Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Παράταση για τις κατά παρέκκλιση οικοδομικές άδειες ζητά ο Δικηγορικός Σύλλογος Κέρκυρας

Δικηγορικός Σύλλογος Κέρκυρας
29 Σεπτεμβρίου 2022 / 11:16

Ψήφισμα και επιστολή προς τον Πρωθυπουργό και τον αρμόδιο Υπουργό

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το ζήτημα της κατάργησης των κατά παρέκκλιση οικοδομικών αδειών την 09/12/2022, δυνάμει του Ν. 4759/2020, συζήτησε σε τακτική συνεδρίαση το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας, λαμβάνοντας σχετικό ψήφισμα. 

Επίσης αποφαστίστηκε ο Πρόεδρος του ΔΣΚ να αποστείλει επιστολή στον Πρωθυπουργό και τον αρμόδιο Υπουργό και να ζητήσει διετή παράταση ισχύος των αδειών αυτών, εξηγώντας και τους λόγους. 

Το Ψήφισμα του ΔΣΚ και η επιστολή που ήδη σταλεί, έχουν ως εξής:
  
Το ψήφισμα
 
Με τις διατάξεις του Ν. 4759/2020 καταργήθηκε η δυνατότητας δόμησης, σε γήπεδα και ιδιοκτησίες με εμβαδόν μικρότερο των τεσσάρων στρεμμάτων.
   
Έτσι, χιλιάδες ιδιοκτήτες που διαθέτουν οικόπεδα 750, 1.200 και 2.000 τετραγωνικών μέτρων, στις 9 Δεκεμβρίου 2022, χάνουν η δυνατότητα έκδοσης οικοδομικών αδειών κατά παρέκκλιση.
   
Το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας, αντιλαμβανόμενο τη σοβαρότητα του ζητήματος αυτού, ιδιαίτερα για την Κέρκυρα, προβαίνει ομόφωνα στο κάτωθι Ψήφισμα:
 
   1. Θεωρεί μείζον το ζήτημα αυτό.
   2. Η κατάργηση των οικοδομικών αδειών κατά παρέκκλιση, θα ευνοήσει τους μεγάλους ιδιοκτήτες γης έναντι των μικρών που θα δουν τα οικόπεδα τους να μετατρέπονται σε χωράφια και να χάνουν την αξία τους.
   3. Ζητά παράταση της δυνατότητας έκδοσης των αδειών αυτών για μια ακόμα διετία τουλάχιστον, δηλαδή έως τις 31/12/2024, αφού η προηγούμενη μεταβατική διετία από την έκδοση του νόμου, συνέπεσε με την πανδημία. 
  4. Αποφασίζει να ζητηθεί άμεσα συνάντηση, επι του θέματος αυτού, με την Διοίκηση του Παραρτήματος του ΤΕΕ Κέρκυρας. 
  5. Αποφασίζει να αποστείλει ο Προέδρος του ΔΣ σχετική επιστολή στον Πρωθυπουργό και στον αρμόδιο Υπουργό, που να διατυπώνει το αίτημα για παράταση έκδοσης των αδειών αυτών και τους λόγους για τους ποιους αυτό απαιτείται.
 
Η Επιστολή
 
ΠΡΟΣ: Τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Κυριάκο Μητσοτάκη
 
ΚΟΙΝ: α) Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα,
β) Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα
γ) Πρόεδρο Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος κ. Δημήτρη Βερβεσό 
 
ΘΕΜΑ: Κατάργηση των κατά παρέκκλιση οικοδομικών αδειών (Ν. 4759/2020) - Αίτημα παράτασης δυνατότητας έκδοσης κατά παρέκκλιση οικοδομικών αδειών.
 
Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
 
Από τις διατάξεις του Ν. 4759/2020, τροποποιήθηκαν οι όροι δόμησης για τις εκτός σχεδίου περιοχές και καθορίστηκαν μεταβατικές διατάξεις, έως την κατάργηση της δυνατότητας δόμησης, σε γήπεδα και ιδιοκτησίες με εμβαδόν μικρότερο των τεσσάρων στρεμμάτων.
 
Χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες που διαθέτουν οικόπεδα 750, 1.200 και 2.000 τετραγωνικών μέτρων, σε εκτός σχεδίου περιοχές, και που θα μπορούσαν, υπό προϋποθέσεις, να οικοδομηθούν, χάνουν την ικανότητα τους αυτή, αφού στις 9 Δεκεμβρίου 2022, λήγει η δυνατότητα έκδοσης οικοδομικών αδειών κατά παρέκκλιση.
 
Οι ιδιοκτήτες είτε αγόρασαν οικόπεδα, που σύμφωνα με την τότε ισχύουσα νομοθεσία του Ελληνικού Κράτους(προ του Ν. 4759/2020), ήταν κατά παρέκκλιση οικοδομήσιμα, είτε τα κληρονόμησαν, φορολογήθηκαν ως αποκτήσαντες άρτια και οικοδομήσιμα κατά παρέκκλιση οικόπεδα. 
 
Η χρονική περίοδος (διετία, έως 9/12/2022) που χορήγησε ο Ν. 4759/2020, για έκδοση οικοδομικής αδείας με τα έως τώρα ισχύοντα, δεν αποτελεί λύση, αφού κανένας μικροϊδιοκτήτης, κυρίως λόγω της επικρατούσης κατάστασης κατά την τελευταία 2ετια των περιορισμών της πανδημίας (με την οποίαν συνέπεσε αυτή η περίοδος χάριτος), δεν είχε την δυνατότητα να προβεί σε έκδοση οικοδομικής άδειας. 

Επιπλέον για να εκδώσει κανείς μια οικοδομική άδεια, πρέπει να εκπληρώσει σειρά προαπαιτούμενων (δασικά, τοπογραφικά, ενίοτε διεκδικητικές αντιδικίες κλπ) που καθιστούν πολύ χρονοβόρα και κοστοβόρα την όλη διαδικασία. 
   
Τέλος σήμερα, έχοντας μια προθεσμία να λήγει μόλις την 09/12/2022, βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η ακρίβεια έχει ενσκύψει πάνω στην αγορά, εξαιτίας του πολέμου και του ενεργειακού ζητήματος. Από την ακρίβεια δεν εξαιρείται και το κόστος των οικοδομικών υλικών, τα οποία έχουν στην κυριολεξία εκτιναχτεί. 
 
Όλη η κατάσταση αυτή είναι αυτονόητο ότι ευνοεί τους ιδιοκτήτες μεγάλων τεμαχίων γης και αδικεί τους μικρούς ιδιοκτήτες, που βλέπουν ξαφνικά την αξία των ακινήτων τους να ισοπεδώνεται, αφού τα άλλοτε οικοδομήσιμα οικόπεδα τους, σήμερα μετατρέπονται σε χωράφια, άνευ αξίας στην αγορά ακινήτων. 
 
Το πρόβλημα είναι τεράστιο σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στην Κέρκυρα, αιώνιο χαρακτηριστικό της οποίας είναι ο μικρός κλήρος γης. 
Η μοναδική λύση αυτή τη στιγμή θεωρούμε ότι είναι η αναστολή των διατάξεων του Ν. 4759/2020, για την κατάργηση των κατά παρέκκλιση έκδοση οικοδομικών αδειών, για τουλάχιστον μια 2ετια ακόμα.
 
Αν δεν δοθεί λύση στο πρόβλημα, με την αναστολή των συγκεκριμένων διατάξεων του Ν. 4759/2020, είναι βέβαιο ότι οι μικροϊδιοκτήτες τέτοιων ακινήτων που δεν έχουν τη δυνατότητα να εκδώσουν οικοδομική άδεια έως τις 09/12/2022 και να οικοδομήσουν, θα αναγκαστούν να πουλήσουν την περιουσία τους αντί «πινακίου φακής», πράγμα εξαιρετικά άδικο.
 
Αναλογιζόμενοι όλα τα παραπάνω αλλά και την αγωνία της τοπικής κοινωνίας (στην Κέρκυρα έως σήμερα οι συγκεκριμένες άδειες αντιστοιχούν σε πολύ μεγάλο ποσοστό των συνολικών οικοδομικών αδειών που εκδίδονται ετησίως) το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας έλαβε ομόφωνο ψήφισμα στην συνεδρίαση του της 28/09/2022, να Σας αποστείλει επιστολή και να αιτηθεί παράταση της δυνατότητας έκδοσης κατά παρέκκλιση οικοδομικών αδειών, για τουλάχιστον μια 2ετια ακόμα, δηλαδή έως τουλάχιστον 31/12/2024. 
 
Με ιδιαίτερη εκτίμηση
Ο Πρόεδρος του ΔΣΚ
Γιάννης Μ. Κοντός