Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΔΑΣ-ΟΤΑ: Όχι σε παιδικούς σταθμούς - «πάρκινγκ» παιδιών

Παιδικός σταθμός
13 Οκτωβρίου 2022 / 11:05

Στάση εργασίας των εργαζομένων σε παιδικούς σταθμούς σήμερα Πέμπτη από 11:30 μέχρι τη λήξη του ωραρίου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ουσιαστική αναβάθμιση των παιδικών-βρεφικών σταθμών ζητά η ΔΑΣ ΟΤΑ, αναφορικά με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για επέκταση του ωραρίου.

Στην ανακοίνωσή της τονίζει: 

Υλοποιώντας τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού τον περασμένο Ιούνιο, η Κυβέρνηση προχωρά τους σχεδιασμούς της για τη διεύρυνση και επέκταση του ωραρίου των παιδικών σταθμών. 

Μοναδικός στόχος: «Να αντιστοιχηθούν οι ώρες λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών με το εργασιακό ωράριο των γονιών»,
όπως έχει δηλώσει ευθαρσώς ο ίδιος ο πρωθυπουργός, οι ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, των νέων ζευγαριών και των εργαζομένων,
 αλλά κυρίως η ανάγκη κάθε παιδιού να μεγαλώσει σε στέρεες συνθήκες ψυχοσωματικής ασφάλειας, μπαίνουν στο περιθώριο. 
 

Κυβέρνηση και η πλειοψηφία των δημάρχων, που συμφωνούν με το μέτρο, έρχονται να προσθέσουν και το «διευρυμένο» ωράριο, στην πραγματικότητα όμως είναι και αυτό ενταγμένο στην αντιλαϊκή επίθεση, σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, στην κλιμάκωση της εμπορευματοποίηση κοινωνικών υποδομών και υπηρεσιών, αντιμετωπίζοντας ευρύτερα τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας και των παιδιών της, ως «κόστος», στις παραπέρα ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, στον εργάσιμο χρόνο, στο ξεχειλωμένο ωράριο .

Όταν απλόχερα χρηματοδοτήθηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης 120 μεγάλες επιχειρήσεις για τη δημιουργία «χώρων φύλαξης» βρεφών στις εγκαταστάσεις τους, ενώ πιλοτικά από το Μάρτιο έχει ξεκινήσει και το πρόγραμμα ΕΣΠΑ «νταντάδες της γειτονιάς» σε μια σειρά δήμων, μπαίνει και το ερώτημα, γιατί τα εκατομμύρια δεν δίνονται για να στηριχτούν και να διευρυνθούν με σύγχρονους όρους οι δημόσιες δομές για το παιδί;

Ποια σύγχρονη ανάγκη υπηρετεί όταν η παιδαγωγική να δίνει σταθερά την θέση της στα παιδοφυλακτίρια της επιχειρηματικής δράσης;

Η πείρα που υπάρχει ήδη στους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς από την διεύρυνση ωραρίου των δημοτικών σχολείων, επιβεβαιώνει πως όχι μόνο δεν φέρνει αναβάθμιση της εκπαιδευτής λειτουργίας αλλά ακριβώς το αντίθετο.

Στο «σύγχρονο κόσμο» των αστικών κυβερνήσεων της πλειοψηφίας των δημάρχων και της ΕΕ θέση έχουν μόνο οι ανάγκες κερδοφορίας και ανταγωνισμού των επιχειρήσεων ενώ οι σύγχρονες ανάγκες του παιδιού και της οικογένειας δεν χωράνε. Αυτές τις ζωτικές ανάγκες εμείς ΜΟΝΟ εργαζόμενοι, γονείς, μπορούμε και πρέπει να τις βγάλουμε στο προσκήνιο της ζωής και της κοινωνίας με την συλλογική οργάνωση και πάλη, να σώσουμε τα παιδιά μας.