Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γύρισαν την πλάτη τους οι εκπαιδευτικοί στις εκλογές για τα Υπηρεσιακά συμβούλια

ΕΛΜΕ
07 Nov 2022 / 15:25

Στην Κέρκυρα η αποχή στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση άγγιξε το 66,47%, ενώ στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση το 72%

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με υψηλά ποσοστά αποχής αν και βελτιωμένα σε σχέση με το 2020 πραγματοποιήθηκαν και στην Κέρκυρα το Σάββατο 5 Νοεμβρίου, οι εκλογές για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Οι εκπαιδευτικοί κλήθηκαν για δεύτερη φορά (πρώτη φορά που εφαρμόστηκε το 2020) να εκλέξουν με ηλεκτρονική ψήφο τους εκπροσώπους τους στα υπηρεσιακά συμβούλια, γεγονός που είχε εγείρει τις αντιδράσεις τους για την διαδικασία που ακολουθείται με ψηφιακή κάλπη και όχι δια ζώσης, υποστηρίζοντας ότι έτσι τα Σωματεία τους οδηγούνται στην διάλυση και στην αποδυνάμωσή τους. Τα ποσοστά

Οι ηλεκτρονικές κάλπες που στήθηκαν για την ανάδειξη αιρετών στο ΠΥΣΠΕ, ΑΠΥΣΠΕ, ΚΥΣΠΕ, ΠΥΣΔΕ, ΑΠΥΣΔΕ, ΚΥΣΔΕ άνοιξαν στις 9 το πρωί και έκλεισαν στις 5 το απόγευμα του Σαββάτου. Το αποτέλεσμα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας επιβεβαίωσε το γενικότερο κλίμα του προηγούμενου διαστήματος μια που η αποχή αναδείχθηκε ο νικητής των ηλεκτρονικών εκλογών. Συγκεκριμένα η αποχή στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευσης Κέρκυρας ανήλθε στο 66,47%, ενώ στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στο 72%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στους διαδικτυακούς ιστοτόπους της ΠΕ και ΔΕ Κέρκυρας τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:
Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση σε σύνολο 1.182 εγγεγραμμένων, ψήφισαν για το ΠΥΣΠΕ 411 (34,77%), για το ΑΠΥΣΠΕ 400 (33,84%) και για το ΚΥΣΠΕ 378 (31,98%).
Στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση σε σύνολο 911 εγγεγραμμένων, ψήφισαν για το ΠΥΣΔΕ 257, για το ΑΠΥΣΔΕ 243 και για το ΚΥΣΔΕ 241.
Στο ΠΥΣΠΕ Κέρκυρας εκλέχθηκαν οι Βασίλης Μαγουλάς και Δημήτρης Γαστεράτος από τη Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών ΠΕ Κέρκυρας ( ΔΑΚΕ ΠΕ Κέρκυρας) που επικράτησε με ποσοστό 63,68%.

Αντίστοιχα στο ΠΥΣΔΕ Κέρκυρας οι Ιωάννης Κρητικός από την «Αριστερή Συνεργασία Καθηγητών» (ΑΣΚ ΣΥΝΕΚ) που βγήκε πρώτη και ο Κωνσταντίνος Κωστάλης από τον ανεξάρτητο συνδυασμό «Λογικοί Αλγόριθμοι». Σημειώνεται ότι στις εκλογές δεν συμμετείχαν οι παρατάξεις «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» που πρόσκειται στο ΠΑΜΕ και η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση» (ανεξάρτητη από το χώρο της αριστεράς).

Εκλογές – παρωδία

Το αποτέλεσμα των εκλογών δεν άφησε ασχολίαστο η ΕΛΜΕ Κέρκυρας κάνοντας λόγο για εκλογές – παρωδία. «Όπως και το 2020, έτσι και τώρα, τα τεράστια ποσοστά την αποχής, και τα μονοψήφια ποσοστά των «εκλεγμένων», πέρα από την τυπική, βάσει νόμων και εγκυκλίων της υπουργού Κεραμέως, δεν τους παρέχουν κανενός άλλου είδους νομιμοποίηση ώστε να ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν τους συναδέλφους στα Υπηρεσιακά Συμβούλια», ανέφερε στην «Ε» ο Πρόεδρος του συνδικαλιστικού οργάνου Αχιλλέας Καπετάνιος.

Στο ίδιος μήκος κύματος και ο ΣΕΠΕ Κέρκυρας. Σύμφωνα μάλιστα με την τελευταία του ανακοίνωση, επισημαίνεται ότι δε θα νομιμοποιηθούν τα αποτελέσματα των εκλογών. «Η διαδικασία είναι άκυρη και διαβλητή διότι δεν διασφαλίζει τη μυστικότητα της ψήφου και υπάρχει κίνδυνος πιθανής νοθείας και χάλκευσης του αποτελέσματος», επισήμανε στην «Ε» ο Πρόεδρος του ΣΕΠΕ Κέρκυρας Αντώνης Κουρσάρης.

Απολύτως νόμιμη

Όπως πάντως διευκρινίζει στην «Ε» ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων Πέτρος Αγγελόπουλος, η σύνθεση των συμβουλίων είναι απολύτως νόμιμη και οι αιρετοί που εκλέχθηκαν θα τοποθετηθούν στις θέσεις τους από την 01-01-2023. «Σε σχέση με το 2020 που οι ηλεκτρονικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά, τα ποσοστά συμμετοχής τώρα είναι βελτιωμένα. Τα νέα υπηρεσιακά συμβούλια θα λειτουργήσουν κανονικά, όπως και το 2020 παρά την ολική αποχή που υπήρχε από τις παρατάξεις. Τώρα στο μεγαλύτερο μέρος τους συμμετείχαν», τόνισε ο κ. Αγγελόπουλος.

Σημειώνεται ότι το 2020 στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Κέρκυρας ψήφισαν μόλις 18 για το ΠΥΣΠΕ με το ποσοστό συμμετοχή να αγγίζει μόλις το 1,62%, ενώ για το αντίστοιχο όργανο της ΔΕ Κέρκυρας ψήφισε μόλις το 5,9% των εκπαιδευτικών.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ