Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Λ. Αυγενάκης: ΕΠΟ και ΕΠΣ έβαλαν ταφόπλακα στο ποδόσφαιρο  

ΕΠΟ
06 Οκτωβρίου 2022 / 16:07
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

ΑΘΗΝΑ. Απόλυτα υπεύθυνους για τη σημερινή κατάσταση που οδήγησε σε αδιέξοδο το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο θεωρεί ΕΠΟ και προέδρους ΕΠΣ ο Λ. Αυγενάκης, απαντώντας στην εφημερίδα «Πελοπόννησος», μετά από σχετικό ερώτημα

ΑΘΗΝΑ. Απόλυτα υπεύθυνους για τη σημερινή κατάσταση που οδήγησε σε αδιέξοδο το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο θεωρεί ΕΠΟ και προέδρους ΕΠΣ ο Λ. Αυγενάκης, απαντώντας στην εφημερίδα «Πελοπόννησος», μετά από σχετικό ερώτημα.

Ανέφερε αρχικά ότι το Μητρώο προβλέφθηκε με το άρθρο 24 του ν. 4373/2016 (νόμος Κοντονή), και αποτελεί προέκταση της χορήγησης Ειδικής αθλητικής Αναγνώρισης, που προβλέφθηκε στον ν. 2725/1999 (νόμος Φούρα), ενώ με το άρθρο 142 του ν. 4714/2020 θεσπίστηκε το Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων απλοποιώντας τη διαδικασία με στόχο τη νομιμότητα, την τάξη και τη διαφάνεια στο αθλητικό οικοδόμημα και η παροχή καθολικής πρόσβασης σε όλους».

Στη συνέχεια  μίλησε για τα οφέλη του Μητρώου για την κοινωνία και τα σωματεία, με την καταγραφή ουσιαστικά ανά άθλημα, πόσα είναι ενεργά, αν δηλαδή έχουν αποκτήσει αθλητική οντότητα, αν απασχολούν προπονητή, αν έχουν Δ.Σ., αν, δηλαδή, λειτουργούν όπως πρέπει.

Τόνισε ότι… «τα νόμιμα αθλητικά σωματεία ψηφίζουν στις Γ.Σ. των Ενώσεων/ Ομοσπονδιών τους, συμμετέχουν στις αγωνιστικές δραστηριότητες, παίρνουν τις παροχές της Πολιτείας και  χρησιμοποιούν τις δημόσιες αθλητικές εγκαταστάσεις .

Ανάφερε   για το ποδόσφαιρο πως «... η ΕΠΟ, με οδηγό που εξέδωσε το 2016 προς τα ερασιτεχνικά σωματεία, αναφέρει τις προϋποθέσεις που απαιτούνται, για να αποκτήσουν την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση, για να τα βοηθήσει να συμμορφωθούν με τον αθλητικό νόμο (2725/1999). Μέσα δε στο 2022 δόθηκαν τρεις παρατάσεις στην καταληκτική ημερομηνία εγγραφής των σωματείων στο Μητρώο».

Για την τετραμερή σύσκεψη της 2/9 και σε όσα ακολούθησαν είπε: «Έγινε στο Υφυπουργείο Αθλητισμού, με Υφυπουργό και στελέχη Υφυπουργείου Αθλητισμού, FIFA, UEFA  και ΕΠΟ (Τ.Μπαλτάκο, Ι. Φιλιππούση) με κύριο αντικείμενο το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων σε διήρκησε 6 ώρες, η ΕΠΟ: α) αποδέχτηκε την απόλυτη υποχρέωση της ύπαρξης Ειδικής Αθλητικής Αναγνώρισης. β) δεσμεύθηκε, έπειτα από ρητή σύσταση των FIFA-UEFA, σε νέα συνάντηση στις 07/09/2022 με επικαιροποιημένη  λίστα με τα ενεργά σωματεία ανά ΕΠΣ, ώστε να συνεχιστεί ο διάλογος. Η ΕΠΟ ανέβαλε τη συνάντηση και ουδέποτε προσήλθε στο τραπέζι του διαλόγου. Δεν τήρησε τη δέσμευσή της».

Μίλησε  για ανακολουθία της ΕΠΟ, τονίζοντας ότι … «στις 28-07-2022 ζητούσε να δοθεί μια σύντομη παράταση, ώστε βάσει και νέων προϋποθέσεων, επιβοηθητικών για τα Σωματεία, για να καταστεί δυνατή η διεξαγωγή των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων, προς όφελος των πάντων και ιδιαίτερα των δεκάδων χιλιάδων ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών και των τοπικών κοινωνιών. Μετά την 4μερή σύσκεψη, δήλωσε "είπαμε στον κ. Αυγενάκη ότι θα πιέσουμε για να αποκτήσουν Ειδική Αθλητική Αναγνώριση όλα τα σωματεία", ενώ στη Γ.Σ. στις 30/09/2022, "βρισκόμαστε σήμερα εδώ επειδή υπάρχουν απολιθώματα της δεκαετίας του ’50 ... Ούτε ειδική αθλητική αναγνώριση θα έπρεπε να υπάρχει, ούτε η Περιφέρεια να δίνει άδεια και να παρεμβαίνει η Αστυνομία ώστε να μην τους αφήνει να παίξουν ποδόσφαιρο".  Οι πράξεις αυτές αποδεικνύουν την έλλειψη αξιοπιστίας από την πλευρά της Ομοσπονδίας και πολλών ΕΠΣ και δεν δείχνουν κανένα πνεύμα συνεργασίας στον κοινό στόχο της εφαρμογής συνθηκών διαφάνειας.

Επίσης επισήμανε ότι με την τελευταία τροπολογία του Υφυπουργείου, «...δίνουμε τη δυνατότητα σε ερασιτεχνικά σωματεία που έχουν υποβάλλει αίτηση για εγγραφή στο Μητρώο, χωρίς ακόμα να έχει εγκριθεί και εφόσον κατέχουν την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση, να χρησιμοποιούν δημόσιες αθλητικές εγκαταστάσεις και να συμμετέχουν στις αγωνιστικές διοργανώσεις, διευκολύνουμε έτσι 326 επιπλέον σωματεία, ώστε να τακτοποιηθούν».

Αναφερόμενος σε αριθμούς, είπε… «από τα 2.585 ενεργά σωματεία που δηλώνουν οι 54 ΕΠΣ, τα 2.260 αθλητικά σωματεία, έχουν συνταχθεί με τις επιταγές του νόμου, έχουν προσέλθει στο Μητρώο».

Για την απόφαση της ΕΠΟ για αναστολή, ο κ. Αυγενάκης λέει… «η πλειοψηφία των Ενώσεων ψήφισε υπέρ της αναστολής των πρωταθλημάτων, αποφασίζοντας να βάλουν ταφόπλακα στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο... τάχθηκαν κατά του αθλητικού νόμου. Στράφηκαν κατά των ίδιων τους των Σωματείων, αφού η συντριπτική πλειονότητα (87,5%) έχει ήδη έχει κινηθεί υπέρ της νομιμότητας, επιλέγοντας να αγωνίζεται με συνθήκες τάξης και διαφάνειας». Μίλησε δε για οφέλη από το νόμο, αφού… «έλαβαν από την Πολιτεία το ποσό των 2.500 ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τα Χριστούγεννα του 2021, τουλάχιστον το ποσό των 1.600 ευρώ από την φορολόγηση των κερδών των παικτών του στοιχήματος, από την οποία θα πάρουν και το Γενάρη του 2023, ένα ποσό».

Όλα αυτά που ανέφερε ο Λ. Αυγενάκης είναι γεγονότα που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, η εκτίμησή μας είναι πως έκανε τεράστιο φάουλ η ΕΠΟ που δεν συνέχισε το διάλογο και δεν πήγε στο ραντεβού της 7/9/2022.

ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια