Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Διαδρομή στην ιστορία των κάστρων και των φρουρίων της Κέρκυρας

Κάστρα
25 Οκτωβρίου 2022 / 17:11

Παρουσιάστηκε με την αφήγηση της ηθοποιού Ναταλίας Καποδίστρια, η οποία πλαισιώθηκε με μουσικά θέματα από την πλούσια ελληνική μουσική παράδοση

ΚΕΡΚΥΡΑ. Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022, στην πλατεία του νότιου προμαχώνα του Παλαιού Φρουρίου η εκδήλωση «Κάστρο τη γνώμη σου να στήσεις…, Μια διαδρομή στην ιστορία των κάστρων και των φρουρίων της Κέρκυρας».

Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο του ενταγμένου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Interreg V-A Greece-Italy 2014-2020 έργου «Δίκτυο Παράκτιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς/Coastal Heritage Network (CoHeN)», στο οποίο η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας συμμετέχει με το έργο «Δίκτυο Φρουρίων Νήσου Κέρκυρας».

Η ιστορία των κάστρων και των φρουρίων της Κέρκυρας παρουσιάστηκε με την αφήγηση της ηθοποιού Ναταλίας Καποδίστρια, η οποία πλαισιώθηκε με μουσικά θέματα επιλεγμένα από την πλούσια ελληνική μουσική παράδοση, από το μουσικό σχήμα «Στα βήματα της παράδοσης».

Η αφήγηση συμπεριέλαβε την ιστορία των κάστρων και των φρουρίων της Κέρκυρας από τους αρχαίους και τους μεσαιωνικούς χρόνους έως τη σύγχρονη εποχή, ενώ ειδική μνεία έγινε στις συνθήκες που οδήγησαν στην ανέγερσή τους, στις πολιορκίες της Κέρκυρας από τους Οθωμανούς και στα γεγονότα που καθόρισαν την τύχη των οχυρώσεων της Κέρκυρας τον 19ο αι.

Η αφήγηση διανθίστηκε με αποσπάσματα από πρωτότυπες πηγές, τα οποία ανέδειξαν την σημασία των κερκυραϊκών οχυρώσεων τόσο για τους κυρίαρχους του νησιού όσο και για τον ντόπιο πληθυσμό. Στόχος της εκδήλωσης ήταν να ενισχύσει την ευαισθητοποίηση του κοινού σε ό,τι αφορά την προστασία και την ανάδειξη των κάστρων και των φρουρίων της Κέρκυρας και να δημιουργήσει έναν δίαυλο επικοινωνίας με το κοινό, εν όψει των δράσεων που έπονται στο πλαίσιο του έργου με το ακρωνύμιο CoHeN.

Η εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε χώρο του φρουρίου κλειστό στο κοινό, αποσκοπούσε επιπλέον στην ενίσχυση της αξιοποίησης του Παλαιού Φρουρίου ως χώρου πολιτισμού. Τέλος, στόχος ήταν η ανάδειξη και αξιοποίηση της Αδριατικής-Ιόνιας Παράκτιας Διαδρομής, τοπόσημο της οποίας αποτελεί το Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας, όπως και το Νέο Φρούριο, το Αγγελόκαστρο, το Γαρδίκι και το Κάστρο της Κασσιώπης.