Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ολοκληρώθηκε η «Εβδομάδα Ιερής Μουσικής»

Εβδομάδα Ιερής Μουσικής
05 Οκτωβρίου 2022 / 13:28

Διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Έργου «Χορωδιακή Εκπαίδευση: Πράξη & Έρευνα» του Ιονίου Πανεπιστημίου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με δύο ακόμη υψηλού επιπέδου συναυλίες ολοκληρώθηκε επιτυχώς η Εβδομάδα Ιερής Μουσικής Ανατολής & Δύσης «Sacré» που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Έργου «Χορωδιακή Εκπαίδευση: Πράξη & Έρευνα» του Ιονίου Πανεπιστημίου. Κοινό χαρακτηριστικό και των δύο αυτών συναυλιών, το ότι αντιπροσώπευαν πλήρως τον γενικότερο χαρακτήρα της Εβδομάδας Ιερής Μουσικής, συνδέοντας ή διατρέχοντας τη θρησκευτική μουσική πολλών διαφορετικών λαών και θρησκειών.



Miserere

Η πρώτη εκ των εν λόγω συναυλιών πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 2 Οκτωβρίου, στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο, με το Miserere του Gregorio Allegri, στη σύγχρονη εκδοχή/διασκευή του Δρ. Vladimir Ivanoff (η συγκεκριμένη εκδοχή είχε παρουσιαστεί -για πρώτη φορά στην Ελλάδα- στον ίδιο χώρο, το 2018).
Η συναυλία αυτή ήταν παράλληλα ενταγμένη και στο πλαίσιο του δεύτερου κύκλου εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 30 χρόνων από την ίδρυση του Τμήματος Μουσικών Σπουδών (Τ.Μ.Σ.) του Ιονίου Πανεπιστημίου. Ως εκ τούτου, οι απόφοιτοι του τελευταίου είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο, όπως τόνισε και η Πρόεδρος του Τμήματος, Καθηγήτρια Αναστασία Σιώψη, στον πρόλογό της.
Υπό τη διεύθυνση της Ομότιμης Καθηγήτριας του Τμήματος, Μιράντας Καλδή, στη συναυλία συμμετείχε Φωνητικό Σύνολο αποφοίτων του Τ.Μ.Σ. και κουαρτέτο soloists με τις επίσης απόφοιτες του Τ.Μ.Σ. Ήρα Ζέρβα (σοπράνο Ι) και Σοφία Κετεντζιάν (σοπράνο ΙΙ, αντικαθιστώντας την Μαρίνα Θεοδωροπούλου), μαζί με τους Will Prior (κόντρα τενόρος) και Benjamin Watkins (μπάσος). Soloists ήταν οι Ηρακλής Παναγόπουλος, Γιώργος Δημητρίου (βυζαντινοί ψάλτες) και Abdalhade Deb (Σύριος ψάλτης & ούτι). Τους πλαισίωσαν οι Hugo Siegmeth (σαξόφωνο & κλαρινέτο) και Ευστράτιος Ψαραδέλλης (πολίτικη λύρα).

Sarband & El-Hage

Η καταληκτική συναυλία της Εβδομάδας Ιερής Μουσικής, υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο «Τρία Φεγγάρια – Ένας Θεός», έλαβε χώρα στα παλαιά Ανάκτορα των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου, την Τρίτη 4 Οκτωβρίου, με το σύνολο θρησκευτικής μουσικής «Sarband» να συνοδεύει την ασθενή φωνή της Λιβανέζας ερμηνεύτριας Fadia Tonb El-Hage. Μέσα στο πνεύμα που περιγράφει και ο τίτλος της, το ρεπερτόριο που παρουσιάστηκε στην εν λόγω συναυλία περιλάμβανε από παραδοσιακά σεφαραδίτικα (ισπανο-εβραϊκά) και μαρωνίτικα τραγούδια έως ύμνους από τον Μεγάλο Κανόνα του Αγίου Ιωάννη του Δαμασκηνού, και από surahs του Κορανίου έως αποσπάσματα αραμαϊκής Χριστουγεννιάτικης Λειτουργίας των πρωτοχριστιανικών χρόνων.
Το σύνολο «Sarband» αποτελείτο από τους Vladimir Ivanoff (κρουστά & καλλιτεχνική διεύθυνση), Abdalhade Deb (ούτι & φωνητικά), Mohamad Fityan (νέι & φωνητικά), Salah Eddin Maraqa (κανονάκι) και Ευστράτιο Ψαραδέλλη (πολίτικη λύρα).
Εν κατακλείδι, η γενική εντύπωση και από τις τέσσερις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις της Εβδομάδας Ιερής Μουσικής υπήρξε κάτι παραπάνω από θετική, τόσο από πλευράς ερμηνειών, όσο και από πλευράς ρεπερτορίου. Εξίσου σημαντικό ήταν και το σεμινάριο της 29ης Σεπτεμβρίου με τα μέλη των φωνητικών συνόλων «Gesualdo Six» και «RenEssence».  Σίγουρα, για όλα αυτά αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στη «ψυχή» της όλης διοργάνωσης, Μιράντα Καλδή.
Σεμινάρια Μονωδίας

Πέραν, όμως, από την Εβδομάδα Ιερής Μουσικής ο ευρύτερος τομέας της φωνητικής μουσικής είχε την τιμητική του τις ημέρες αυτές στο Τ.Μ.Σ., με τη διεξαγωγή άλλων δύο σχετικών σεμιναρίων/masterclasses στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus, απευθυνόμενων πρωτίστως στους φοιτητές του Τομέα Μονωδίας, της Κατεύθυνσης Εκτέλεσης του Τμήματος.
Το πρώτο εξ αυτών έλαβε χώρα το διάστημα 26 – 29 Σεπτεμβρίου και περιλάμβανε τρεις διαλέξεις της Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου «Lucio Campiani» της Μάντοβα, Kumusc Imanalieva. Τα θέματα των διαλέξεων ήταν η εισαγωγή στο μετρικό σύστημα της ιταλικής γλώσσας, η εισαγωγή στο ρωσικό αλφάβητο και σε στοιχειώδεις έννοιες της ρωσικής ποιητικής μετρικής, καθώς και τεχνικά ζητήματα επί συγκεκριμένων οπερατικών έργων των Giuseppe Verdi, Gaetano Donizetti και Pyotr Ilyich Tchaikovsky.

Το δεύτερο σεμινάριο διεξάγεται από 3 έως και 7 Οκτωβρίου, με θέμα «Συνύπαρξη κειμένου και μουσικής σε φωνητικά έργα» και διδάσκουσα την Monika Fedyk-Klimaszewska, Καθηγήτρια στην Ακαδημία Μουσικής «Stanisław Moniuszko» του Γκντάνσκ της Πολωνίας.

ΜΑΚΗΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ