Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γιάννης Κούρκουλος: «Οι ανακρίβειες της Μερόπης Υδραίου»

Γιάννης Κούρκουλος
07 Nov 2022 / 10:40

Γράφει ο πρώην Δήμαρχος Κερκυραίων Γιάννης Κούρκουλος

Διάβασα στις  ημερήσιες τοπικές εφημερίδες της 1-11-2022 τη δήλωση της Δημάρχου μας  για τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ) της ΚΕΔΕ (Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας) και τριών Επιτροπών της, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην πόλη μας.

Λέει η Δήμαρχος κ. Μερόπη Υδραίου ότι: «Για πρώτη φορά η Κ.Ε.Δ.Ε. έρχεται στην Κέρκυρα, το Διοικητικό της Συμβούλιο  συνεδριάζει στο νησί μας, στην πόλη της Κέρκυρας».

Είναι τούτο ανακριβές. Όχι μόνο συνεδρίαση του Δ.Σ της Κ.Ε.Δ.Ε.  (τότε λέγονταν Κ.Ε.Δ.Κ.Ε για να περιληφθούν στην ονομασία του ανωτάτου  οργάνου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι Κοινότητες που είχαμε), άλλα και Πανελλήνιο Συνέδριο έγινε στην Κέρκυρα παλαιότερα. Πρόκειται για το ετήσιο Συνέδριο της Κ.ΕΔ.Κ.Ε. του 1984. Διεξήχθη εδώ στην πόλη μας στις 2,3 και 4 Νοεμβρίου.

Ο τότε μάλιστα Δήμαρχος Κερκυραίων, και μέλος του Δ.Σ της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε, κατά τη διάρκεια ολόκληρης της δωδεκαετούς θητείας του (1979-1990), ήταν εισηγητής του πιο σημαντικού θέματος της Αυτοδιοίκησης, του νέου Καταστατικού Χάρτη της Τοπική Αυτοδιοίκησης.

Παρέστησαν στο Συνέδριο ο τότε Υπουργός  Εσωτερικών Μένιος Κουτσόγιωργας, οι Υφυπουργοί του ιδίου Υπουργείου Μιλτιάδης Παπαϊωάννου και Δημήτρης Σαπουντζής και ο Γενικός Γραμματέας Θανάσης Τσούρας, καθώς και εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΟΔΗΣΟ και ΕΔΗΚ. Ακόμη παρέστη αντιπροσωπεία του Δ.Σ της Ένωσης Δήμων Κύπρου με επικεφαλής το Δήμαρχο Λευκωσίας Α. Δημητριάδη.

Αντιπροσωπεία , τέλος, του Συνεδρίου, με επικεφαλής το Δήμαρχο Αθηναίων και Πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ Δημήτρη Μπέη, έλαβε μέρος στην  λιτανεία του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος (Πρωτοκύριακο). Γύρω από το σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνος παραστέκονταν οι Κύπριοι Δήμαρχοι, σε εκδήλωση τιμής για την Κυπριακή καταγωγή του Αγίου μας.

Στην ίδια δήλωσή της  η Δήμαρχός μας λέει: «Η Κέρκυρα έχει πλέον δυνατή φωνή, δεν εκπροσωπείται απλά στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, αλλά αναλαμβάνει και πρωτοβουλίες». Κι’ αυτό είναι ανακριβές.

Ο Δήμαρχος Κερκυραίων της περιόδου 1979-1990, πέραν των πολλών πρωτοβουλιών που αναλάμβανε προς το συμφέρον της Κέρκυρας (Πόλης και Υπαίθρου, όντας συγχρόνως και Πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Κέρκυρας (ΤΕΔΚ Νομού Κερκύρας), ήταν και μέλος ή και Πρόεδρος:

1. Της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΕΔΚΕ (μέλος)

2. Της Ελληνικής Εταιρείας  Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, της γνωστής (ΕΕΤΑΑ) (μέλος από το 1985 όταν ιδρύθηκε και Πρόεδρος  από το 1987 έως και το 1991) δηλαδή και πέραν της δημαρχιακής του θητείας, ως εκπρόσωπος της ΚΕΔΚΕ.

3. Της Π.Ε.Τ.Α ΑΕ (Πληροφόρηση, Επιμόρφωση Τοπική Ανάπτυξη), από το 1989 όταν ιδρύθηκε, μέχρι και το 1998, δηλ. μέχρι και 7 χρόνια πέραν της δημαρχιακής του θητείας, πάντοτε εκλεγόμενος.

4. Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιονίου Πανεπιστημίου (1984-1998). Και ακόμη μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ανωτάτης Παιδείας, (από της ιδρύσεώς του το 1984 μέχρι και το 1990).

5. Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, της πρώτης Ανεξάρτητης Αρχής της Χώρας μας, από της δημιουργίας του (1989) μέχρι και το 1993, με υπόδειξη της ΚΕΔΚΕ.

6. Μέλος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, με υπόδειξη της ΚΕΔΚΕ (1989-1993).
Αυτά ενδεικτικώς και μόνον.

Η Δήμαρχός μας ήταν πολύ μικρή εκείνα τα χρόνια. Και άθελά της, πιστεύω, αγνόησε την προαναφερθείσα εποχή η οποία, κατά γενική πλέον ομολογία, η Κέρκυρα είχε μία πετυχημένη Δημοτική Αρχή.

Γιατί όμως αφού δεν ήξερε, δεν ρώταγε;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ
Πρώην Δήμαρχος Κερκυραίων