Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Νίκος Γκούσης: Σε εγκατάλειψη οι αγροτικοί δρόμοι της Νότιας Κέρκυρας

07 Nov 2022 / 11:06

Καταγγελία της δημοτικής παράταξης ΔΗΜΟΣΥΝ:

Από κάθε οικισμό του Δήμου Νότιας Κέρκυρας και με κάθε τρόπο εκφράζονται πλέον έντονες διαμαρτυρίες για την απελπιστική κατάσταση των δύσβατων αγροτικών δρόμων που σε μεγάλα τμήματα είναι κυριολεκτικά άβατοι. Έτσι η πρόσβαση στο μεγαλύτερο μέρος του ελαιώνα έχει καταστεί προβληματική έως και αδύνατη με συνέπεια να χάνεται πολύτιμο αγροτικό εισόδημα.

ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ (..ΚΑΙ ΜΗ…) ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ
Όπως είναι γνωστό όλοι οι Δήμοι κάθε χρόνο παίρνουν   τη λεγόμενη  ετήσια τακτική επιχορήγηση για υλοποίηση έργων.
Για τη βελτίωση του αγροτικού οδικού δικτύου η Δημοτική Αρχή του Δήμου Νότιας Κέρκυρας στην έως τώρα θητεία της έκανε τα εξής:

Α) ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2019. (Σεπτέμβρης – Δεκέμβρης).
Υπήρξε εγγραφή για αγροτική οδοποιία ποσού 111.350 ευρώ που είχε μεταφερθεί από τον ενιαίο Δήμο προγραμματισμένο ήδη για το σκοπό αυτό! Δημοπρατήθηκε έργο, το οποίο περιλάμβανε εργασίες σε δέκα αγροτικούς δρόμους, που όμως δεν εκτελέστηκαν σύμφωνα με τη σύμβαση!
Τελικά έργο έγινε μόνο σε δύο από τους δέκα δρόμους  και μάλιστα σε κανένα στις Δημοτικές Ενότητες Μελιτειέων και Λευκιμμαίων!

Β) ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2020, 2021 και 2022.
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΜΗΔΕΝ!!! Δεν υπήρξε εγγραφή ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ για τη συντήρηση της αγροτικής οδοποιίας.

Γ) ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ. Ακούγεται από διαρροές, ότι γίνονται παρεμβάσεις σε κάποιους δρόμους, αλλά το γεγονός, ότι δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση ούτε καν του δημοτικού συμβουλίου δείχνει αδιαφάνεια και κρύβει εξυπηρετήσεις ημετέρων…  

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σχετική ερώτηση της ΔΗΜΟ.ΣΥ.Ν. στην τελευταία συνεδρίαση για το πως μπορεί ο δημότης να ενημερωθεί για τις προγραμματισμένες παρεμβάσεις ή και να καταθέσει κάποιο αίτημα…. απάντηση δεν δόθηκε.
Η ενημέρωση εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής εξαντλείται στις επαναλαμβανόμενες ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ….  1. Το πρόβλημα είναι διαχρονικό.…  2. Κανείς στο παρελθόν δεν έκανε σοβαρή δουλειά… 3. Με λιγοστά μέσα κάνουμε ότι μπορούμε …. 4. Θα γίνουν πολλά όταν εκτελεστεί το (ύψους 2,1 εκ. ευρώ) έργο αγροτικής οδοποιίας που έχει εγκριθεί από το Πρόγραμμα ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ… κοκ.
 
  
ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟ.ΣΥ.Ν.

- Η απαράδεκτη κατάσταση του αγροτικού οδικού δικτύου οφείλεται στην πλήρη εγκατάλειψή του, χωρίς καν μια στοιχειώδη συντήρηση.
Σαφώς η σημερινή Δημοτική Αρχή, αν και αρνείται την αυτοκριτική,  έχει το δικό της μεγάλο μερίδιο ευθύνης.

- Η επιλογή της Δημοτικής Αρχής να βάζει στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2020, 2021 και 2022 μικρές αναπλάσεις, δηλαδή έργα βιτρίνας (πολλά από τα οποία δεν ολοκληρώθηκαν…) ήταν ολέθρια, αφού έτσι παραμελήθηκαν βασικές ανάγκες, όπως είναι η αποκατάσταση βατότητας των αγροτικών δρόμων. 

- Η μοναδική (από το μακρινό πλέον 2019…) εργολαβία συντήρησης σχεδιάστηκε δυστυχώς άστοχα, εκτελέστηκε ανεξέλεγκτα και εν τέλει δεν έπιασαν τόπο τα 111.350 ευρώ.

- Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ για την αξιοποίηση του παραπάνω ποσού κατατέθηκε τότε στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά δεν έγινε δεκτή.
Μάλιστα τη δημοσιοποιήσαμε στη συνέχεια με ανακοίνωση που εκδώσαμε στις 2.6.2020, όπου μεταξύ άλλων αναφέραμε:
…….«ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΠΕΙΣΜΕΝΟΙ, ότι με μια οργανωμένη αυτεπιστασία θα μπορούσαν να γίνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις στο μεγαλύτερο μέρος του αγροτικού δικτύου και όχι σε ελάχιστους δρόμους.

Συγκεκριμένα, υπό την επιστασία του αντιδήμαρχου κ. Βλάσση θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν προς όφελος των αγροτών:
α) ότι προσωπικό και μηχανήματα διαθέτει ο Δήμος,
β) το ποσό των 111.350 ευρώ για προμήθεια υλικών οδοστρωσίας και μικρής έκτασης τεχνικών έργων,
γ) η συνεργασία των Προέδρων των τοπικών συμβουλίων, οι οποίοι μάλιστα (με έκδοση ‘ειδικής’ παγίας) να διέθεταν το απαιτούμενο ποσό για την αμοιβή ντόπιων επαγγελματιών - χειριστών κατάλληλων μηχανημάτων, ώστε να καλυφτεί η αρχική αδυναμία του δήμου σε μηχανολογικό εξοπλισμό»....

- Γενικά, πέρα από την όποια  μεγάλη χρηματοδότηση για την αγροτική οδοποιία (καλοδεχούμενη)… ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΑΝΑΓΚΑΙΑ μια οργανωμένη συντήρηση των αγροτικών δρόμων με τη πρακτική των ίδιων μέσων και της αυτεπιστασίας με διαφάνεια και με ουσιαστική συμμετοχή των τοπικών συμβουλίων τόσο για τη δίκαιη κατανομή, όσο και στην εκτέλεση.