Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΕΚΚ: Ανακοίνωση για καταγγελία σύμβασης καθαρίστριας στο Δήμο Ν. Κέρκυρας

ΕΚΚ
29 Σεπτεμβρίου 2022 / 14:55

Καλεί το Δήμαρχο να ανακαλέσει έστω και τώρα την απόφαση αυτή

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας έχει πολλάκις καταγγείλει με στοιχεία ότι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν αναλάβει τον ρόλο του «λαγού» για το πέρασμα των πιο αντιδραστικών αντεργατικών μέτρων.

Οι συμβάσεις εργασίας σε διάφορες λειτουργίες των Δήμων και των Περιφερειών είναι πολλές φορές χειρότερες και από τις ατομικές συμβάσεις στις πιο αντεργατικές επιχειρήσεις του Ιδιωτικού Τομέα. Οι συμβάσεις αυτές γίνονται τοξικό υλικό στα χέρια ορισμένων (αιρετών και μη) παραγόντων της Αυτοδιοίκησης. Διψασμένοι για να ασκήσουν εξουσίας αλλά και για να επιδείξουν το αφεντιλίκι τους, εργαλειοποιούν τις άθλιες συμβάσεις, ξεχνώντας πως ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν είναι η επιχείρησή τους.

Με αυτού του είδους τις συμβάσεις εργάζονται οι καθαρίστριες στα σχολεία, οι οποίες είναι επιφορτισμένες με το έργο της καθαριότητας και της προστασίας της υγείας των παιδιών μας και των εκπαιδευτικών. Αυτές οι εργαζόμενες απασχολούνται με συμβάσεις μερικής απασχόλησης ορισμένου χρόνου, χωρίς Κλαδική Συλλογική Σύμβαση και με όρους υποταγής στον αφέντη.

Αμείβονται για το σπουδαίο αυτό έργο που παρέχουν με ένα μηνιαίο μισθό περίπου στα 350€ καθαρά, από 1η Σεπτέμβρη ως 30η Ιουνίου του επόμενου έτους ενώ συνήθως δεν έχουν άλλο εισόδημα πέρα από αυτό.

Υπό τις παραπάνω συνθήκες είναι επιπλέον υποχρεωμένες να υφίστανται την άσκηση εξουσίας του κάθε αυτοδιοικητικού φωστήρα. Στον Δήμο Νότιας Κέρκυρας ο Δήμαρχος αποφάσισε, μετά τα «μπάνια του λαού» να παράξει έργο... Αφού, λοιπόν, τοποθέτησε με απόφασή του τις καθαρίστριες από 1/9 στα σχολεία, στις 8/9 σκέφτηκε να κάνει τροποποιήσεις!

Με νέα λοιπόν απόφαση, μία εβδομάδα μετά την προηγούμενη, μετακίνησε καθαρίστρια που διαμένει στην Λευκίμμη από το σχολικό κέντρο Νεοχωρίου, όπου αρχικά την είχε τοποθετήσει, στο σχολείο Επισκοπιανών, δηλαδή 25 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι της.

Ποια είναι η καθαρίστρια; Η εργαζόμενη αυτή είναι μητέρα τριών ενηλίκων τέκνων σε μονογονεϊκή οικογένεια, με μοναδικό εισόδημα το εν λόγω! Στις 13:15 μεταφέρει επί καθημερινής βάσης το παιδί της στο ΚΔΑΠ Λευκίμμης, δυνατότητα η οποία ακυρώνεται με την μετάθεσή της στα Επισκοπιανά και το παιδί της μένει μετέωρο.

Επιπλέον, το μοναδικό μέσο μεταφοράς που διαθέτει παραμένει προβληματικό ύστερα από ένα ατύχημα που υπέστη τη σχολική χρονιά 2020-21, κατά τη μετακίνησή της στο σχολείο Στρογγυλής, όπου είχε τότε τοποθετηθεί, με τον Δήμο Νότιας Κέρκυρας να μην έχει δηλώσει έως και σήμερα το εργατικό ατύχημα!! Η μετάβαση από το σπίτι της προς στα Επισκοπιανά και πίσω, με δικό της αμάξι και κόστος, θα στοιχίζει περίπου 150€ μηνιαίως, με αποτέλεσμα το πραγματικό της εισόδημα να περιορίζεται στα 150€ τον μήνα.

Επειδή με τα παραπάνω δεδομένα, όπως είναι προφανές, ήταν αδύνατον να ανταποκριθεί στην ανάγκη αυτής της μετακίνησης, ζήτησε ακρόαση από τους «υπεύθυνους» τους Δήμου και τον Δήμαρχο, βρίσκοντας όμως κλειστά αφτιά και κλειστές πόρτες.

Στις 13/9/22, με εντολή Δημάρχου, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου απέστειλε ψυχρή, απειλητική, προειδοποιητική καταγγελία της Σύμβασης της εργαζόμενης διότι δεν συμμορφώθηκε προς τις υποδείξεις. Και στις 16/9/22 ο Δήμαρχος, δείχνοντας υπερβάλλοντα ζήλο, «κατατρόπωσε» την καθαρίστρια καταγγέλοντας άμεσα τη σύμβασή της.

Τέτοια ταχύτητα στις αποφάσεις του ο Δήμαρχος δεν έχει επιδείξει ούτε για τα απορρίμματα, ούτε για την ύδρευση/αποχέτευση, ούτε για το οδικό δίκτυο, ούτε για κανέναν άλλο τομέα της αρμοδιότητάς του. Το χειρότερο, όμως, για τον Δήμαρχο είναι ότι, παρά τις αντιδράσεις για την από κάθε άποψη ανάλγητη απόφασή του, αυτός επιμένει στην εφαρμογή της.

Το Εργατικό Κέντρο καλεί το Δήμαρχο να ανακαλέσει έστω και τώρα την απόφαση αυτή και να επιστρέψει η εργαζόμενη στα καθήκοντά της είτε στο σχολικό κέντρο Νεοχωρίου είτε σε σχολείο της Λευκίμμης, όπως εργαζόταν πέρυσι. Εναλλακτικά, σε περίπτωση που δεν υπάρχει άλλη λύση παρά να εργαστεί η συνάδελφος στα Επισκοπιανά, να αναλάβει ο Δήμος τη μετακίνησή της με όχημά του, καθώς και τη μετακίνηση του παιδιού της από το Δημοτικό Σχολείο στο ΚΔΑΠ. Άλλωστε, όπως είναι γνωστό, τα δημοτικά οχήματα χρησιμοποιούνται για αρκετά «σουλάτσα» των αυτοδιοικητικών παραγόντων και καιρός είναι να χρησιμοποιηθούν και για τις ανάγκες του Δήμου και των δημοτών.

Η Διοίκηση του ΕΚΚ