Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΜέΡΑ25: Τραυματίζει ακόμα περισσότερο την υγεία η Κυβέρνηση

ΜέΡΑ25
19 Οκτωβρίου 2022 / 11:19

Το σχέδιο νόμου για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη και την ιατρική εκπαίδευση που ετοιμάζει το Υπουργείο Υγείας πρέπει να σταματήσει πριν να φτάσει στη Βουλή

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το σχέδιο νόμου για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη και την ιατρική εκπαίδευση που ετοιμάζει το Υπουργείο Υγείας πρέπει να σταματήσει πριν να φτάσει στη Βουλή, επισημαίνει το ΜέΡΑ25:

Από τον Σεπτέμβρη έχει διαρρεύσει στη δημοσιότητα σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για την Υγεία με τίτλο «ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ, ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ».

Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου τραυματίζεται ακόμα βαθύτερα ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΣΥ με σοβαρότατες στρεβλώσεις, που βλάπτουν ασθενείς και γιατρούς. Αντί να προβλέπονται επαρκείς προσλήψεις, αξιοπρεπείς μισθοί και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας για τους νοσοκομειακούς γιατρούς, το εργασιακό πλαίσιο της δουλειάς τους ελαστικοποιείται. Το άρθρο 7 ανοίγει τις δημόσιες κλινικές σε ιδιώτες γιατρούς, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να καταλαμβάνουν με το καθεστώς της μερικής απασχόλησης θέσεις που έχουν αποβεί άγονες.

Παράλληλα, γίνεται αντίστοιχο «άνοιγμα» των δημόσιων γιατρών στον ιδιωτικό τομέα, σε ένα μοντέλο που θυμίζει τα μέχρι σήμερα αποκλειστικά προνόμια των πανεπιστημιακών και στρατιωτικών γιατρών που έχουν τη δυνατότητα εκτός από την απασχόλησή τους στο νοσοκομείο να διατηρούν και ιδιωτικό ιατρείο.

Άραγε αυτό εισάγεται ως κίνητρο παραμονής των ήδη υπηρετούντων ιατρών στο ΕΣΥ και προσέλκυσης νέων; Αυτό είναι το πνεύμα του νομοθέτη; Εάν η απάντηση είναι καταφατική, σημαίνει ότι δημιουργείται συνειδητά δυναμική περαιτέρω απαξίωσης του ΕΣΥ, μετατρέποντάς το σε πεδίο άγρας ασθενών-πελατών. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά και η ανακοίνωση του Μετώπου Νοσοκομειακών Γιατρών, στο νομοσχέδιο δεν προβλέπεται «Καμία αύξηση στους μισθούς των γιατρών ΕΣΥ, τους οποίους προτρέπουν απροκάλυπτα να επιδράμουν στις τσέπες των ασθενών».

Επίσης, οι ιδιώτες γιατροί της γειτονιάς, οι οποίοι λειτουργούν επικουρικά στη δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η οποία καταρρέει λόγω διαχρονικών κυβερνητικών πράξεων και παραλείψεων, υποστηρίζουν -και δικαίως- ότι η νέα αυτή κατεύθυνση θα υπονομεύσει τόσο το ίδιο το ΕΣΥ, όσο και τα μικρά, μεμονωμένα ιδιωτικά ιατρεία, που διατηρούν μία ιδιαίτερη σχέση με τους ασθενείς τους οποίους εξυπηρετούν, αποσυμφορίζοντας τα νοσοκομεία.

Αναφορικά με το τελευταίο, υπενθυμίζουμε ότι το Υπουργείο επί παρούσας ηγεσίας διέκοψε ακόμα και τη δυνατότητα συνταγογράφησης σε ανασφάλιστους συμπολίτες μας στα ιδιωτικά ιατρεία της γειτονιάς, ακόμα και σε ΑμεΑ ανασφάλιστους, στέλνοντας τους στα νοσοκομεία.