Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αντιδρούν οι Εμπορικοί Σύλλογοι για το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 6 Νοεμβρίου

Εμπορικός Συλλογος Κέρκυρας
04 Nov 2022 / 13:28

Εμπορικός Συλλογος Κέρκυρας: «Αυθαίρετη τροπολογία – δώρο μόνο σε ορισμένες μεγάλες επιχειρήσεις»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αυθαίρετη χαρακτηρίζει ο Εμπορικός Σύλλογος Κέρκυρας, την τροπολογία του Υπουργείου Ανάπτυξης που επιτρέπει τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή 6 Νοεβρίου, ενώ οι ενδιάμεσες εκπτώσεις έχουν καταργηθεί. Σε κοινή γραμμή με τους εμπορικούς συλλόγους της χώρας, ο Εμπορικός Σύλλογος Κέρκυρας καταδικάζει την παρέμβαση της κυβέρνησης και την καλεί να την αποσύρει άμεσα.

Ο Εμπορικός Συλλογος Κέρκυρας στην ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Πληροφορηθήκαμε την υπονόμευση άρθρου της κατάργησης των ενδιάμεσων εκπτώσεων του Νοεμβρίου, με την τροπολογία που επιτρέπει την προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή 6 Νοεμβρίου.
Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων μάς αιφνιδιάζει και προκαλεί για ακόμη μια φορά αχρείαστη αναστάτωση στην αγορά.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης δείχνει να μη συμμερίζεται τις διαθέσεις μας, καταθέτοντας μία αιφνιδιαστική, όψιμη και παντελώς αδικαιολόγητη τροπολογία στη Βουλή για το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2022, δηλαδή μόλις 4 μέρες μετά την κατάθεση της τροπολογίας, χωρίς συνεννόηση, χωρίς διαβούλευση και χωρίς λόγο.

Δεδομένου ότι οι ενδιάμεσες εκπτώσεις έχουν ήδη καταργηθεί ως αναποτελεσματικές, δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογητική ή νομική βάση για το άνοιγμα των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου, που πλέον, με καταργημένο το θεσμό των ενδιάμεσων εκπτώσεων, είναι μία Κυριακή όπως όλες οι υπόλοιπες.

Είναι προφανές πως η παρέμβαση αυτή της κυβέρνησης δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνιστικό, πλεονέκτημα υπέρ λίγων μεγάλων επιχειρήσεων, οι οποίες επιδίωξαν αυτή την εξέλιξη διότι έχουν την οικονομική δυνατότητα αφενός να λειτουργήσουν την ερχόμενη Κυριακή, αφετέρου να ενισχύσουν την Κυριακάτικη λειτουργιά ,καταργώντας την Κυριακάτικη ΑΡΓΙΑ .

Όταν οι έμποροι βρίσκονται μπροστά σε αδιέξοδα και δυσβάσταχτες οικονομικές υποχρεώσεις, η κυβέρνηση παίζει στις πλάτες μας ένα ανέντιμο παιχνίδι των πολυεθνικών και την ώρα που η ενεργειακή κρίση πλήττει επιχειρήσεις και νοικοκυριά, η κυβέρνηση «σφυρίζει ανέμελα» χωρίς ανακοινώσεις για νέα ουσιαστικά μέτρα ελάφρυνσης.

Επιπλέον, η τροπολογία αυτή ανοίγει μία επικίνδυνη «κερκόπορτα» στο συμφωνημένο καθεστώς κυριακάτικης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Κέρκυρας και σύσσωμοι οι εμπορικοί σύλλογοι της Ελλάδος καταδικάζουμε την αυθαίρετη ενέργεια του Υπουργείου να καταθέσει την απαράδεκτη αυτή τροπολογία – δώρο μόνο σε ορισμένες επιχειρήσεις και χώρους λιανικής και την καλούμε να την αποσύρει άμεσα.
 
Ο Εμπορικός Σύλλογος Κέρκυρας παραμένει στην αρχική του πάγια θέση ως προς την ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ τα εμπορικά καταστήματα να παραμείνουν κλειστά την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022».