Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Με ολυμπιακή λάμψη η εκδήλωση βράβευσης στη Βόρεια Κέρκυρα για το «χρυσό» ζευγάρι της κωπηλασίας

Στέφανος Ντούσκος
03 Οκτωβρίου 2022 / 16:41

Η εκδήλωση απονομής βραβείων στον Στέφανο Ντούσκο και τη Ευαγγελία Αναστασιάδου, διοργανώθηκε στην πλατεία Δημαρχείου στην Αχαράβη το Σάββατο 1η Οκτωβρίου 2022

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αθλητές - πρότυπα χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας του χρυσό ζευγάρι Στέφανου Ντούσκου - Ευαγγελίας Αναστασιάδου στη συγκινητική τελετή βράβευσης του Ολυμπιονίκη και της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας. 

Η εκδήλωση απονομής βραβείων διοργανώθηκε στην πλατεία Δημαρχείου στην Αχαράβη το Σάββατο 1η Οκτωβρίου 2022. Συγκινητικές οι στιγμές στις βραβεύσεις των νεαρών Ολυμπιονικών. Υπερηφάνεια, θαυμασμός και θερμό χειροκρότημα σε κάθε βράβευση.

Ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας, σύσσωμη η Δημοτική Αρχή και δη ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Παπαδάτος, οι Αντιδήμαρχοι Χαρίτων Κουτσούρης, Θεόδωρος Μαυρωνάς, Κόκκαλη Σπυρίδούλα,  Σκέμπρης Θεοφάνης , Μουζακίτης Νικόλαος, ο εντεταλμένος σύμβουλος Ιωάννης Καλούδης, οι επικεφαλείς δημοτικών παρατάξεων στο ΔΣ κ.κ Βάρελης Σπυρίδων , Ρούσσινος Κων/νος, ο πρώην Βουλευτής Κέρκυρας Παυλίδης Κων/νος , πρόεδροι κοινοτήτων και συλλογικοτήτων, πολίτες,  τους υποδέχθηκαν  στο χώρο της εκδήλωσης, την οποία τίμησε με την παρουσία της και η Ολυμπιονίκης Μαρία Γεωργάτου.
 
Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης τόνισε μεταξύ άλλων:
 
«Απόψε ζούμε μοναδικές στιγμές… στιγμές με Ολυμπιακή λάμψη… Και είναι  μεγάλη η τιμή μας να έχουμε κοντά μας αθλητές πρότυπα, με μοναδικό ήθος, αξίες και σεμνότητα.

Στέφανος Ντούσκος και Ευαγγελία Αναστασιάδου  το «χρυσό» ζευγάρι της κωπηλασίας.

Στέφανος Ντούσκος χρυσός Ολυμπιονίκης κωπηλασίας στο ΤΟΚΥΟ, γεννημένος στην Κέρκυρα, όπου πέρασε και τα πρώτα χρόνια της ζωής του,  από Γιαννιώτη πατέρα και μητέρα Κερκυραία με καταγωγή από την Κασσιώπη . Εκεί ζουν οι παππούδες του , τους οποίους επισκέπτεται με κάθε ευκαιρία , απολαμβάνοντας τη θάλασσα με τον παππού του Στέφανο στο καΐκι που εκείνος ονόμασε «Στεφανάκη» για χάρη του.
Ευαγγελία Αναστασιάδου χρυσή παγκόσμια πρωταθλήτρια κωπηλασίας. Κι αν ο Στέφανος είναι παιδί της Παμβώτιδας, η Ευαγγελία είναι  παιδί μιας άλλης λίμνης …της Καστοριάς .

Μια  θέση στο πάνθεον των Ελλήνων αθλητών αλλά και των κορυφαίων αθλητών στην ιστορία των ολυμπιακών αγώνων κατέχουν και οι  ολυμπιονίκες μας Μαρία Γεωργάτου που μας έκανε υπερήφανους –σαν χθες- στις 30 Σεπτέμβρη 2000 , αφού ήταν η αθλήτρια που έφερνε στην Κέρκυρα το πρώτο Ολυμπιακό μετάλλιο, με τις συναθλήτριες της Χαρά Καρυάμη, Ειρήνη Αϊνδηλή, Άννα Πολλάτου, Εύα Χριστοδούλου και Κλέλια Πανταζή, στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας και συνεχίζει ως και σήμερα να μας κάνει περήφανους με το ήθος, την προσωπικότητα, τις συμπεριφορές της και τον περιεκτικό και πάντα ξεχωριστό λόγο της. Και Σπύρος Γιαννιώτης Ολυμπιονίκης στο αγώνισμα των 10 χλμ   ανοικτής θαλάσσης στο ΡΙΟ. Αθλητικές υποχρεώσεις τον κράτησαν μακριά μας σήμερα-είναι εκτός Κέρκυρας- ωστόσο ξέρουμε πως η σκέψη του είναι κοντά μας

Ως Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας σας καλωσορίζω και σας συγχαίρω για τις στιγμές εθνικής υπερηφάνειας που μας χαρίσατε. Στέφανε, προσωπικά εντυπωσιάστηκα  από την  ταπεινότητά σου στους πανηγυρισμούς. Μια σφιγμένη γροθιά και πολλά χαμόγελα. Βίωσες τη μεγαλύτερη χαρά και τιμή ενός αθλητή. Ούτε έπαρση, ούτε υπερφίαλες δηλώσεις. Τα λόγια σου απλά, ειλικρινά, ανθρώπινα. Μίλησες με αυθορμητισμό για τις μεγάλες σου επιτυχίες, χωρίς να «στρογγυλεύεις» τις… αιχμηρές γωνίες για να γίνεις αρεστός. Με ταπεινότητα και σεβασμό απέναντι στους αντιπάλους αλλά και στους ανθρώπους που σε στήριξαν σε αυτή τη δύσκολη πορεία.

Ο Στέφανος  λοιπόν  κωπηλάτης του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων και φοιτητής Ιατρικής, ξημερώματα της Παρασκευής 30 Ιουλίου 2021 χάρισε στη χώρα μας το πρώτο μετάλλιο και μάλιστα χρυσό στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο με την κατάκτηση της πρώτης θέσης στο μονό σκιφ ανδρών.
 Δεν του χαρίστηκε τίποτα. Για να φτάσει στην κορυφή έκανε πολλές θυσίες έχοντας πάντα στο πλευρό του την στήριξη της οικογένειάς του πατέρα του Βασίλη , της μητέρας του Μαρίας , των αδελφών του Άρτεμη και Άγγελο, του παππού του Στέφανου , της γιαγιάς του Μαγδαληνής, του προπονητή του Τζιάνι Ποστιλιόνε αλλά και της συντρόφου του Ευαγγελίας Αναστασιάδου που με λίγα λόγια περιέγραψε…

«Η επιτυχία του δεν είναι θαύμα, ούτε ευκαιρία, ούτε τύχη. Είναι σκληρή δουλειά, θέληση και κουράγιο. Είναι αυτή τη θέληση που όσες φορές κι αν πέσεις… θα σηκωθείς, γιατί ξέρεις πως μια μέρα θα τα καταφέρεις και ήρθε η μέρα. Είσαι στην κορυφή του κόσμου και παραμένεις ο ίδιος άνθρωπος». Τα ίδια όμως αφορούν και την ίδια.

Με το κουπί αγωνίστηκε ο Στέφανος αλλά κουπί τράβηξε για να φτάσει ως εδώ, για να μας κάνει περήφανους και ν  ακουστεί για πρώτη φορά στο Τόκυο ο Εθνικός μας Ύμνος.…
 
Από τον Σεπτέμβριο του 2011 από το κωπηλατήριο στα Γιάννενα  μέχρι τον Ιούλιο του 2021 στο πρώτο σκαλί του βάθρου  είναι δέκα χρόνια αθλητικής ζωής που δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα παρόλο που ήταν στρωμένη ή με δάφνες.
 Δέκα χρόνια, ματωμένα χέρια, στερήσεις, απογοητεύσεις αλλά και επιμονή, υπομονή και θέληση. Κι όταν λέμε δύσκολη πορεία, εννοούμε πραγματικά δύσκολη. Σε ένα άθλημα μη προβεβλημένο, μη εμπορικό και… μισοξεχασμένο από την πολιτεία, την τηλεόραση και τους αθλητικούς φορείς.

Η  Ευαγγελία Αναστασιάδου γεννήθηκε στην Καστοριά .
Ο δυναμικός της χαρακτήρας την οδήγησε φέτος στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κάτω των 23 ετών της Ιταλίας. Μεγάλωσε στην Καστοριά και ξεκίνησε τον αθλητισμό από μικρή ηλικία, ακολουθώντας τα βήματα της αδερφής της που ήταν κι εκείνη κωπηλάτρια. …
Βασική αρχή της : «Προσπάθεια για εμένα είναι η πλήρης αφοσίωση στο όνειρο. Όσους μεγαλύτερους στόχους έχεις τόσο μεγαλύτερη προσπάθεια καταβάλεις.»
Τα τελευταία δύο χρόνια είναι διαδοχικά χρυσή στην Ευρώπη, πέρσι κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα και φέτος, το χρυσό».
 
Φίλες και φίλοι,
Η κολύμβηση στην Ελλάδα βγάζει και πάλι τα τελευταία χρόνια σπουδαίους αθλητές, γεγονός που αποτελεί υγιές πρότυπο και παράδειγμα για τα νεότερα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και τον πρωταθλητισμό.
Αυτά τα παιδιά είναι η καλύτερη διαφήμιση για την κολύμβηση της χώρας η οποία όμως δεν έχει την αίγλη που θα έπρεπε να είχε και δεν έχει και την προβολή που αξίζει... Η ελληνική κολύμβηση θέλει restart /επανεκκίνηση.
Και όχι μόνο. Θέλει η πολιτεία να είναι κοντά στις ανάγκες. Να διορθώνει λάθη, όπως στο θέμα της επαγγελματικής αποκατάστασης των Ολυμπιονικών που μένουν μετέωροι, καθώς σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (άρθρο 41 Ν. 4278/2014) στους αθλητές που κατέλαβαν τις τρεις πρώτες θέσεις σε Ολυμπιακούς αγώνες απονέμεται η ιδιότητα του έφεδρου εν ενεργεία Αξιωματικού μετά το πέρας της ενεργού αθλητικής τους δραστηριότητας.
 
Φίλες και φίλοι,
 
Ξεκινήσαμε με τη βούληση της Δημοτικής Αρχής Βόρειας Κέρκυρας να αποκτήσει ο Δήμος έργα υποδομής για όλα τα αθλήματα.
 
Την αφετηρία μιας νέας πραγματικότητας δίνει η κατασκευή του Κέντρου Εκπαίδευσης Πολιτισμού Αθλητισμού και Ανάπτυξης (ΚΕΠΑΚΑ) «ΝΤΙΝΟΣ ΘΕΟΤΟΚΗΣ – ΜΑΡΙΑ ΓΕΩΡΓΑΤΟΥ».Η προσπάθεια συνεχίζεται με πρεσβευτές το χρυσό ζευγάρι της κωπηλασίας  Στέφανο Ντούσκο ,Ευαγγελία Αναστασιάδου και την Ολυμπιονίκη  Μαρία Γεωργάτου για να καταστεί ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας,  Δήμος Αθλητισμού –πολιτισμού, και  ο αυτόνομος Πολιτιστικός –Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου να ονομαστεί «Γεωργάτου Μαρία-Ντούσκος Στέφανος».
Δίνονται   έτσι οι  ευκαιρίες  που άδικα στερούνταν τόσα χρόνια οι συμπολίτες μας, η κοινωνία μας και τα παιδιά μας. Παράλληλα, για το άθλημα της κωπηλασίας γίνεται διερεύνηση  για εξεύρεση κωπηλατικού χώρου, προπονητηρίου στο όνομα «ΝΤΟΥΣΚΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ».
 
Η αθλητική γιορτή  -που πλαισιώθηκε με  τη δημοτική φιλαρμονική   Θιναλίων-  έκλεισε με την απονομή ειδικών πλακετών, αναμνηστικών δώρων ενώ με στεφάνι ελιάς στεφανώθηκαν οι τιμώμενοι αθλητές.