Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΚΚΕ Κέρκυρας: Λαζαρέτο - συγκίνηση και υπόσχεση

Λαζαρέτο
25 Οκτωβρίου 2022 / 12:24

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε κάλεσμα της Τομεακής Οργάνωσης Κέρκυρας του ΚΚΕ, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο λιμάνι της Κέρκυρας το πρωί της Κυριακής 23 Οκτώβρη και αναχώρησε για τη νησίδα Λαζαρέτο

Πλησιάζοντας στο μαρτυρικό νησί μπορούσε να διακρίνει κανείς τις κόκκινες σημαίες που ανέμιζαν και καλωσόριζαν του συμμετέχοντες. Λίγα βήματα μακριά από την προβλήτα και μόλις τελειώνει η μικρή ανηφόρα ξεπροβάλλουν οι μαρμάρινοι σταυροί και τα κενοτάφια 118 κομμουνιστών και αγωνιστών ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας που προκαλούν δέος και συγκίνηση.



Πριν ξεκινήσει η εκδήλωση οι επισκέπτες του χώρου είχαν τη δυνατότητα να επισκεφτούν την έκθεση που ετοίμασαν μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με πλήθος στοιχείων και ντοκουμέντων για το Λαζαρέτο και την ιστορία του, φωτογραφίες και γράμματα εκτελεσμένων και ντοκουμέντα αφιερωμένα στα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΛΑΣ. Ιδιαίτερη εντύπωση έκαναν τα νέα στοιχεία που ήρθαν στο φως, όπως η φωτογραφία του εκτελεσμένου κομμουνιστή Κωνσταντίνου Μιχαήλ από την Μάνδρα Αττικής που έστειλε η οικογένεια του αλλά και τα ποιήματα που διέσωσε από μνήμης ο Θόδωρος Παπαγιάννης, ο καπετάν Φουρτούνας του ΕΛΑΝ από την Ηγουμενίτσα και επίσης προσφέρθηκαν από την οικογένειά του.



Στην εκδήλωση μίλησε η Μαριλένα Σαϊτά, γραμματέας του Τομεακού Συμβουλίου Κέρκυρας της ΚΝΕ και μέλος του Γραφείου Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας τονίζοντας το καθήκον "να μελετάμε την ιστορία των ηρώων του λαού μας καθώς έτσι διδασκόμαστε και αντλούμε χρήσιμα συμπεράσματα για την ταξική πάλη σήμερα και αύριο. Η πορεία του ΚΚΕ και της νεολαίας του της ΚΝΕ, η δράση των κομμουνιστών και κομμουνιστριών  για πάνω από έναν αιώνα, δίκαια μας γεμίζουν με υπερηφάνεια και ενθουσιασμό, διδάσκουν και διαπαιδαγωγούν.

Βγαίνουμε μπροστά για να συνειδητοποιήσει ο λαός τη δύναμη του, να συνειδητοποιήσει ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό. Παίρνουμε δύναμη από τους αγώνες του χτες και οργανώνουμε τους αγώνες του σήμερα, ριχνόμαστε στη μάχη σε κάθε χώρο δουλειάς σε κάθε σχολείο, σε κάθε σχολή, σε κάθε γειτονιά, ριχνόμαστε στη μάχη για την προετοιμασία της απεργίας 9 Νοέμβρη, για να ταρακουνήσουμε το σύστημα.





Ειδικά σήμερα που ζούμε στα δύσκολα χρόνια της αντεπανάστασης, όχι απλά σε μια περίοδο μη επαναστατικής κατάστασης, παλεύουμε για να ξεσπάνε παντού εστίες αντίστασης, κρατάμε τη φλόγα αναμμένη με τη συνεχή πάλη για αλλαγή συσχετισμών, για ανασύνταξη του εργατικού  - λαϊκού κινήματός, σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, με κοινωνική συμμαχία. Με γνώση ότι η πραγματική ελευθερία του κάθε αγωνιστή, του κομμουνιστή, είναι ότι αγωνίζεται να ανατρέψει την ταξική σκλαβιά κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες."

Η ομιλήτρια αναφέρθηκε επίσης και στην προκήρυξη καλλιτεχνικού – αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, που θα δημοσιευτεί το επόμενο διάστημα από την Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ με στόχο την ανέγερση μνημείου στο Λαζαρέτο.

Ακολούθησε αφηγηματικό - καλλιτεχνικό αφιέρωμα που επιμελήθηκαν μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με ιστορικά στοιχεία, κείμενα, ποιήματα και γράμματα εκτελεσμένων στο Λαζαρέτο.

Μετά το προσκλητήριο νεκρών οι παρευρισκόμενοι προχώρησαν σε ενός λεπτού σιγή εις μνήμη των εκτελεσμένων ενώ η «Διεθνής» έκλεισε την εκδήλωση με τους συμμετέχοντες να αποχωρούν με την υπόσχεση να συνεχίσουν αυτόν τον δίκαιο αγώνα.