Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αναζητούν τρόπους για να περιορίσουν την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης στα σχολεία

Θέρμανση
25 Οκτωβρίου 2022 / 09:35

Κλιματιστικά νέας γενιάς, θερμποπομποί, συντηρήσεις και καθαρισμοί καυστήρων υιοθετούνται ως λύσεις από τις σχολικές επιτροπές

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μέτρα για την μείωση της κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης στα διδακτήρια «υιοθετούν» οι σχολικές επιτροπές του νομού Κέρκυρας, ενώ ήδη στα ταμεία τους έχουν αρχίσει να πιστώνονται χρήματα τόσα για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων όσο και έκτακτες επιχορηγήσεις ειδικά για την αγορά πετρελαίου. Ο θόρυβος σχετικά με την ενεργειακή κρίση δεν φαίνεται να έχει αντίκτυπο στα σχολεία της Κέρκυρας, τονίζουν οι Πρόεδροι των Σχολικών Επιτροπών του νομού.

Παρά ταύτα «υιοθετούνται» λύσεις για την εξοικονόμηση του πετρελαίου θέρμανσης. Στη νότια Κέρκυρα για παράδειγμα έχουν τοποθετηθεί σε ορισμένα νηπιαγωγεία κλιματιστικά νέας γενιάς για την θέρμανση των μαθητών, προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα για αγορά πετρελαίου στις μεγάλες σχολικές μονάδες που οι ανάγκες αφορούν σε πολλαπλάσιο μαθητικό δυναμικό.

«Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και δη στα δημοτικά, τα μεγέθη είναι μεγάλα στα σχολεία μας. Σε κάποια νηπιαγωγεία για να μην κάψουμε πετρέλαιο βάλαμε κλιματιστικά, ώστε να μείνουν χρήματα και στα μεγάλα σχολεία να πάρουμε πετρέλαιο. Ζητάμε συνεχώς έκτακτες επιχορηγήσεις. Οι ανάγκες είναι πολλές και τα χρήματα δεν επαρκούν. Δόσεις από το ΥΠΕΣ για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων μπαίνουν καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους. Τα περισσότερα σχολεία έχουν αποθεματικό χρημάτων κι αν χρειαστεί το αξιοποιούν για την αγορά πετρελαίου», τόνισε ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δήμου Νότιας Κέρκυρας Γιώργος Σαγιάς.

Θερμοπομποί

Σε αρκετά σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου Κεντρικής Κέρκυρας αξιοποιείται μια άλλη λύση που εφαρμόζεται στα ολοήμερα τμήματα. Η εξασφάλιση θέρμανσης με θερμοπομπούς αντί πετρελαίου, σε μια προσπάθεια μείωσης της κατανάλωσης, δεδομένου ότι δεν χρησιμοποιούνται για το ολοήμερο, όλες οι σχολικές αίθουσες των διδακτηρίων αλλά ορισμένες μόνο από αυτές. Για τη φετινή σχολική χρονιά έχουν παραγγελθεί περίπου 80.000 – 100.000 τόνοι πετρελαίου για τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά του δήμου Κ. Κέρκυρας, ενώ ήδη στις δεξαμενές των διδακτηρίων υπάρχει απόθεμα από την προηγούμενη χρονιά.

Όπως τόνισε στην «Ε» ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Α’ βαθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Κ. Κέρκυρας Σπύρος Σουρτζίνος, ήδη έχει ξεκινήσει και η διανομή πετρελαίου θέρμανσης στα διδακτήρια, ενώ έχουν δοθεί επιπλέον πιστώσεις από το αρμόδιο Υπουργείο για πετρέλαιο, προκειμένου να καλυφθεί το κόστος της αγοράς του.

Συντηρήσεις καυστήρων

Σε ό,τι αφορά τα γυμνάσια και τα λύκεια του δήμου Κ. Κέρκυρας, η Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πρόκειται να προχωρήσει στην καταγραφή των καυστήρων και παράλληλα να προχωρήσει στη συντήρησή τους.

«Πρόθεση της Επιτροπής είναι η συντήρηση και ο καθαρισμός των καυστήρων», ανέφερε στην «Ε» ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κωνσταντίνος Κωστάλης. Όπως είπε, τα περισσότερα σχολεία έχουν καυστήρα πετρελαίου με εξαίρεση ορισμένα, όπως το υπερσύγχρονο νέο σχολικό κτίριο του 4ου ΓΕΛ Κέρκυρας που έχει αντλία θερμότητας, ενώ στο Ειδικό Γυμνάσιο Λύκειο έχουν τοποθετηθεί κλιματιστικά.

Ανησυχούν

Την ανησυχία τους ωστόσο δεν κρύβουν οι γονείς αναφορικά με το θόρυβο που έχει ξεσπάσει για την ενεργειακή κρίση και κατά πόσο θα έχει επίπτωση στη λειτουργία των σχολείων. «Υπάρχει μεγάλη ανησυχία. Η τιμή του πετρελαίου είναι πιο πάνω από πέρσι. Οι σχολικές επιτροπές θα χρειαστούν χρήματα για να καλύψουν το κόστος.

Απόθεμα στις δεξαμενές των σχολείων υπάρχει από πέρσι, δεν ξέρουμε όμως τι θα γίνει όυαν τελειώσει κι αν θα φτάσουν τα χρήματα των σχολικών επιτροπών», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Κέρκυρας Λ. Τράντος.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ