Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στο 1,48 – 1,49 ευρώ το λίτρο το πετρέλαιο θέρμανσης στην Κέρκυρα

πετρέλαιο θέρμανσης
17 Οκτωβρίου 2022 / 17:36

Η ανατροπή της τελευταίας στιγμής έδωσε μια ώθηση στις παραγγελίες που μέχρι τώρα ήταν περιορισμένες

ΚΕΡΚΥΡΑ. Κάτω από το ψυχολογικό όριο του 1,5 ευρώ το λίτρο ξεκίνησε δειλά δειλά από σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στην Κέρκυρα με την τιμή τελικά να διαμορφώνεται στο 1,48 – 1,49 ευρώ το λίτρο.

Η αλλαγή πλεύσης των εταιρειών εμπορίας που αναπροσάρμοσαν τους τιμοκαταλόγους τους λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η επίσημη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης (στις 14/10), μετά τις εκπτώσεις που έκαναν τα διυλιστήρια, είχε ως αποτέλεσμα να κινηθούν οι τιμές προς τα κάτω.

Αρχικές εκτιμήσεις

Στην Κέρκυρα οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για διαμόρφωση της τιμής άνω του 1,60 ευρώ το λίτρο. Ωστόσο, παρά την τελική του διαμόρφωση στο 1,48 – 1,49 ευρώ το λίτρο, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι αυξημένη σε σχέση με τα μεγάλα αστικά κέντρα (διατίθεται προς 1,38 ευρώ το λίτρο), λόγω των εξόδων μεταφοράς, όπως εξήγησε στην «Ε» ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πρατηριούχων Κέρκυρας Αντώνης Σάκκος.

Η ανατροπή πάντως της τελευταίας στιγμής δεν άφησε ασυγκίνητους τους καταναλωτές που σπεύδουν πλέον να προμηθευτούν πετρέλαιο για να εξασφαλίσουν έναν ζεστό χειμώνα.

Ενώ δηλαδή προ ημερών το ενδιαφέρον ήταν περιορισμένο, οι παραγγελίες έχουν πάρει πια μπρος. «Η εικόνα άλλαξε στο άκουσμα των χαμηλότερων τιμών μετά τις εκπτώσεις στις οποίες προχώρησαν τα διυλιστήρια. Οι παραγγελίες πηγαίνουν πλέον πολύ καλύτερα και υπάρχει μια σχετική κινητικότητα σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα», εξηγεί ο κ. Σάκκος.

Φειδωλά γεμίσματα

Ωστόσο και πάλι τα γεμίσματα είναι φειδωλά. Οι καταναλωτές εμφανίζονται συγκρατημένοι. Οι παραγγελίες δεν ξεπερνούν τα 300 λίτρα και οι περισσότεροι δεν διαθέτουν παραπάνω από 600 ευρώ για να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης. «Τα 500 λίτρα αντιστοιχούν σε 750 ευρώ. Παλιότερα με αυτά τα χρήματα γέμιζες την δεξαμενή. Τώρα αυτό δεν συμβαίνει», σχολίασε ο ίδιος.

Όπως είπε, οι παραγγελίες προέρχονται κυρίως από ιδιώτες που έχουν αυτόνομες κατοικίες, ενώ είναι λίγες οι πολυκατοικίες που προμηθεύονται 1.000 λίτρα πετρέλαιο θέρμανσης για να βγάλουν το χειμώνα.

Ο ανεφοδιασμός των πρατηρίων του νησιού με πετρέλαιο θέρμανσης είναι σε εξέλιξη και εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ομαλοποιηθεί.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ