Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Με έργα από την περίοδο της Αναγέννησης ξεκίνησε η Εβδομάδα Ιερής Μουσικής

Εβδομάδα Ιερής Μουσικής
30 Σεπτεμβρίου 2022 / 13:37

Η συνέχεια την Κυριακή 2/10

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με δύο ποιοτικότατα φωνητικά σύνολα σε ισάριθμες συναυλίες, τις οποίες παρακολούθησε πλήθος κοινού, ξεκίνησε η Εβδομάδα Ιερής Μουσικής Ανατολής & Δύσης «Sacré», που διεξάγεται στην Κέρκυρα για πρώτη φορά, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Χορωδιακή Εκπαίδευση: Πράξη & Έρευνα» του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Gesualdo Six

Η πρώτη εκ των δύο αυτών συναυλιών, έλαβε χώρα την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου, στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο, με το ανδρικό φωνητικό σύνολο «Gesualdo Six» να παρουσιάζει ένα εκλεκτό πρόγραμμα εστιασμένο στη φωνητική μουσική της Αναγέννησης. Πιο συγκεκριμένα, στο α΄ μέρος της συναυλίας το εξαμελές αυτό λονδρέζικο σύνολο, ερμήνευσε αριστουργηματικά έναν κύκλο έργων υπό τον γενικό τίτλο «Marian and Song of Songs» που περιλάμβανε έργα των Jean Mouton (Tota pulchra es), (Praeter Rerum Seriem και Illibata Dei mater), Antonius Divitis (Ista est speciosa) Antoine Brumel (Sicut Lilium) Jean L’Héritier (Salve Regina) και Antoine de Fevin (Nesciens mater).

Το β΄ μέρος είχε τον γενικό τίτλο «Lamentations and Deplorations», στο πλαίσιο του οποίου ακούστηκαν κατά σειρά τα έργα Nymphes des bois και Mille Regretz του Josquin des Prez, Secretz Regretz του Pierre de la Rue, Tous les Regretz του Antoine Brumel, Venez Regretz του Loyset Compère και Quis dabit oculis του Constanzo Festa. Η συναυλία έκλεισε με το διμερές μοτέτο O Virgo prudentissima, επίσης του Josquin des Prez.



Το σύνολο «Gesualdo Six» απαρτιζόταν από τους Owain Park (διευθυντής), Guy James, Joseph Wicks, Josh Cooter, Michael Craddock και Sam Mitchell. Αν και ιδρύθηκε το 2014 και έκανε το δισκογραφικό του ντεμπούτο μόλις το 2018, θεωρείται ήδη ένα εκ των κορυφαίων συνόλων του είδους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό άλλωστε είχε τονίσει εξαρχής και η Ομότιμη Καθηγήτρια του Ιονίου Πανεπιστημίου, Μιράντα Καλδή, η οποία προσφώνησε τη συναυλία με την ιδιότητα της καλλιτεχνικής διευθύντριας της Εβδομάδας Ιερής Μουσικής, μη παραλείποντας να ευχαριστήσει τους χορηγούς και τους υποστηρικτές που βοήθησαν στη διεξαγωγή της.

RenEssence

Την επομένη, Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου, ήταν η σειρά του νεοσύστατου και ελπιδοφόρου αθηναϊκού  φωνητικού συνόλου «RenEssence». Η συναυλία που έδωσε στα παλαιά Ανάκτορα των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου, απετέλεσε και την πρώτη εμφάνιση στην Κέρκυρα του εν λόγω συνόλου που απαρτίζεται από επτά μέλη, όλοι τους απόφοιτοι του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Πρόκειται για τους Σοφία Κετεντζιάν, Ζωή Δημοπούλου, Αμαλία Μπελιά, Ελεωνόρα Ζαχαριά, Αλέξανδρο Κομνά, Ζαννή Καντεράκη και Αλκίνοο Παπαγιανέλλη.



Το πρόγραμμα της δεύτερης αυτής βραδιάς περιλάμβανε κατά σειρά τα εξής έργα: Tu solus qui facis mirabilia του Josquin des Prez, Λόγος σαρξ εγένετο της Σοφίας Μπαρδούτσου, Odi et amo από τα Catulli Carmina του Carl Orff, Daemon irrepit callidus του Gyorgy Orban, Come away, death του Jaakko Mäntyjärvi, Libera me του Lajos Bardos, Veni, dilecte mi του Wolfram Buchenberg, Ubi Caritas του Ola Gjeilo και, τέλος, το The road home του Stephen Paulus το οποίο αφιερώθηκε από τους ερμηνευτές στην Μιράντα Καλδή. Τη σκηνοθεσία/χορογραφική επιμέλεια είχε η Δένια Μιμερίνη.

Σεμινάρια και συνέχεια εκδηλώσεων

Εξάλλου, το πρωί της Πέμπτης, τα μέλη των φωνητικών συνόλων «Gesualdo Six» και «RenEssence» πραγματοποίησαν masterclass ανοικτό για τους φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίο και όχι μόνο.
Η επόμενη εκδήλωση της Εβδομάδας Ιερής Μουσικής είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Κυριακή, 2 Οκτωβρίου και ώρα 19.00, στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο. Εκεί θα παρουσιαστεί η σύγχρονη εκδοχή από τον Vladimir Ivanoff του εμβληματικού έργου Miserere του Grigorio Allegri, ενώ η είσοδο για το κοινό θα είναι ελεύθερη.
 
ΜΑΚΗΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ