Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το εργοστάσιο, η καθυστέρηση δημοπράτησης και άλλα δαιμόνια...

ΣΥΡΙΖΑ
21 Οκτωβρίου 2022 / 11:44

ΣΥΡΙΖΑ: «Αλληλοσυγχαίρονται κυβερνητικός βουλευτής και Κράτσα για την δημοπράτηση του εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, αν και καθυστέρησαν τον διαγωνισμό πάνω από 3 χρόνια»

Αλληλοσυγχαίρονται κυβερνητικός βουλευτής και Κράτσα για την δημοπράτηση του εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, αν και καθυστέρησαν  τον διαγωνισμό πάνω από 3 χρόνια, από το καλοκαίρι του 2019 που παρέλαβαν τα τεύχη δημοπράτησης από την απερχόμενη διοίκηση του ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. Κέρκυρας.

Εβδομήντα δύο εκατομμύρια ευρώ (71,6 για την ακρίβεια) ανακοινώθηκαν προσφάτως από το Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Περιφέρειας για το συνολικό κόστος της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) Κέρκυρας, μαζί με τα δικαιώματα προαίρεσης για 18 συνολικά χρόνια λειτουργίας της από ιδιώτη εργολάβο.

Τα 24 εκατ. για την κατασκευή, 11,7 εκατ. για την μετατροπή της Μ.Ε.Α. σε Μονάδα Ανάκτησης Ανακύκλωσης-Μ.Α.Α., 12,4 εκατ. για τα 6 πρώτα χρόνια λειτουργίας, με δυνατότητα παράτασης για επιπλέον 12 χρόνια από τον εργολάβο με 24,8 εκατ. ευρώ επιπλέον.

Με την μεταφορά των απορριμμάτων εκτός του νησιού  με κόστος 170 ευρώ/τόνο και την απαράδεκτη 3χρονη καθυστέρηση από την δημοτική και περιφερειακή αρχή της δημοπράτηση του έργου -  και τουλάχιστον 2 με 3 χρόνια μέχρι την οριστική παράδοση του -  οδηγούμαστε στον παραλογισμό του φαινομένου να στοιχίσει το "μεταβατικό-προσωρινό στάδιο"  περισσότερο από την κατασκευή του εργοστασίου!

Κανείς δεν μας λέει από πού θα βρεθούν τα κονδύλια για την μετατροπή ΜΕΑ σε ΜΑΑ. Από το ΕΣΠΑ 2021-2027 ή από αλλού; Και μέχρι τότε πως θα λειτουργήσει η ανακύκλωση; Με υπόλειμμα 45% για θάψιμο; Mήπως θα στέλνουμε απέναντι και το υπόλειμμα ή θα το πετάμε παράνομα στον κλεισμένο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου όπως όλα τα άλλα;

Κανείς από τους υπεύθυνους δεν λέει τίποτα για την αναγκαία και αναγκαστική με βάση τις οδηγίες της Ε.Ε μείωση του υπολείμματος στα επίπεδα του 10% μέχρι το 2025 και για την ανάγκη καθιέρωσης συστήματος ανακύκλωσης πέντε ρευμάτων, μέσω της Διαλογής στην Πηγή και της οικιακής κομποστοποίησης.

Τίποτα ακόμα με την αποκατάσταση των κυττάρων, τον βιολογικό, τις πράσινες γωνιές και την ανακύκλωση που παραμένει σε χαμηλά μονοψήφια ποσοστά!

Ο ανάδοχος εργολάβος, με αυτούς τους προυπολογισμούς που είδαν το φώς της δημοσιότητας και τις διαδικασίες των προαιρέσεων,  θα αναλάβει την κατασκευή και διαχείριση του εργοστασίου για 14 τουλάχιστον χρόνια (2+6+6) και μαζί προφανώς  με την μελλοντική κατασκευή της ΜΑΑ και τις άλλες προαιρέσεις θα εγκατασταθεί το λιγότερο για 20 χρόνια και βλέπουμε!

Το ίδιο και στην καθημερινή αποκομιδή. Επιλέγουν τις απευθείας αναθέσεις σε ιδιώτες-εργολάβους όταν πλέον έχουν επάρκεια σε προσωπικό και μηχανολογικό εξοπλισμό. Ποτέ ξανά στο παρελθόν δεν υπήρχαν τόσοι πολλοί εργαζόμενοι στην καθαριότητα μετά και την προκήρυξη 3Κ, τόσα απορριμματοφόρα  μα και τόσες αναθέσεις στους ιδιώτες - απευθείας μάλιστα - με συνοπτικές διαδικασίες ημετέρων. Παγκόσμια πρωτιά!

Το μόνο θετικό είναι που συνειδητοποίησαν τον καταστροφικό δρόμο του προηγούμενου ΣΔΙΤ που θα εκτόξευε το κόστος λειτουργίας του εργοστασίου στα ύψη, προσθέτοντας δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη στις πλάτες των δημοτών.
Η εξέλιξη της τωρινής δημοπράτησης – έστω και με την ανεύθυνη 3χρονη καθυστέρηση - ως συνέχεια της επιλογής και του σχεδιασμού της προηγούμενης δημοτικής αρχής επιβεβαιώνει το γεγονός ότι το κόστος λειτουργίας του εργοστασίου με ΣΔΙΤ θα ήταν πολλαπλάσιο του κόστους που προβλέπεται στην τωρινή προκήρυξη.

Η μελέτη του ΣΔΙΤ προέβλεπε κόστος 82 ευρώ ανά τόνο  με αναγκαστικό προυπολογισμό  για ποσότητες 87.500 τόνων με δεσμευτική σύμβαση για 25 χρόνια λειτουργίας. Προέβλεπε ένα ασύμφορο κόστος λειτουργίας που ξεπερνούσε τα 7 εκατ. ευρώ ετησίως ενώ η πρόβλεψη κόστους της μελέτης που παραδόθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή (37,5 ευρώ/τόνο) και αυτή επίσης που προβλέπεται στην τωρινή δημοπράτηση (45 ευρώ/τόνο) είναι κοντά στα 2 εκατ. ευρώ ετησίως, προβλέποντας τις πραγματικές ποσότητες απορριμμάτων που παράγει το νησί.

Ας αφήσουν λοιπόν τις χαρές και τα πανηγύρια και ας σταματήσουν τις αστοχίες και τις καθυστερήσεις. Ας ξεκινήσουν την καμπάνια και τις πρωτοβουλίες  για την απαραίτητη ανακύκλωση στην πηγή, ας αξιοποιήσουν τις χρηματοδοτήσεις που τους παραδώσαμε ως κυβέρνηση για τον σχεδιασμό της ολοκληρωμένης διαχείρισης των αποβλήτων, ας ολοκληρώσουν τα συμβασιοποιημένα έργα που παρέλαβαν από την προηγούμενη δημοτική αρχή για το Τεμπλόνι κι ας σταματήσουν τα χειροκροτήματα.

Όχι άλλος χαμένος χρόνος. Όχι άλλο χαμένο χρήμα…