Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η ετοιμότητα ενόψει του χειμώνα στη συνεδρίαση του Σ.Τ.Ο. του Κεντρικού Δήμου

Συντονιστικό
23 Σεπτεμβρίου 2022 / 15:21

Στόχος είναι η κινητοποίηση των συναρμόδιων και εμπλεκόμενων με την πολιτική προστασία φορέων, ώστε να μην αντιμετωπιστούν προβλήματα

ΚΕΡΚΥΡΑ. Συνεδρίασε την Τετάρτη 22/09/2022 το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (ΣΤΟ) του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων με θέμα “Σχεδιασμός και δράσεις πολιτικής προστασίας για τη λήψη μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων, ενόψει της χειμερινής περιόδου 2022 - 2023”.

Στη δια ζώσης σύσκεψη υπό την προεδρεία του Αντιδήμαρχου Χάρχη Γιώτη,  στο δημαρχείο  San Giaccomo, συμμετείχαν αιρετοί και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου,  εκπρόσωποι των φορέων της περιοχής που έχουν αρμοδιότητα επί των θεμάτων Πολιτικής Προστασίας, καθώς και εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων.
Θέματα που συζητήθηκαν:

- Η ετοιμότητα των υπηρεσιών του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων που εμπλέκονται σε δράσεις πολιτικής προστασίας (συντήρηση εξοπλισμού και μηχανημάτων, ανάθεση και καταμερισμός αρμοδιοτήτων, εξουσιοδοτικές πράξεις κ.λπ.)

- Η διασφάλιση της επικοινωνίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και οργάνων σε επίπεδο Δήμου για την απρόσκοπτη ροή πληροφοριών.

- Ο συντονισμός δράσεων πολιτικής προστασίας των λοιπών φορέων (ΕΛ.ΑΣ., Π.Υ., Λ.Σ.,ΕΚΑΒ κ.λπ.) σε επίπεδο Δήμου για την αντιμετώπιση κινδύνων βασιζόμενοι στα συμπεράσματα της διαχείρισης των συνεπειών των ακραίων καιρικών φαινομένων του Οκτωβρίου 2021.

- Ο προσδιορισμός μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας όταν προβλέπεται από την ΕΜΥ η εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων (ισχυρές βροχές και καταιγίδες κ.λπ.).

- Η αξιοποίηση των Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας που δραστηριοποιούνται σε επίπεδο Δήμου σε δράσεις για την υποστήριξη του έργου του Δημάρχου στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και την άμεση/βραχεία διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων.

Αναφορικά με το σχεδιασμό για τη χειμερινή περίοδο ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων με τις υπηρεσίες του εργάζεται ήδη ώστε να είναι σε ετοιμότητα σε περίπτωση που εκδηλωθούν έντονα καιρικά φαινόμενα. Στόχος είναι να υπάρξει και η κινητοποίηση των συναρμόδιων και εμπλεκόμενων με την πολιτική προστασία φορέων, ώστε να μην αντιμετωπιστούν προβλήματα ενόψει της χειμερινής περιόδου που ακολουθεί.

Η κλιματική αλλαγή έχει δημιουργήσει μεγαλύτερους κινδύνους, τα ακραία καιρικά φαινόμενα στο μέλλον αναμένεται να είναι εντονότερα και συχνότερα, συνεπώς επιβάλλεται η καλύτερη πρόληψη και ετοιμότητα για την αντιμετώπισή τους.
 
Ποιοι συμμετείχαν
 
Στη συνεδρίαση προήδρευσε ο Αντιδήμαρχος Θεοχάρης Γιώτης με τη συμμετοχή των: Θεοχάρης Γιώτης, Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων, ο κ. Πέτρος Ρίζος από την Ανώτερη Διοίκηση Φρουράς Νομού Κέρκυρας, ο κ. Γεώργιος Μπούσιας από την Ελληνική Αστυνομία, ο κ. Κωνσταντίνος Μπερετούλης από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Κέρκυρας, ο κ. Νικόλαος Κολοβός, από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Νομού Κέρκυρας, η κ. Ζαΐρα Κρητικού από την Διεύθυνση Δασών Κέρκυρας, ο Θεόδοτος Δημήτριος, Δημοτικός Σύμβουλος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων, η Μαρία Καλογιάννη από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας, η κ. Μαρία Σαγιαδινού από την Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Πολιτισμού & Αθλητισμού του Δήμου, ο Προϊστάμενος Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ιωάννης Βασιλάκης, ο Γεν. Διευθυντής του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας και της Μονάδας Υποστήριξης Κρίσεων αυτού, Προκόπιος Κάντας, ο Υπεύθυνος Τομέα Κέρκυρας του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας – ΕΚΑΒ Βασίλειος Κίτσος, ο κ. Ανδρέας Κορίκης από την Εθελοντική Ομάδας «Λέσχη 4Χ4» και την Εθελοντική Ομάδα «Ελληνική Ομάδα Διάσωσης-ΕΟΔ», ο Πρόεδρος της Εθελοντικής Ομάδας «Σύλλογος Ραδιοερασιτεχνών Κέρκυρας» Σπύρος Μπούζης εκπρόσωπος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κέρκυρας κ. Αλεξάνδρα Τσερεμέγλη,  ο Διευθυντής της ΔΕΔΔΗΕ Περιφέρειας Πελοποννήσου– Ηπείρου, περιοχή Κέρκυρας Νικόλαος Σοφιανός και ο ειδικός σύμβουλος του Δήμου Ανδρέας Χαντζηανδρέου.