Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ποιοι θα συμμετέχουν στη Γενική Απεργία της Τετάρτης 9 Νοεμβρίου

Απεργία
08 Nov 2022 / 10:28

Απεργιακή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας στις 10 το πρωί

ΚΕΡΚΥΡΑ. "Παγώνει" αύριο Τετάρτη ο ιδιωτικός και δημόσιος τομέας, συμμετέχοντας στη γενική απεργία της 9ης Νοεμβρίου που έχουν προκηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Με κεντρικό σύνθημα «αυξήσεις στους μισθούς τώρα, για να ζούμε με αξιοπρέπεια», από τον Σεπτέμβριο κιόλας οι μεγάλοι συνδικαλιστικοί φορείς εξήγγειλαν πανελλαδική απεργία έτσι ώστε οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα να αντιδράσουν συντονισμένα στο κύμα ακρίβειας και στην καθήλωση των μισθών τους.

Απεργιακή συγκέντρωση

Στην κινητοποίηση θα συμμετάσχει το σύνολο σχεδόν των πρωτοβάθμιων σωματείων της Κέρκυρας, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθεί μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο στις 10 το πρωί. 

Χθες στο Εργατικό Κέντρο δόθηκε συνέντευξη Τύπου στην οποία συμμετείχαν 13 σωματεία, προαναγγέλλοντας τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις.

Τα αιτήματά τους, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου:

- Λήψη ουσιαστικών μέτρων για την αναχαίτιση της ακρίβειας. Κατάργηση του ΦΠΑ για τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
- Υπογραφή κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και διεύρυνση δικαιωμάτων.
- Επίδομα ανεργίας στους ανέργους για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία. Αύξηση των συντάξεων. Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.
- Μέτρα προστασίας της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων στους χώρους εργασίας.

Ποιοι απεργούν
 
Απεργούν όλοι οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα και δημόσιου τομέα, οι εργαζόμενοι στην αυτοδιοίκηση, Τραπεζοϋπάλληλοι, εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο και τον Ψυχιατρικό Τομέα, οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,  αγρότες, λογιστές, ιδιοκτήτες Ταξί, σωματείο φορτηγών, συνταξιούχοι ΕΦΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, Πολιτικοί Συνταξιούχοι. 

Οι δημοσιογράφοι 

Χωρίς ενημέρωση θα μείνουν εξάλλου και τα Μ.Μ.Ε., λόγω της συμμετοχής των δημοσιογράφων του τοπικού και αθηναϊκού Τύπου στην απεργία. Η απεργία θα ξεκινήσει στις 05.00 π.μ. της Τετάρτης 9 Νοεμβρίου έως τις 05.00 π.μ. της Πέμπτης 10 Νοεμβρίου σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά, διαδικτυακά), στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ΕΡΤ, ΓΓΕΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Δημοτικά Ραδιόφωνα, Γραφεία Τύπου.

Δεμένα τα πλοία

Χωρίς θαλάσσιες συγκοινωνίες θα κυλήσει εξάλλου η Τετάρτη, καθώς το Σωματείο Ναυτεργατών συμμετέχει στην 24ωρη Πανελλαδική απεργία των πληρωμάτων σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, που προκήρυξε η ΠΝΟ.
Τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια από ώρα 00:01 της Τετάρτης, έως 24:00 της ίδιας μέρας. 

Αεροδρόμια

Τη συμμετοχή της στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ ανακοίνωσε η ΟΣΥΠΑ, υποστηρίζοντας ότι «η κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη και η επαναφορά του Ν.1264/82 είναι ζήτημα τιμής για το συνδικαλιστικό κίνημα». Συγκεκριμένα, οι ελεγκτές ανακοίνωσαν 6ωρη στάση εργασίας από τις 10:00 έως τις 16:00 τοπική ώρα και οι εργαζόμενοι της ΥΠΑ 24ωρη απεργία, εξαιτίας των οποίων ακυρώνονται 50 πτήσεις και τροποποιούνται άλλες 42 εσωτερικού και εξωτερικού δικτύου.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ