Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ας μιλήσουμε λοιπόν για επίδοξους υποψηφίους

editorial
25 Οκτωβρίου 2022 / 11:00
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Στα πρόσωπα λοιπόν. Στον χώρο της Δεξιάς, το ενδιαφέρον του Σπύρου Κλαδά, για τη βουλευτική έδρα της Κέρκυρας, προκαλεί μόχλευση των εσωκομματικών παθών.

Ο λόγος εξακολουθεί να γίνεται για τα πρόσωπα και τη δημοφιλία τους. Το ψάξιμο γίνεται κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, μ' αυτόν τον τρόπο. Οι πολιτικές μέχρι ώρας παρέλκουν. Οι σημερινοί κρατούντες, υλοποιούν με τον έναν και τον άλλον τρόπο, ό, τι προέρχεται από τη γενική κυβέρνηση, για τη διαχείριση των σκουπιδιών, των νερών, των υποδομών. Κι αυτό προκαλεί πολιτικές αντιδράσεις. Οι εναλλακτικές προσεγγίσεις, το επί του πρακτέου που λένε, παραμένει ζητούμενο.

Στα πρόσωπα λοιπόν. Στον χώρο της Δεξιάς, το ενδιαφέρον του Σπύρου Κλαδά, για τη βουλευτική έδρα της Κέρκυρας, προκαλεί μόχλευση των εσωκομματικών παθών. Αμφισβητούνται εκ των έσω τόσο η Κράτσα όσο και η Υδραίου, έτσι που η επίτευξη της αναγνωρισιμότητας του πολιτευτή να σφυρηλατείται στη φημολογούμενη σχέση, Τρεπεκλή, Πουλημένου, Κλαδά. Με τον πρώτο να βλέπει Περιφέρεια και τον πρ. νομάρχη, τον κεντρικό Δήμο. Επίσημη επιβεβαίωση του τριγώνου δεν υπάρχει κι ακόμα δυσκολότερα θα υπάρξει στο μέλλον εφόσον έτσι θα δυσχεραίνονταν οι ούτως ή άλλως λεπτές εσωτερικές σχέσεις. Πάντως τόσο η Ρόδη όσο και η Μερόπη αισθανόμενες την καυτή ανάσα των τριών, βρίσκονται ολομεμιάς σε ένα ασταθές περιβάλλον, που τους προκαλεί τα ανάλογα συναισθήματα και μια κάποια νευρικότητα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ενσωματώνει γενικώς ευρείες υποψηφιότητες, καθ' όσον σύμφωνα και με την πρόσφατη σχετική απόφαση της Κεντρικής του Επιτροπής, θα δώσει και στις αυτοδιοικητικές εκλογές τη μάχη με πολιτικούς/κομματικούς όρους και επιδιώξεις. Άλλωστε θα πρέπει να συνεκτιμάται πως και οι δυο προεκλογικές καμπάνιες, τοπικές και βουλευτικές, θα τέμνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, κι έτσι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιθυμεί διακαώς ν' αποφύγει οτιδήποτε θολώνει την εικόνα του. Γι' αυτό ακριβώς και μια πρόσφατη προσέγγιση από την πλευρά του Πουλημένου, λένε πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, απερρίφθη μετά πολλών επαίνων.

Για την Περιφέρεια, έχει ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον ο Θ. Γαλιατσάτος και η Ν. Πανδή, που θέτει ξανά τον εαυτό της στη διάθεση του κόμματος, αλλά η Κουμουνδούρου ψάχνει περαιτέρω, δεδομένου ότι οι περιφερειακές εκλογές αποτιμώνται κομματικά και δεν θέλει να ξαναπάθει το πανελλαδικό κάζο του 2019. Στον ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρξει ευρεία δημοσκόπηση για το γκελ που κάνουν τα προβεβλημένα του στελέχη, μαζί και οι πρ. βουλευτές του. Η μέτρηση θα γίνει έως τις γιορτές και η πολιτική αξιολόγηση τον Γενάρη ώστε αμέσως μετά να γίνουν οι τελικές επιλογές και οι ανακοινώσεις.

Το ίδιο αναμένεται και στο δημοτικό επίπεδο, αν και δεν είναι καθόλου βέβαιο πως θα υπάρξουν εκεί χρίσματα, προκειμένου έτσι να διευκολύνονται οι προοδευτικές πάντως, συμμαχίες. Μιχαλάς, Γαβαλάς, Γιώργος Καρύδης και ίσως Μωραΐτης μεταξύ των άλλων θα μετρηθούν για τον κεντρικό Δήμο. Οι τρεις πρώτοι, λέγεται, ότι ως πασοκογενείς έχουν μεγαλύτερη ικανότητα εισπήδησης (σ.σ. αν και όρος δεν είναι κολακευτικός, είναι όμως αρκούντως περιγραφικός).

Καλούδης και Σαρλής γεφύρωσαν τις διαφορές τους από την προηγούμενη αναμέτρηση και ήδη πραγματοποιούν από κοινού περιοδείες ανά τας οδούς και τας ρύμας, αναφερόμενοι στον χώρο του ιστορικού ΠΑΣΟΚ. Ο Γιώργος επικαλούμενος την κινητικότητά του κι ο Χρύσανθος τη σοφία του. Ο Αλ. Αλεξάκης μάλλον δεν θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τη Ρόδη κι έτσι θα μπορούσε να είναι επιλογή του κόμματος για τη Νότια Κέρκυρα. Εκτός και αν οι γενικές εξελίξεις τον δικαιώσουν ως πρωτοπόρο του χώρου, της αναβίωσης μιας πολιτικής λύσης, που να θυμίζει την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου με ολίγη από Κουβέλη. Συνεχίζεται...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.