλείο για την ελαστικοποίηση των συνειδήσεων όλων μας.
Όσο για τις πολεοδομικές, χωροταξικές μελέτες και την κατά κανόνα έλλειψη ή καθυστέρησή τους, δεν απαιτείται ιδιαίτερη αναφορά. Κάπως έτσι και βεβαίως με την επίκληση του κεραμιδιού του φτωχού επεκτάθηκε η πόλη της Κέρκυρας, όπως νάναι, σε μια έκταση πολλάκις πολλαπλάσια της παλιάς πόλης, καταστρέφοντας τον χώρο, υποτιμώντας την αξία της. Ένας ειδικότερος ημών θα επικαλεστεί τον διαφορετικό χαρακτήρα των παρεκκλίσεων σε κάθε περίπτωση ώστε να νομιμοποιείται εντέλει το αίτημα και το αποτέλεσμά του με την ανάληψη βεβαίως της πολιτικής ευθύνης.
Είναι εντυπωσιακή η κερκυραϊκή αβελτηρία να αδυνατεί να διακρίνει ότι με τις κατά συρροή και χρόνιες κατά παρέκκλιση παρεκκλίσεις, βγάλαμε τα μάτια μας με τα ίδια μας τα χέρια!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.