Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η κάλυψη ενεργειακού κόστους Δήμων, σχολείων και ΔΕΥΑ σε σύσκεψη στο ΥΠΕΣ με συμμετοχή Μ. Υδραίου

ΥΠΕΣ
29 Σεπτεμβρίου 2022 / 14:57

Ανακοινώθηκε η ενίσχυση των δήμων υπό την προϋπόθεση να πετύχουν τους στόχους που έχουν τεθεί για εξοικονόμηση ενέργειας

ΑΘΗΝΑ. Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Υπουργείο Εσωτερικών συμμετείχε η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μερόπη Υδραίου μαζί με μέλη του Προεδρείου της ΚΕΔΕ με επικεφαλής το Πρόεδρο Δ. Παπαστεργίου.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε παρόντος του Υπ. Εσωτερικών Μ. Βορίδη, του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας Θεόδωρου Σκυλακάκη, του Αναπληρωτή Υπ. Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα και του Γενικού Γραμματέα του Υπ. Εσωτερικών Μιχάλη Σταυριανουδάκη.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν συζήτηση για σειρά κρίσιμων ζητημάτων που απασχολούν την αυτοδιοίκηση μεταξύ των οποίων το πρόβλημα ναυαγοσωστικής κάλυψης, η αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους για τους Δήμους, τις ΔΕΥΑ και τις σχολικές επιτροπές, το νομοσχέδιο της Δημοτικής Αστυνομίας, καθώς και οικονομικά θέματα των ΟΤΑ.

Σε ό,τι αφορά το ενεργειακό κόστος των Δήμων και των Σχολικών Επιτροπών τονίστηκε η ανάγκη κάλυψης αυτού από το κεντρικό Κράτος και όπως έγινε γνωστό θα δοθούν στους Δήμους 50 και 14 εκ. ευρώ ενώ άλλα 50 εκ. ευρώ θα δοθούν ως το τέλος του χρόνου. Προϋπόθεση αυτού είναι οι Δήμοι να πετύχουν τους στόχους που έχουν τεθεί για εξοικονόμηση ενέργειας, οι οποίοι προσμετρώνται είτε με μείωση κατά 10% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης του Δήμου, είτε με εξοικονόμηση 10% από τον οδικό φωτισμό. Από την πλευρά του ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε ότι έχουν εξασφαλιστεί επιπλέον 6 εκ. ευρώ για τη δαπάνη που αφορά το προσωπικό καθαρισμού των σχολείων.


Καταγραφή ενεργειακής κατανάλωσης των σχολείων

Από την πλευρά τους τα μέλη της ΚΕΔΕ τόνισαν ότι τα χρήματα που έχουν ήδη δοθεί σχετικά με το ενεργειακό κόστος των σχολείων δεν επαρκούν και ο Αν. Υπουργός Οικονομικών κ. Σκυλακάκης δήλωσε σύμφωνος για κάλυψη του κόστους από το κράτος με την προϋπόθεση ότι οι Δήμοι θα προχωρήσουν σε καταγραφή των δαπανών τους σε ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα εντάξουν όλους τους λογαριασμούς ενέργειας και καυσίμων σχετικά με τον συγκεκριμένο τομέα ώστε να καταστεί δίκαιη και ακριβής η κατανομή.

Ενίσχυση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης

Σε ό,τι αφορά το αίτημα εξαίρεσης των ΔΕΥΑ από την ενεργειακή ρήτρα αναπροσαρμογής και την κρατική επιδότηση στην τιμή της κιλοβατώρας στοιχεία τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης ζητήθηκε άμεση λύση. Σύμφωνα με την ΕΔΕΥΑ, το επιπλέον αυτό κόστος θα πρέπει να καλυφθεί στη βάση πραγματικών στοιχείων ξεχωριστά για κάθε ΔΕΥΑ και ΚΕΔΕ και ΕΔΕΥΑ συμφωνήθηκε να προχωρήσουν άμεσα προς την κατεύθυνση αυτή.

Ρύθμιση οφειλών και καταβολή τέλους παρεπιδημούντων

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ έθεσε το ζήτημα ρύθμισης για την καταβολή οφειλών προς τους Δήμους, καθώς και το θέμα της είσπραξης του τέλους παρεπιδημούντων 0,5 % από την ΑΑΔΕ.

Από τον Αν. Υπ. Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη υπήρξε δέσμευση να δρομολογηθούν άμεσα οι διαδικασίες έτσι ώστε το τέλος 0,5% να εισπράττεται από την ΑΑΔΕ και στη συνέχεια να δίνεται στους Δήμους. Παράλληλα να υπάρξει δυνατότητα ρύθμισης σε δόσεις παλαιών οφειλών όπως το τέλος 0,5%, οι κλήσεις και τα χρέη από λογαριασμούς ύδρευσης.

Άλλα ζητήματα που τέθηκαν στη συνάντηση

Στη συνάντηση υπήρξε ενημέρωση από τον ΥΠ.ΕΣ. Μ. Βορίδη πως ως τα μέσα Οκτωβρίου θα δοθεί προς δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη Δημοτική Αστυνομία, όπου θα υπάρχει πρόβλεψη για προσλήψεις 1.000 δημοτικών αστυνομικών.

Για το ζήτημα της ναυαγοσωστικής κάλυψης θα πραγματοποιηθεί στις 10 Οκτωβρίου συνάντηση στο ΥΠΕΣ, με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας και της ΚΕΔΕ.

Για το ζήτημα της καταβολής του τέλους ταφής, παραδόθηκε η επικαιροποιημένη πρόταση της ΚΕΔΕ, ενώ όσον αφορά το ζήτημα της παράτασης για ένα χρόνο της αποπληρωμής δανείων των Δήμων προς το Τ.Π.&Δ συμφωνήθηκε να προβλεφθεί η δυνατότητα αποπληρωμής μόνο του 50%  των οφειλόμενων δόσεων για το 2023.

Η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μ. Υδραίου σχετικά με τη συνάντηση ανέφερε ότι «τέθηκαν σειρά σημαντικότατων ζητημάτων που ταλανίζουν και τον Δήμο μας και εξίσου σημαντικό είναι μετά την αναγνώριση εκ μέρους του κράτους της ανάγκης κάλυψης του ενεργειακού κόστους να προχωρήσουν γρήγορα και οι διαδικασίες χρηματοδότησης των ΟΤΑ. Από την πλευρά μας ως Δήμος θα προχωρήσουμε σε όλες τις ενέργειες για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και ευελπιστούμε ότι οι προτεινόμενες λύσεις θα είναι άμεσα εφαρμόσιμες προς όφελος των δημοτών μας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν από την πλευρά της ΚΕΔΕ οι: Παπαστεργίου Δημήτρης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ – Δήμαρχος Τρικκαίων, Υδραίου Μερόπη – Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, μέλος Δ.Σ. ΚΕΔΕ,Κάρναβος Δημήτρης, Β´ Αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ – Δήμαρχος Καλλιθέας, Ιωακειμίδης Γιώργος – Δήμαρχος Νίκαιας Ρέντη – επικεφαλής παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση», Μαρινάκης Γιώργης – Δήμαρχος Ρεθύμνου – Πρόεδρος ΕΔΕΥΑ, Καραγιάννης Γιάννης – Γενικός Διευθυντής ΚΕΔΕ και μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετείχε και ο κ. Κυρίζογλου Λάζαρος, Ά Αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ – Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης.