Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ραντεβού διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο δίνουν οι κάτοικοι για το Άλσος

Άλσος Γαρίτσας
03 Οκτωβρίου 2022 / 15:56

Απόλυτα λανθασμένοι οι βασικοί στόχοι της μελέτης, υποστηρίζει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άλσους Γαρίτσας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Κάλεσμα διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κ. Κέρκυρας την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου στις 6 μ.μ., όπου θα γίνει ενημέρωση και συζήτηση για το έργο της ανάπλασης του Άλσους Γαρίτσας – Ανεμομύλου απευθύνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άλσους Γαρίτσας.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν το πρωί της Δευτέρας στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αλ. Βέργης, ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συλλόγου και αρχιτέκτονας-πολεοδόμος Φώντας Βλάχος, ο εκπρόσωπος του ΕΚΚ Δ. Γαβριηλίδης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας Βέρα Κορωνάκη και η Τζένη Σκέμπρη του παραρτήματος Ο.Γ.Ε. Κέρκυρας , παρουσία του Β. Καββαδία από το ΜέΡα 25 και της Μ. Δρυ από την παράταξη «Κέρκυρα 180», εξέφρασαν για ακόμη μια φορά την αντίθεσή τους στην αποψίλωση των δέντρων και στην τσιμεντοποίηση του χώρου καταθέτοντας την πρότασή τους για το Άλσος.

«Η μεγάλη πλειοψηφία των Κερκυραίων θέλει την ανάπλαση και το γήπεδο skate σε ένα χώρο όμως που δε θα χρειαστεί να αφαιρέσουμε πράσινο και να καταστρέψουμε το περιβάλλον και τις ζωές των κατοίκων. Η πρόταση που κάνουμε είναι να φυτευτούν όλα τα δένδρα και οι θάμνοι που προβλέπει η μελέτη. Να αφαιρεθούν μόνο τα δένδρα που είναι ξερά και επικίνδυνα και αυτό να γίνει με συνεργασία των επιστημόνων του δήμου σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα του Συλλόγου μας, ώστε να απομακρυνθούν μόνο τα ξερά δένδρα», τόνισε ο κ. Βέργης.

Κατά περίπτωση

Όπως επισήμανε, στη διαχειριστική μελέτη αναφέρεται ότι για το κόψιμο των δένδρων θα ληφθεί υπόψιν ποια είναι ξερά και άρρωστα αλλά και ποια εμποδίζουν τον σχεδιασμό που έκανε η δημοτική αρχή. Ο αριθμός πάντως αυτών που θα εκριζωθούν ποικίλει κατά περίπτωση, αφού όπως είπε, άλλα περιλαμβάνονται στην μελέτη, άλλα στον προϋπολογισμό και άλλα, πολύ λιγότερα, υπόσχεται η δημοτική αρχή ότι θα κοπούν.

«Στο σύνολο λένε ότι θα κοπούν 101 δένδρα, αν όμως μετρήσουμε τα δένδρα στα παρτέρια που θα αφαιρεθούν, θα μετρήσουμε 135. Στον π/υ ωστόσο του έργου αναφέρονται ότι θα εκριζωθούν 191. Επίσης λένε ότι θα κοπούν 90 φοίνικες στο Άλσος, εμείς μετρήσαμε και βρήκαμε ότι είναι μόνο 19. Αυτό είναι ένα βασικό στοιχείο που δείχνει με πόση προχειρότητα έγινε αυτή η μελέτη», ανέφερε ο κ. Βέργης.

Λανθασμένη η μελέτη

Ιδιαίτερα αιχμηρός εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συλλόγου Φώντας Βλάχος, αρχιτέκτονας-πολεοδόμος, τονίζοντας ότι οι βασικοί στόχοι της μελέτης είναι απόλυτα λανθασμένοι, δεν πραγματοποιήθηκε κάποια διαβούλευση, ώστε να μπορέσουν να διορθωθούν αστοχίες και ότι δεν συντάχθηκε από ειδικούς.

«Δεν είναι μόνο τα μη υγιή δένδρα που θα κόψουνε. Αναφέρεται ρητώς πως ό,τι εμποδίζει την μελέτη θα κοπεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι όλα τα δένδρα της παραλιακής ανεξαρτήτως αν είναι υγιή και δεκαετιών. Προφανώς αυτό οφείλεται στην αντίληψη ότι όλα τα δένδρα πρέπει να είναι ίδια . Αυτό αναδεικνύει ακόμη μια πτυχή της άθλιας αυτής μελέτης», είπε ο ίδιος.

Πρόσθεσε δε ότι από την επέκταση των πλακοστρώσεων και την κοπή των δένδρων, όταν ολοκληρωθεί το έργο, πάνω από το 50% της σημερινής κόμης του Άλσους δεν θα υπάρχει, καθώς θα έχει μετατραπεί σε ένα Άλσος δενδρυλλίων και μερικών δένδρων και πάρα πολλών χρήσεων.

«Τουλάχιστον το 70% μόλις εκτελεστεί αυτό το έργο, ο περίπατος σε αυτό το Άλσος, από την κολώνα του Ντούγκλα μέχρι τον Ανεμόμυλο θα είναι υπό καυτερό ήλιο», σχολίασε ο κ. Βλάχος, επισημαίνοντας ότι τόσο η μελέτη όσο και το έργο μπορούν να τροποποιηθούν άμεσα με ανακεφαλαιωτικό πίνακα κόντρα στις αιτιάσεις της δημοτικής αρχής ότι δεν μπορούν να γίνουν πλέον αλλαγές.

Στήριξη

Τη στήριξη στα αιτήματα και στις κινητοποιήσεις του Συλλόγου εξέφρασε ο εκπρόσωπος του ΕΚΚ Δ. Γαβριηλίδης επισημαίνοντας ότι το Άλσος πρέπει να είναι ελεύθερος χώρος αναψυχής για όλους τους κατοίκους. Παρόμοια στάση εκφράστηκε επίσης από τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας και το παράρτημα Ο.Γ.Ε.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ