Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Ανοίγει» (ξανά) ο δρόμος για τη δημοπράτηση του εργοστασίου απορριμμάτων Κέρκυρας

Εργοστάσιο
01 Οκτωβρίου 2022 / 09:38

Εγκρίθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ. Τη Δευτέρα συνεδριάζει το ΔΣ του ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το «πράσινο» φως για την έγκριση των τευχών διακήρυξης του έργου για την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων στην Κέρκυρα «άναψε» πριν από λίγες ημέρες το ΥΜΕΠΕΡΑΑ δρομολογώντας τις εξελίξεις για να πάρει επιτέλους μπρος το εργοστάσιο απορριμμάτων που παραμένει επί πολλά χρόνια σε εκκρεμότητα.

Τη Δευτέρα στις 10 το πρωί το ΔΣ του ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων θα συνεδριάσει για την έγκριση των τευχών δημοπράτησης (προσαρμοσμένα στις απαιτήσεις της ΕΕ και της νέας νομοθεσίας για πλήρη επεξεργασία των οργανικών και μείωση του υπολείμματος ταφής στο 10%), ώστε το αμέσως προσεχές διάστημα να βγει στον «αέρα» η διαγωνιστική διαδικασία για τον ανάδοχο του έργου. Πρόκειται για την τρίτη φορά που το έργο θα δημοπρατηθεί μετά το «ναυάγιο» των προηγούμενων αντίστοιχων διαδικασιών, λόγω δικαστικών εμπλοκών.

Όπως τόνισε στην «Ε» ο Διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών του ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Κάρδαρης, η χρηματοδότηση του έργου γίνεται από το προηγούμενο ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του ΥΜΕΠΕΡΑA με εξασφαλισμένη τη συνέχιση της χρηματόδοτησής του από το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027.

Οσονούπω η χρηματοδότηση

Η κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας αστικών αποβλήτων, μετά τον επανασχεδιασμό της (σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νέου ΕΣΔΑ 2020-2030 και προκειμένου να διασφαλίζει σημαντική μείωση αναφορικά με το υπόλειμμα προς ταφή σε ποσοστό 10% από 40%) θα στοιχίσει επιπλέον 11.693.548,39 ευρώ (θα χρηματοδοτηθεί από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ και το Υπουργείο Περιβάλλοντος) με τον τελικό λογαριασμό του έργου να ανέρχεται στα 35.645.161,29 ευρώ από 23.951.612,90 ευρώ.

Επιπλέον, όπως τόνισε στην «Ε» η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα αναμένεται προσεχώς η ανακοίνωση της έγκρισης της χρηματοδότησης από το ΠΔΕ του Υπουργείου Εσωτερικών για φυσικές καταστροφές (Μπάλλος), ύψους 1 εκατ. ευρώ για την πλήρη αποκατάσταση και απομάκρυνση των σκουπιδιών (υγειονομική ταφή και μεταφορά)που βρίσκονται στο οικόπεδο, όπου θα κατασκευαστεί το εργοστάσιο απορριμμάτων.

Θετική η γνωμοδότηση της ΜΠΕ

Όσον αφορά τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου «Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ, περιλαμβάνει δηλαδή τη ΜΕΑ και το ΧΥΤΥ) του ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της ΠΙΝ γνωμοδότησε θετικά για την υλοποίηση του έργου με την προϋπόθεση ωστόσο η εγκατάσταση να δέχεται μόνο μη επικίνδυνα αστικά και προσομοιούμενα προς αυτά στερεά απόβλητα.

Το προτεινόμενο έργο αφορά στην ανανέωση λειτουργίας της υφιστάμενης κατάστασης καθώς και:

α) στην κατασκευή και λειτουργία του νέου Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) της Κέρκυρας σε τμήμα γηπέδου συνολικής έκτασης 53,64 στρ το οποίο αποτελεί επέκταση του αδειοδοτημένου γηπέδου της ΟΕΔΑ.

β) στην προσθήκη, στο γήπεδο όπου θα κατασκευαστεί ο ΧΥΤΥ, ενός Μεταβατικού Σταθμού Μεταφόρτωσης (υπάρχει ήδη και είναι προς αδειοδότηση) για την προσωρινή μεταφορά των σύμμεικτων ΑΣΑ εκτός της ΟΕΔΑ, προς τελική διάθεση και

γ) την αδειοδότηση της δυνατότητας επαναχρησιμοποίησης των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων της ΕΕΣ (καθαρά νερά) για άρδευση του χώρου της ΟΕΔΑ. Η γνωμοδότηση της ΜΠΕ για την ΟΕΔΑ θα συζητηθεί αύριο Κυριακή στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων που διεξάγεται στην Ιθάκη.

Το θέμα εισηγείται ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Σπύρος Ιωάννου.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ